4 °C Budapest

Pénzt nyerhetsz a sárga csekkeddel - De mennyit kaszál a Posta?

Pénzcentrum
2010. augusztus 16. 04:42

A nyár eleje óta nem csak befizetni lehet közüzemi számláinkat, hanem játszani is lehet velük a postákon. Sokunk él is a lehetőséggel, és kifizeti az ehhez szükséges plusz 80 forintot. De vajon megéri? Milyen esélyekkel vehetünk részt a sorsolásokon?

A Magyar Posta (MP) idén június 7-én egy új típusú promóciós kampányt, a szerenCSEKK fantázianevű játékot indította útjára. A játék lényege, hogy aki készpénz-átutalási megbízást ("sárga csekket") ad fel a postán június 7-e és december 31-e között, az részt vehet egy sorsoláson, melyen visszanyerheti a csekken befizetett összeget. A játékban való részvétel további feltétele, hogy egy ingyenes játékszelvényre - a szerenCSEKK-re - az ügyfél felvezesse a saját és a befizetett csekk adatait, majd a játékszelvényt egy postai levelezőlapként 80 forintért adja fel.

A játékszabályok értelmében minden héten hétfőn az előző hét egyes munkanapjain a posta országos logisztikai központjába beérkezett levelezőlapok (szerenCSEKK-ek) közül egyet-egyet húznak ki, és az azon szereplő összeget - de legfeljebb 50 ezer forintot - nyereményként Posta Kártyán kifizetik a levelezőlap feladójának. A MP ezen felül magára vállalja a nyeremény adó- és járulékterheit, valamint a Posta Kártya kiállításának költségeit is.

A Pénzcentrum utánajárt, hogy milyen eséllyel indulnak a játékosok a sorsolásokon. Bár a számszerű részvételi adatokat a MP üzleti titokként kezeli, annyit azonban elárultak, hogy a játékon való részvételi arány az előzetes terveiknek megfelelően alakul, 3-5%-os részvételt realizálnak. Ha biztosat nem is, de ebből már hozzávetőleges esélyeket lehet számolni.

Kis összegű csekkek beküldése helyett inkább lottózzunk!

Amit biztosan tudunk még a 3-5%-os részvételi arány mellett, hogy 2008-ban összesen 282,4 millió darab sárga csekket adtak fel a postákon. Ha nagyjából idén is hasonlóan alakul a posta készpénz-átutalási forgalma, akkor évente 255 munkanappal és a legpesszimistább 3%-os részvétellel számolva azt lehet mondani, hogy egy-egy sorsoláson több mint 33 ezer darab szerenCSEKK vesz részt, vagyis 80 forintért nagyjából 1:33.000 esélyt kapunk arra, hogy visszanyerjük csekkünk értékét. Azt hozzá kell tenni, hogy ha egy átlagosnál kevésbé forgalmas időszakban játszunk esélyeik jelentősen nőnek, de ennek az ellenkezője is igaz az átlagosnál forgalmasabb időszakokra.

A szemléltetés kedvéért a MP promóciós kampányát érdemes összevetni az ország legnépszerűbb szerencsejátékával, az Ötöslottóval. Bár jogi szempontból jelentős eltérés van a két játék között - a szerenCSEKK kampány ugyanis nem minősül szerencsejátéknak -, a játékosok oldaláról nézve mégsem olyan hatalmas a különbség. Mindkét játék esetén a szelvények beküldői fizetnek azért, hogy lehetőséget kapjanak kisebb vagy nagyobb összeg megnyerésére. A lényeges eltérés legfeljebb a várható nyeremények és nyerési esélyek között lehet.

A nyerési esélyeink a MP játékán nagyjából a háromszorosa annak, mint amekkora esélyt kapunk az Ötöslottón a négytalálatosra egy szelvénnyel játszva. Cserébe a várható nyeremény jóval alacsonyabb a posta játékán (maximum 50 ezer forint), miközben az elmúlt egy évben a négyesekre kifizetett legkisebb nyeremény is 555 ezer forint volt az ötösön, a tegnapelőtti sorsoláson pedig 2 millió 579 ezer forintot nyertek a négytalálatost elérő szerencsések. A négyesekeknél várható jóval magasabb nyeremény mellett nem mellékes az sem, hogy a lottószelvényünkkel esélyünk van még öt-, három- és kéttalálatos elérésére is, igaz ugyan, hogy egy lottószelvény ára (225 forint) csaknem háromszorosa a szerenCSEKK feladásának.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindent összevetve annyi biztosan elmondható, hogy nagyon alacsony, néhány ezer forint összegű csekkek esetén biztosan kevésbé éri meg a MP játékán játszani, mint Szerencsejáték Zrt. játékán, mert a magas részvétel miatt 80 forintért  viszonylag alacsony esélyt kapunk kevés pénz megnyerésére.

Mennyire éri meg a promóció a Magyar Postának?

A játék időtartama egy hajszállal kevesebb mint fél év. Ez alatt az idő alatt a fenti számokból kiindulva nagyjából 4-7 millió szelvényt küldenek be a MP ügyfelei, ezzel mintegy 320-560 millió forint pluszbevételt generálva a társaságnak. A játék lebonyolítása, a levelezőlapok kézbesítése és a nyeremények ugyan járnak némi költséggel, azonban ezek eltörpülni látszanak az extra bevételek mellett. A posta közlése szerint ugyanis a játék első két hónapjában összesen nettó 857.694 forint nyeremény született. Az első 45 nap nyertesei közül csupán négyen nyerték meg a maximális 50 ezer forintot, a legkisebb nyeremény pedig mindössze 3.334 forint volt. Amennyiben a játék további szakaszai is hasonlóan alakulnak az összes kifizetett nettó nyeremény épphogy csak meghaladja majd a 2,5 millió forintot, az összes levelezőlap feladásából várhatóan befolyó bevételek 0,5-0,8%-át. Összehasonlításképpen: az Ötöslottón - a tekintélyes mértékű adóteher mellett is - az alapjátékok árának 34,5%-át fordítják a nettó nyereményekre.

A játék ugyan nem minősül szerencsejátéknak, azonban nagyon úgy tűnik, hogy a játékszabályok úgy kerültek megalkotásra, hogy kevésbé éri meg rajta indulni, mint sok szerencsejátékon. Mindez annak ellenére igaz, hogy a MP játékának adóterhelése jóval alacsonyabb a legális szerencsejátékokénál. Amellett tehát, hogy a játék minden bizonnyal sikeresen reklámozza a cég szolgáltatását, sikerült olyan akciót kitalálnia a szervezetnek, mely ráadásként vastag nyereséget is hoz a Magyar Postának.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem