7 °C Budapest

Lecsap az influenza: kiknek jár az ingyenes védőoltás?

2015. január 6. 11:30

Nincs még influenzajárvány Magyarországon, de már igényelhető a védőoltás. A veszélyeztett csoportok ingyen kapják, a többieknek 2000-4000 forintot kell fizetni érte.

Egyelőre nincs influenzás veszélyhelyzet Magyarországon. Az elmúlt hetekben kevesebb mint 9000 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A betegség ellen védekezhetünk védőoltással, vagy odafigyelhetünk arra is, nehogy megfertőződjük, ehhez is adunk számos hasznos tippet.

Magyarországon sok kiemelten veszélyeztetett csoport van, ők térítésmentesen juthatnak hozzá az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a 2014-15-ös szezonban azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik:

Fokozottan veszélyeztetettek, mert:

  • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek
  • súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek
  • szív- és érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas­vérnyomás-betegséget)
  • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is)
  • krónikus máj- és vesebetegek
  • anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes
  • várandós nők
  • azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik
  • ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben
  • huzamosabb ideig ápolt személyek
  • tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt)
  • 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül

A fentiektől megfertőződhetnek:

  • egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre
  • a terhes nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is)
  • szociális intézmények dolgozói

Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése érdekében fel kell ajánlani a dolgozók számára az ingyenes védőoltást

  • az állattartó telepeken, ahol sertés, baromfi és ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkoznak.
  • a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozóknak, valamint mindazoknak, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak.

Érdekes, hogy míg számos veszélyeztetett munkakörben dolgozó ingyenes védőoltáshoz jut, a pedagógusok például, akiket a gyerekek bármelyik pillanatban megfertőzhetnek, nem kapnak erre lehetőséget.

Arról egyelőre nincsenek adatai az ÁNTSZ-nek, idén eddig hányan vették igénybe az ingyenes védőoltást. Előreláthatólag január végére lesznek pontos kimutatások ezzel kapcsolatban.

Ha nem jár a térítésmentes védőoltás, több oltóanyag közül is lehet választani a gyógyszertárakban. Az árak gyártónként és patikánként változnak, általában 2 és 4 ezer forint közé esnek.

Aki bármiféle influenzaszerű tünetet vél felfedezni magán, az a legokosabb, ha azonnal orvoshoz fordul. Így elkerülhető, hogy további szövődmények alakuljanak ki, illetve az is, hogy megfertőzzünk másokat. Sokan nem veszik komolyan, és egyszerű megfázásnak tekintik az akár veszélyes tüneteket is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy fertőzött ember általában egy vagy kettő, a vírus ellen nem védett embert fertőz meg. Ha megfertőződtünk, általában 2-3 napig lappang a betegség, és csak utána kezdünk igazán rosszul lenni az Országos Epidemológiai Központ (OEK) tájékoztatása szerint. Egy köhögéssel vagy tüsszögéssel körülbelül három méteres körzetben fertőzhetjük meg a környezetünket. De mivel a vírus legnagyobb eséllyel terjed nagy nyálkacseppek révén, ezért a közvetlen közelben tartózkodók vannak igazán nagy veszélyben. A gyerekek akár 7 napig is fertőzőek maradhatnak, míg egy felnőttnél ez az időszak csak 3-5 nap.

Ahhoz, hogy elkerüljük a megbetegedést, érdemes figyelni arra, hogy:

  • Gyakran moss kezet!
  • Eldobható zsebkendő használata köhögés, tüsszentés és orrfolyás során, ami elfedi a szájat és az orrot
  • Ha rosszul vagy, azonnal menj haza, ha az alkalmazottad van rosszul, küldd haza! Ha valaki lázas, akkor a legnagyobb a fertőzésveszély.
  • Az OEK javasolja a magas kockázatba tartozóknak az évenkénti oltást.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem