8 °C Budapest

Horribilisen drága lehet a mobilinternet: ezerszeres árkülönbség!

Pénzcentrum
2009. április 22. 17:30

Mennyi az annyi? A mobilinternet-szolgáltatás ma már itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, márciusban az előfizetések száma 542 ezer volt, amelyből 458 ezer forgalmat is bonyolított. Korlátlan mobilinternet csomaggal ma már nem igazán találkozhatunk, így a forgalmi korlátot átlépve esetenként komoly számlát is produkálhatunk, de ennél is borsosabb cehhet kaphatunk kézhez, ha a mobilkészülékhez kapcsolódó alap adatcsomaggal szörfölgetünk a neten - hívta fel a figyelmet mai sajtótájékoztatóján az NHH a mobilnetezés veszélyeire.

A mobilinternet előfizetések száma márciusban naponta ötszázzal emelkedett, ami igen dinamikus bővülésnek tekinthető. A felhasználók által generált adatforgalom alapján immár harmadik hónapja a T-Mobile viszi a prímet, akik márciusban összesen mintegy 354 ezer GByte adatot töltöttek le-, illetve fel, ami előfizetőnként 1,52 GByte havi átlagforgalmat jelent, szemben a februári 1,44-gyel.

A Pannon előfizetői ennél valamivel nagyobb átlagos adatforgalmat generáltak, 1,67 GByte-ot, míg a legtöbbet a Vodafone felhasználói interneteznek, átlagosan 2,62 GByte-ot havonta, bár ez némileg csökkent februárhoz képest. Összességében a hazai mobilnetezők átlagosan1,83 GByte-nyi adatforgalmat generáltak márciusban.

Mennyi az annyi?

Az átlagos felhasználóhoz viszonyítani magunkat azonban meglehetősen félrevezető lehet, hiszen aki mondjuk élő közvetítéseket néz a világhálón, vagy gyakran tölt le filmeket, annak még az öt GByte-os csomag is kevés lehet. Sajnos a forgalmi keret túllépéséért azonban borsos árat kell fizetni, így érdemes tisztában lenni az adott csomag kiválasztása előtt, hogy az általunk gyakran látogatott oldalak mekkora adatforgalmat generálnak.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) elmondta, hogy az elmúlt félévben a mobilinternettel kapcsolatos fogyasztói jelzések megszaporodtak. Ezekből az derül ki, hogy a felhasználók az adatforgalom sebességét gyakran összekeverik a forgalmazott adatmennyiséggel, illetve a kilobit/kilobyte (kb/kB), megabit/megabyte (Mb/MB) mértékegységek megkülönböztetése is sokaknak problémát jelent.

A számlázás alapjául szolgáló adatforgalommal kapcsolatban sem tudja mindenki, hogy ez le- és feltöltést egyaránt jelent.

A sajtótájékoztatón két, internetezők körében gyakran látogatott oldal kezdőlapjának letöltésén szemléltették, hogy mekkora forgalmat generálunk ilyenkor, illetve hogy ez mennyibe kerül az egyes szolgáltatóknál, ha forgalmi korláton belül netezünk, ha azt túllépve látogatjuk meg ezeket az oldalakat, illetve ha a mobiltelefon-előfizetéshez járó "Start" csomagot használunk.

Ha a táblázaton végignézünk, láthatjuk, hogy a forgalmi keret túllépése után akár több mint tízszer annyiba is kerülhet egy oldal megtekintése, mint a forgalmi kereten belül.

Akár ezerszeres is lehet az árkülönbség!

Ennél is elrettentőbb a kép, ha a mobiltelefon-előfizetéshez járó "Start" csomagok forgalmi díjaira vetünk egy pillantást, melyekről érdemes azt is tudni, hogy ezek a csomagok gyakran automatikusan aktiváltak, és mellesleg méregdrágák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Még a Vodafone Start csomagja mondható a legkevésbé pofátlannak, ahol 10 kB adatforgalom 1,2 forintba kerül, a Pannonnál, illetve a T-Mobilenál azonban már ennek több mint 10-szeresét kérik el -igaz előbbinél 19 992 forintos értékhatárig, utóbbinál 50 ezer forintig, efelett ismét 0,12-0,125 Ft/10kB forgalmi díj van érvényben.

Az NHH-hoz érkező panaszok között többször előfordult a szándékolatlan barangolás is, ami azt jelenti, hogy a határmenti településeken gyakorta mobilinternetezés közben is külföldi hálózaton keresztül bonyolódik az adatforgalom, ami ugye jóval drágább a belföldi netezésnél.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője szerint itt is szükség lenne olyan funkció, illetve szolgáltatás beépítésére, ahol a felhasználó maga választhatná ki a hálózatot, amin keresztül internetezik, csakúgy mint telefonáláskor, hiszen így nem fordulhatna elő, hogy tudtán kívül, rendkívül drágán mobilbarangol.

Még nagyobb segítség lenne, ha a felhasználó adott esetben tisztában lenne az adott havi forgalmi mennyiségével, hogy mikor lépte át már a kiszabott korlátot, arról nem is beszélve, ha a mobil-előfizetéshez tartozó alapcsomagokat nem lehetne automatikusan aktiválni, erről azonban még nem fogalmazott meg ajánlást az NHH, bár üdvözölné a szolgáltatók ezen lépését.

Addig is mindenki tájékozódjon az adatcsomagok forgalmi díjairól, az internetezési szokásaihoz illeszkedő csomagokról, arról, hogy ahol leggyakrabban használná a mobilinternetet, milyenek a lefedettségi adatok, mennyibe kerül a külföldi használat, és persze arról is, hogy melyik szolgáltató, mit ért "extrém használat" alatt - jobb híján az ÁSZF-ekből.

Szerencsére akad olyan fórum is, ahol tudatos fogyasztóként előre tájékozódhatunk a mobil- és internettarifárkól, méghozzá az NHH tarifakalkulátor honlapján, a www.tantusz.nhh.hu-n, amely most új szolgáltatásokkal bővült.

2005-ben a mobiltarifa-kalkulátorral indult, de már szinte a teljes hírközlési piacot lefedő TANTUSZ kibővítéséről Takács Péter elmondta, hogy immár az "Internet" alkalmazás részeként megjelennek a mobilszolgáltatók 3G-s ajánlatai, a "Televízió" alkalmazás kibővült a csatornakínálattal és elindult a TANTUSZ Több az egyben is.

A "Több az egyben" alkalmazás az összecsomagoltan kínált double/triple play szolgáltatásokat, illetve az egy földrajzi helyen, egy szolgáltató által külön kínált, de akár együtt is igénybe vehető szolgáltatásokat vonultatja fel, megkönnyítve a fogyasztóknak a választást.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm