21 °C Budapest
Így változna meg a háziorvosi praxis: a betegeket is érinti

Így változna meg a háziorvosi praxis: a betegeket is érinti

2015. augusztus 12. 21:01

Átlakul majd a tervek szerinte a háziorvosi ellátás rendszere, egységesítik majd a juttatásokat és az ügyelettel kapcsoaltos elvárásokat. Az is újdonság az új alapellátási törvényben, hogy minden betegnek kötelezően kell majd háziorvost választania.

Nemcsak a háziorvosokra, hanem a betegekre is várnak változások, ha elkészülnek a miniszteri rendeletek az új alapellátási törvényhez. Jutalmaznák a szűrővizsgálatokat, és a jövőben mindenkitől elvárják majd, hogy regisztráljon egy háziorvosnál - írja az Origo.

Ma Magyarországon körülbelül 200-300 betöltetlen háziorvosi praxis van. Érthető, hogy nem sokan tolonganak ezekért a pozíciókért, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint egy 20-30 éve praktizáló háziorvos, akinek 1200 beteget kell ellátni, havi nettó 130-150 ezer forint között van a bére.

Egyes területeken nagyobb a hiány, ez lehet azért is, mert az önkormányzatok eltérően, különböző mértékben vállalják a terheket. Ez megváltozna a jövőben: az Egészségügyi Államtitkárság egységesítené az önkormányzatok és az orvosok közti szerződéseket, a juttatásokat. Ugyanígy településenként változik egyelőre az is, mi jár az ügyeletért, és hogy egyáltalán kötelező-e egy háziorvosnak.

A változások között szerepel ezek mellet az is, hogy bevezetik a "kollegiális szakmai vezető háziorvos" intézményét. A kistérségekben ő koordinálja majd a háziorvosok munkáját, szervezi az ügyeletet, a helyettesítést, a továbbképzéseket. A tervek szerint őt nem a minisztérium, hanem a többi háziorvos választja majd meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új alapellátási törvényben nagy hangsúlyt kapnak a szűrővizsgálatok: az orvosoknak el kell érniük, hogy a páciensek minél több vizsgálatra menjenek el. Cserébe a részvételt díjazná az állam, de ennek részletei még nincsenek kidolgozva. Ez aligha segít majd azokon, akik azért nem járnak szűrésre, mert nem tudnak. Sokaknak ugyanis ahhoz, hogy valamelyik közeli város kórházába elutazzanak, néha egy egész napos szabadságot ki kell venniük, ami nem oldható meg.

Annak is véget akar vetni az államtitkárság, hogy néhány beteg egyáltalán nem választ háziorvost. A jövőben mindenkitől elvárják majd, hogy regisztráljon valakinél, és adja le a tb-kártyáját. Attól viszont továbbra sem kell senkinek tartania, mi történik, ha éppen nem otthon vannak, amikor ellátásra van szükségük. Őket tartózkodási helyükön ambulánsan látja el továbbra is a háziorvos - írta az államtitkárság.

NEKED AJÁNLJUK
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?