14 °C Budapest

Vagyonadó-szorzótábla: 40-ből egy magyar autós érintett

Pénzcentrum
2010. február 2. 08:33

A Pénzügyminisztérium becslése szerint a magyarországi autópark 2,5%-át érintheti a vagyonadó, minden 40. autóst érinthet az új adófizetési kötelezettség. A 3 milliós magyar gépjárműparkra vetítve ez azt jelenti, hogy 75 ezer gépkocsi tulajdonosára vonatkozik a szabály, de az adó kiszámításához a gépjárműadóról szóló törvényt is föl kell lapozni - írja a Népszabadság.

Az APEH tájékoztatója szerint az adó hatálya alá tartoznak a külföldi rendszámmal futó autók is. Statisztikák szerint az elmúlt 5 évben közel 23 ezer darab 125 kW-nál (170 lóerősnél) nagyobb teljesítményű új autót helyeztek forgalomba hazánkban. Ebben az időszakban összesen 768 ezer új személyautót adtak el itthon, az autók többsége kis- és középkategóriás.

A 125 kW teljesítményt elérő, de a 175 kW-ot meg nem haladó gépjármű után a gépjárműadó-törvény szerinti adóösszeg kétszeresét, a 175-199 kW közöttiek után a 2,5-szeresét, míg a legalább 200 kW teljesítményt elérő gépjárművek tulajdonosának a háromszorosát kell "különadóként" megfizetni.

Arra is figyelni kell, hogy mennyi az autó életkora: akár két és félszeres eltérés is lehet két, ugyanolyan teljesítményű, de eltérő életkorú személygépjármű adóterhe között. A legnagyobb teljesítményű kategóriába tartozó, 200 kilowattos autók közül a 2 éves után 207 ezer forintot kell adóban befizetni egy évben, míg egy 17 éves darab 84 ezer forinttal letudhatja a kötelezettséget.

50 %-os kedvezményben részesülnek a kizárólag elektromos hajtású és hibrid személygépkocsik, illetve a nagycsaládos (három vagy több gyermeket a háztartásában nevelő) tulajdonos, de csak egy személygépkocsija után. Az adókötelezettség a személygépkocsi tulajdonjogának megszerzését követő év első napján keletkezik, változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vagyontárgyakat terhelő adót az ügyfelek két egyenlő részletben kötelesek megfizetni, a magánszemélyeknek első alkalommal 2010. május 20-ig, a személyi jövedelemadóval kell benyújtaniuk a bevallást.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem