11 °C Budapest

FONTOS infók: így állítsd át a mobilodat! Januártól bajban lehetsz!

2009. november 18. 04:33

Két hónap múlva komoly változás következik be a hazai mobiltelefon-tulajdonosok életében: a mobilszámokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy tárcsázásával tudjuk majd hívni. A Pénzcentrum megmutatja, mi is pontosan a teendőd.  

 

A tények

A hírközlési hálózatok azonosítóiról, azaz a telefonszámokról is szóló kormányrendelet változása szerint 2010. január 16. 00.00 órától a mobiltelefon-számokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy (belföldi előtét, hálózatkijelölő szám és előfizetői szám) tárcsázásával lehet hívni, és csak ez a formátum lesz használható SMS, MMS küldésnél is.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2010. január 15-től a hét számjeggyel indított hívások sikertelenek lesznek.

Miért van szükség a változtatásra?

A változásról kormányrendelet rendelkezik. Egy mobiltelefon-szám a 06-os belföldi, vagy +36-os nemzetközi előhívóból, a szolgáltató kétjegyű körzetkijelölő számából (20/30/70), valamint a hétjegyű előfizetői számból áll.

Fontos, hogy a változtatással egyetlen szám sem módosul, ugyanakkor elkerülhetővé válik, hogy valaki egy esetleges számhordozás után a telefonmemóriába régebben beírt hétjegyű szám hívásával mást érjen el, mint akit akart.

A három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma közel 12 millió, és ez a szám a következő években várhatóan tovább fog nőni, azonban a rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok korlátozottan állnak rendelkezésre. A hívószámok körének bővítése érdekében került sor a vonatkozó kormányrendeletek módosítására. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a 0-ás és 1-es számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok is (jelenleg a mobilszámok csak a 200 0000 - 999 9999 tartományból használhatók).

Mi a teendőd?

A Pannon, a T-Mobile és a Vodafone a Nemzeti Hírközlési Hatósággal és a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjével arra kér minden mobiltelefon-felhasználót, hogy már a januári változás előtt nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, és amennyiben vannak csak hét számjeggyel beírtak, azokat írják át a 11 számjegyes formátumra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A hét számjeggyel tárolt hívószámokat egészítsd ki 11 számjegyre!


A szolgáltatók tehát azt kérik, hogy a változás miatt 2010. január 15-ig a mobiltelefonodban hét számjeggyel tárolt hívószámokat (a +3620; +3630; +3670 hozzáadásával) egészítsd ki 11 számjegyre! A hívások belföldön a 06-os és a +36-os előhívóval is felépülnek, azonban a legcélszerűbb mindig a +36-os formával kezdeni a telefonszámok rögzítését, mert így külföldről is lehet magyar mobiltelefonnal magyarországi számot hívni.

A három mobilszolgáltató és a hatóság azt javasolja, hogy a sikeres átállás érdekében az érintettek mielőbb végezzék el a szükséges lépéseket:

• Cégek és vállalkozások, magánszemélyek is ellenőrizzék a SIM kártyával működő riasztók - legyen az akár autóba szerelt, vagy lakásban, irodában lévő -, liftek és egyéb berendezések (pl.: távvezérelhető kazánok) tárcsázási beállítását, hogy azok 2010. január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek.

• Célszerű ellenőrizni az esetleges számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve.

• Javasolják, hogy a vállalkozások, magánszemélyek és közintézmények fejléces papírjain, honlapjain, névjegykártyáin illetve hirdetéseiben és egyéb felületein a telefonszámok a + 36-os formátummal kerüljenek feltüntetésre.

Mi történik, ha nem változtatsz?

2010. január 16. 00.00 órától a hét számjegy használata esetén a hívás sikertelen lesz, illetve az így küldött üzenetek nem érkeznek meg a címzettekhez. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondás tájékoztatja az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött SMS-ek és MMS-ek nem fognak megérkezni a címzetthez.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem