15 °C Budapest

Lebontják a házakat: túl közel állnak a leendő reptérhez

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 08:30

A Sárvár melletti Porpácon több lakó arról értesült, hogy lebontják a Dózsa György utcában álló házakat, mivel repülőteret akarnak létrehozni. Az érintetteknek új házat építenének, azonban ezzel többen nincsenek kibékülve - írja a Népszabadság.

A vas megyei településen egyre többen akadnak azok, akik nem akarják, hogy nagy gépek fogadására alkalmas repülőteret építsenek Vát és Porpác határában. A tervek szerint magyar magántőkével, kínai generálkivitelező közreműködésével 2012-ig készülne el a reptér, azonban a Dózsa György utca lakói tiltakoznak, mivel azt közölték velük: számítsanak arra, hogy lebontják a házakat, a várható zajhatás miatt egyszerűen megszűnik ez az utca.

Ez pedig azt jelenti, hogy Porpácon 22 házban összesen 24 család kerül döntéshelyzetbe. Német Tamás, a beruházás előkészítéséért felelős Sia-Port Kft. vezetője szerint a Dózsa utca csaknem 400 méterre, párhuzamosan halad a leendő felszállópályával. Az előzetes mérések szerint emiatt az utcában kritikus zajhatás keletkezik. Hogy ezt megelőzzék, ezért határozták el, felajánlják az érintett tulajdonosoknak az új házak építését.

Séfer Sándor, a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal helyettes vezetője szerint mivel a reptér vagy más közlekedési infrastruktúra fejlesztése közérdek, ezért az állam, vagy az önkormányzat javára lehet ingatlanokat kisajátítani. Ennek azonban feltétele, hogy a reptér szerepeljen a településrendezési tervben, s a helyi építési szabályzatban, melynek elkészítése egyes információk szerint már folyamatban van.

Az eljárás akkor indulhat meg, ha a kisajátítást kérő nem tud megállapodni az ingatlan tulajdonosával. Az intézkedés lefolytatására a közigazgatási hivatalnak van hatásköre, azonban a tulajdonosnak igazságügyi ingatlanforgalmi szakértői vélemény alapján teljes és azonnali kártalanítást kell kapnia, mégpedig csereingatlannal, vagy készpénzben. Aki pedig nem ért egyet a határozattal, az bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ügyben azonban még lehet számítani fordulatra, mivel több helyi lakos népszavazást kezdeményez a reptér megépítése ellen, már kérték is az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?