Így változna meg a háziorvosi praxis: a betegeket is érinti

2015. augusztus 12. 21:01

Átlakul majd a tervek szerinte a háziorvosi ellátás rendszere, egységesítik majd a juttatásokat és az ügyelettel kapcsoaltos elvárásokat. Az is újdonság az új alapellátási törvényben, hogy minden betegnek kötelezően kell majd háziorvost választania.

Nemcsak a háziorvosokra, hanem a betegekre is várnak változások, ha elkészülnek a miniszteri rendeletek az új alapellátási törvényhez. Jutalmaznák a szűrővizsgálatokat, és a jövőben mindenkitől elvárják majd, hogy regisztráljon egy háziorvosnál - írja az Origo.

Ma Magyarországon körülbelül 200-300 betöltetlen háziorvosi praxis van. Érthető, hogy nem sokan tolonganak ezekért a pozíciókért, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint egy 20-30 éve praktizáló háziorvos, akinek 1200 beteget kell ellátni, havi nettó 130-150 ezer forint között van a bére.

Egyes területeken nagyobb a hiány, ez lehet azért is, mert az önkormányzatok eltérően, különböző mértékben vállalják a terheket. Ez megváltozna a jövőben: az Egészségügyi Államtitkárság egységesítené az önkormányzatok és az orvosok közti szerződéseket, a juttatásokat. Ugyanígy településenként változik egyelőre az is, mi jár az ügyeletért, és hogy egyáltalán kötelező-e egy háziorvosnak.

A változások között szerepel ezek mellet az is, hogy bevezetik a "kollegiális szakmai vezető háziorvos" intézményét. A kistérségekben ő koordinálja majd a háziorvosok munkáját, szervezi az ügyeletet, a helyettesítést, a továbbképzéseket. A tervek szerint őt nem a minisztérium, hanem a többi háziorvos választja majd meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új alapellátási törvényben nagy hangsúlyt kapnak a szűrővizsgálatok: az orvosoknak el kell érniük, hogy a páciensek minél több vizsgálatra menjenek el. Cserébe a részvételt díjazná az állam, de ennek részletei még nincsenek kidolgozva. Ez aligha segít majd azokon, akik azért nem járnak szűrésre, mert nem tudnak. Sokaknak ugyanis ahhoz, hogy valamelyik közeli város kórházába elutazzanak, néha egy egész napos szabadságot ki kell venniük, ami nem oldható meg.

Annak is véget akar vetni az államtitkárság, hogy néhány beteg egyáltalán nem választ háziorvost. A jövőben mindenkitől elvárják majd, hogy regisztráljon valakinél, és adja le a tb-kártyáját. Attól viszont továbbra sem kell senkinek tartania, mi történik, ha éppen nem otthon vannak, amikor ellátásra van szükségük. Őket tartózkodási helyükön ambulánsan látja el továbbra is a háziorvos - írta az államtitkárság.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem