21 °C Budapest
Szomorú adatok érkeztek: rengeteg magyar túlsúlyos, alkoholista

Szomorú adatok érkeztek: rengeteg magyar túlsúlyos, alkoholista

2015. október 14. 17:04

Bár az elmúlt öt évben számos törvény született, hogy javuljanak a népegészségügyi adatok, a szigorú intézkedések ellenére még mindig elmaradásban vagyunk az EU15 országok átlagához képest, hangzott el az NEFI (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) konferenciáján.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége és a Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint az ő adóztatásuk helyett inkább szemléletváltásra lenne szükség, ebben pedig szívesen együtt is működnének.

Az NEFI idei egészségfelmérése megállapítja, hogy a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, és csak minden hatodik felnőtt végez megfelelő testmozgást. Ezzel szemben minden harmadik felnőtt dohányzik. A megromlott egészségben leélt évek becsült költsége nagyjából a 2010-es GDP 20 százalékának felel meg.

A halálozási adatok elemzéséből kiderült, hogy bár 2005 óta folyamatosan nő a magyarok születéskor várható élettartama, a nőknél 5, a férfiaknál 7 évvel még most is alacsonyabb, mint az EU15 (az unióhoz 2004 előtt csatlakozott) országokban. Ráadásul azok aránya, akik a 65 éves kort sem érik meg, több mint kétszerese az EU15-ben tapasztaltnak.

Hasonlóan a többi fejlett országhoz, a nem fertőző, krónikus betegségek okozzák a legnagyobb egészségterhet. 2013-ban az összes halálozás háromnegyedét - és a 65 éves kor előtt bekövetkezett halálozások kétharmadát - a keringési rendszeri és a daganatos betegségekre lehetett visszavezetni.

A második kockázati tényező a magas vérnyomás, majd a dohányzás következik. A dohányosok aránya 2009 óta nem változott jelentősen, sőt, az elmúlt öt évben nőtt azoknak a fiatal felnőtteknek az aránya, akik naponta rágyújtanak (2014-ben 28, 2009-ben 27%).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alkoholfogyasztás is komoly egészségkockázati tényező: az önbevallással készült kutatás szerint a lakosság 5 százaléka számít nagyivónak, 20 százaléka pedig azt állítja, hogy tudja a mértéket, a szakemberek szerint azonban ennél többen italoznak.

Egy 2012-es WHO-felmérés szerint például Magyarországon a férfiak 13, a nők 6 százalékának van valamilyen alkoholproblémája, és ennek nagyjából a fele (6, illetve 3,2 százalékuk) mondható alkoholistának.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?