-2 °C Budapest

178 új mentőautó jön, de 120-at nyugdíjaznak januárban

2013. november 28. 09:36

Miközben a kormány 178 új mentőautót ígér, arról kevés szó esik, hogy a mentőszolgálat 120 kocsija januárban leáll - írja a Népszava.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a minap egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy hamarosan 178 új autót kap az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), így az ország területének 90 százakán negyed órán belül megérkezik majd a mentő.

A Népszava információi szerint azonban az új kocsikat decemberben kezdik majd el gyártani, ráadásul eközben 120 mentőkocsi januárban leáll, ezeket ki kell vonni a betegszállításból, hiszen betöltik a 13. évet.

A lap azt írja, hogy már ma is komoly gondok vannak az OMSZ-nél, hiszen nincs elég szakember, a túlóraszabályok miatt pedig azok sem vállalhatnak túlmunkát, akik nem hagyták ott a céget. Így a kocsik állnak, vagy orvos nélkül, kizárólag mentőápolókkal indulnak a betegekért, akikhez - állapottól függően - utólag hívják ki az orvosokkal "felszerelt" rohamkocsikat.

Mindez Budapesten is problémát jelent, nemhogy vidéken, ahol esetenként 50-60 kilóméterről kell "utánhívni", így általában fél óránál többet kell várni az orvosra. De a - mentősök szerint "luxushelyzetben" lévő - fővárosban sem sokkal jobb a helyzet: a 13 mentőállomásból mindössze 5-ről indulnak orvosokkal ellátott rohamkocsik.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm