11 °C Budapest

Megbénították a világ legforgalmasabb repterét

Pénzcentrum
2009. január 19. 05:38

Több száz aktivista lepte el hétvégén a londoni Heathrow-repülőtér ötös terminálját, hogy tiltakozzon a reptérre tervezett hármas kifutója ellen.

A környezetvédőkből és környékbeli lakosokból álló tömeg "Állítsátok meg a repülőtér bővítését!" pólókban lepték el a Heathrow-t - már aki épp nem Gordon Brown miniszterelnök vagy Geoff Hoon közlekedési miniszter karikírozott másának öltözött. Bár korábban is voltak tiltakozó hangok, ez volt az első az első komolyabb akció, amióta múlt csütörtökön Gordon Brown bejelentette a terv véglegesítését.

A kormányzat indoklása szerint a Heathrow-i reptér versenyképességének megőrzése érdekében van szükség az új kifutópályára. A tervek értelmében a most évi 480 000 repülőgépet fogadó légikikötő kibővítve évi 702 000 repülőgép fogadására és indítására lenne alkalmas. Hogy az európai kontinens rivális repterei ne előzzék meg a Heathrow-t, mindenképp fel kell építeni a kifutót, még akkor is, ha ehhez a közeli Sipson faluból 700 főnek el kell költöznie, mivel a házaikat le kell bontani.

A tüntetők szerint azonban már most is elviselhetetlen a zaj- és környzeteszennyezés a környéken. Hogy a munkálatokat megnehezítsék, terveik szerint beköltöznek az üresen hagyott házakba. Persze akár hosszabban is berendezkedhetnek, mivel a projekt várhatóan nem kezdődik meg 2015 előtt, az új kifutó pedig - ha egyáltalán elkészül - egy évtized múlva lehet üzemkész.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm