8 °C Budapest

"A vérszívók vért adnak" az APEH-VP demonstráción

Pénzcentrum
2010. március 2. 15:22

Tiltakozásra hívja az Adó- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (ADOSZT) valamint a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) az APEH és a VP összes dolgozóját.

A szakszervezetek az elmúlt időszakban a szervezetekben végbement átlagosan 20%-os reálkereset csökkenés miatt vonulnak a Pénzügyminisztérium József nádor téri épülete elé, március 4-én fél 12-kor. Több mint 4000 ezer embert várnak a térre a szakszervezeti vezetők a Pénzügyminisztérium elé, az APEH-on belül egyöntetű a sztrájk támogatottsága az ADOSZT elnöke szerint. Ez lesz a magyar köztisztviselői kar első önálló (közalkalmazottak nélküli) tüntetése.

Miért lesz demonstráció?

Az APEH-nál havi bruttó 220 ezer forint az átlagilletmény, a szervezet az állami adóbevételek 80%-át biztosítja összesen 15800 fős állományával. Az APEH dolgozók 2008-ról 2009-re éves szinten átlagosan 20%-os reálbér-csökkenést - a 13. havi bér, valamint a mozgóbér egy jelentős részének kiesésével - szenvedtek el, a vezetői állománynál ez az érték 36%.

A pénzügyminiszterrel már egy éve folytat tárgyalásokat az ADOSZT. A miniszter korábban elismerte a dolgozók sérelmeit, és ígéretet tett a gondok megoldására.

A VP dolgozók 2008-tól kezdve szenvedték el a reálkereset-csökkenést. A szervezet ugyanis már a 2008-as bevételi célokat sem tudta teljesíteni, ezért a fegyverestestület állományi és nem állományi munkatársai a 2008-as prémiumukról nagyjából 40%-áról is lecsúsztak.

A szervezetek másfél havi juttatást követelnek a tavalyi évre visszamenőleg, de már egy havi extra bérrel is kiegyeznének. Utóbbi összesen egyszeri bruttó 5,1 milliárd forintos kiadást jelentene a költségvetésnek. További követelés, hogy a PM módosítsa a 2010-ben a 3,5 havi mozgóbér kiutalásához szükséges tervszámokat. A költségvetési törvényben szereplő számok helyett a szervezetek a PM januári bevételi (ingatlanok vagyonadója nélküli) prognózisszámokkal is megelégednének.

Nem a kampányidőszakra időzítettek

Michalkó Péter, az ADOSZT elnöke elmondta, hogy a demonstrációt azért most tartják, mert korábban hittek a pénzügyminiszternek, és bíztak a mozgóbér kifizetésében. Példaként a karácsony előtt engedélyezett egy havi jutalom gesztusát említette a szakszervezeti elnök.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A mozgóbérezési rendszer a szakszervezeti vezetők szerint 20 éve tökéletesen működik. Eddig mindössze két évben, 2004-ben (EU-csatlakozáskor elszámolt tervek miatt) és tavaly nem sikerült teljesíteni a számokat.

Jól dolgoznak, megérdemlik a fizetésüket

A szakszervezeti vezetők kiemelték, hogy mindkét szervezetnél minőségi munka folyik. Az adóhivatal az ország egyik legjobban működő közintézménye - mondta Michalkó.

A bérek csökkenése ellenére a feladatok pedig folyamatosan bővülnek az APEH-nél, a szervezet 16 új feladatot kapott tavaly. Önadózási bevételeken kívüli, kényszerintézkedésből befolyt - 800 milliárd forintot kitevő - bevételek nagysága lényegében az APEH dolgozóinak szakértelmén és szorgalmán múlik, ezért is fontos, hogy a fizetésükkel megelégedett hivatali dolgozók foglalkozzanak az adóügyekkel - hívta fel a figyelmet az ADOSZT elnöke.

Véradás is lesz

A szakszervezetek kérték a Magyar Vöröskeresztet, hogy a demonstráció ideje alatt állítsanak fel egy véradósátrat. A sátor szlogenje "a vérszívók most vért adnak" lesz - hangzott el a sajtótájékoztatón.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm