12 °C Budapest

Havi ötezerért már nem éri meg a devizahitelt választani

Pénzcentrum
2010. április 23. 14:45

Az új kormánynak a korábbinál nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az adókedvezményekre a lakáshoz jutás feltételeinek javításában - fejtette ki véleményét a Portfolio.hu-nak Füzes Sándor, az AXA Bank magyarországi vezérigazgatója, igazat adva azoknak, akik a forinthitelezésben látják a közeljövőt. Füzes Sándor meghívott előadója a Portfolio.hu május 5-én megrendezésre kerülő Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciájának.


Portfolio.hu: A választások eredményének fényében milyen lakáspolitikára számít az új kormánytól, és milyen konkrét lépésekre volna szükség Ön szerint a lakáspiacon?

Füzes Sándor: Az előzetes nyilatkozatok alapján sejthető, hogy az új kormánynak szívügye lesz a lakástámogatási rendszer korábbi mértékének visszaállítása, a korábbi tapasztalatok figyelembe vétele mellett. Mindenképpen igazságosabb rendszer kialakítása volna célszerű, amelyben egyaránt szerepet kapnak a vissza nem térítendő közvetlen és/vagy kamattámogatások, valamint a korábbinál nagyobb hangsúly helyeződik az adókedvezményekre. Továbbá az új lakások vásárlásán és építésén túl lehetőséget kellene biztosítani a meglévő lakások energiatakarékos korszerűsítésének támogatására is, ahogyan az a fejlett európai országokban, már évek óta működik.

P.: Egyetért azzal a vélekedéssel, miszerint a forinthitelezésé rövid- és középtávon a jövő?

FS.: Mindenképpen! Az alacsony forint kamatok bebizonyították, hogy a forinthitelezés is lehet versenyképes, még akkor is, ha a deviza alapú hitelek törlesztő részletei még mindig alacsonyabbak. Úgy tapasztaltuk, hogy nagyjából havi 5.000 Ft körül alakul egy átlagos kölcsönösszeg esetében az a különbözet, amiért még megéri az ügyfeleknek a magasabb törlesztő részletű, de kiszámíthatóbb és alacsonyabb kockázatú forint terméket választani.


P.: Mi tette lehetővé, hogy számos versenytársától eltérően nem mondott le az AXA az új frankhitelek nyújtásáról?

FS.: Az AXA azon kevés pénzintézetek egyike, amelyik a válságban is úgy gondolta, hogy a svájci frank alapú hitel megfontolt döntést követően továbbra is jó választás lehet az ügyfeleknek. A teljes futamidőt alapul véve még a magas árfolyamkilengések és a kamatemelkedések ellenére is jobban jártak a korábban svájci frankban eladósodott ügyfelek, mintha ugyanazt az összeget forintban vették volna föl.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

P.: A bankok többsége által elfogadott Magatartási Kódexhez az AXA nem csatlakozott. Hogy működik az AXA alternatív magatartási kódexe?

FS.: Az AXA Kódex hozzáférhető az AXA honlapján, tehát ily módon mindenki számára elérhető. A kormány által kezdeményezett Kódex maghatározó része bekerült a különböző törvényekbe. Az AXA Kódex legalább ezzel megegyező védelmet nyújt az ügyfeleink részére és az eddigi tapasztalatok alapján ügyfeleink és potenciális ügyfeleink elfogadták az AXA Kódexet. Nem tekintjük az AXA Kódexet véglegesnek, folyamatosan arra fogunk törekedni, ami üzleti filozófiánk, hogy az ügyfeleink a legmagasabb védettség mellett igazságos és méltányos kapcsolatban legyenek az AXA-val. Ennek érdekében folyamatosan fogjuk javítani a benne foglalt garanciákat.


Füzes Sándor meghívott előadója a Portfolio.hu május 5-én megrendezésre kerülő Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciájának.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem