32 °C Budapest

APEH, PM: ha nincs megállapodás, jöhet a demonstráció?

2010. március 2. 07:02

Vélhetően nem született megállapodás tegnap délután az Adó- és Pénzügyi Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsa (ADOSZT), a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) és a Pénzügyminisztérium (PM) közötti tárgyaláson az APEH és a VP dolgozók tavalyi mozgóbéréről folyó tárgyaláson. Az egyeztetésen elhangzottakról részleteket egyik fél sem árult el.

Kicsi az esélye, hogy megállapodás született a minisztérium és az alá tartozó két adóhatóság dolgozóit tömörítő érdekvédelmi szervezetek között lezajlott egyeztető tárgyaláson tegnap délután. Az eredménytelenségre utal, hogy egyik fél sem volt hajlandó beszámolni a háromuk közti beszélgetés tartalmáról és a tárgyalók követeléseiről, ajánlatairól.

A Magyar Nemzet korábban úgy értesült, hogy a szakszervezetek a tavalyi évre visszamenőleg még egy havi mozgóbért követelnek a két szervezet dolgozóinak a tavaly év közben és év végén kifizetett egy-egy havi jutalmakon felül. Az érdekvédők azzal fenyegetnek, hogyha nem lesz megállapodás, akkor több ezer érintett alkalmazott március 4-én a PM József nádor téri épülete előtt egy demonstráció keretében ad hangot elégedetlenségének.

Korábban: Oszkó, fizess! APEH-osok ezrei vonulhatnak utcára pénzükért

Az APEH és a VP berkein belüli zúgolódást az szülte, hogy míg két évvel ezelőtt csak az APEH 15 ezer dolgozója a hivatal teljesítménye alapján 16,7 milliárd forint jutalomként nevesített mozgóbérre volt jogosult, addig tavaly év végén az APEH és VP összesen 22 ezer alkalmazottjának mindössze 5,1 milliárd forinttal kellett beérnie.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A két szervezet dolgozóinak az elmúlt évben is több járt volna, hogyha (túl)teljesítik a költségvetési törvényben meghatározott adó- és járulékbevételi számokat. A költségvetés azonban csak a gazdaság 1%-os visszaesésével számolt, a valóság azonban ennél jóval szomorúbb képet mutatott, így az APEH és a VP is eleve esélytelenné vált a tervek teljesítésére - emelte ki a dolgozók érvét tegnapi cikkében az Index.

A Pénzcentrum megkeresésére sem az ADOSZT, sem a VPFSZ vezetői nem kívántak nyilatkozni a szakszervezetek következő napokban várható lépéseiről. Részleteket a ma délután kettőkor megrendezésre kerülő sajtótájékoztatójukon fogják a nyilvánosság elé tárni. A minisztérium sem közölt semmit a tárgyalásokon elhangzottakról, csupán annyit árultak el, hogy folyamatos az egyeztetés van a szakszervezetek és a PM között. Továbbá, hogy a demonstráció helyett inkább a tárgyalóasztalt tartják a megfelelő vitarendezési fórumnak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?