7 °C Budapest

Térképen a koronavírus miatti lezárások: van, ahol az utcára sem lehet csak úgy kimenni

2021. január 26. 14:31

A jelenleg hatályos magyarországi intézkedések még viszonylag enyhének számítanak sok más európai országhoz képest. Az Európai lockdown-térképről kiderült, hogy sok helyen ötvözik a teljes lezárást, illetve a kijárást korlátozó intézkedéseket. Magyarországon február elsejéig vannak érvényben a mostani szabályok: a kormány a héten dönt a továbbiakról - ám sok meglepetés nem várható.

2021 elején Európában továbbra is érvényben vannak a COVID-19 korlátozások. Ugyanakkor rengeteg ország vonakodik a teljes lezárástól: Magyarországon például egyelőre a kormány nem tervez a tavaly tavaszihoz hasonló, egésznapos kijárási korlátozást bevezetni, a döntéshozók szerint egyelőre elégségesek a mostani szabályok.

Ám például Spanyolország és Franciaország, ahol július közepétől elkezdődött a fertőzések második hulláma, már októberben elrendelte a zárást. Franciaország azóta átállt esti kijárási tilalomra, valamit az éttermeket is bezárták - ezt a taktikát jelenleg Belgiumban és Luxemburgban is alkalmazzák.

Alább a Statista térképre vitte, hogy állnak a különféle országok a lezárások tekintetében. Pirossal jelölték, ahol országos lockdown van érvényben, narancssárgával azokat az urszágokat, ahol helyilezárással védekeznek. Rózsaszín jelölti azokat az országokat (köztük Magyarországot), ahol valamiféle kijárási tilalom van érvényben, világosabb sárgával pedig azokat, ahol csak lokálisan van érvényben valamilyen kijárást korlátozó intézkedés.

Az európai lockdown-térkép. Forrás: Statista

Kreatívabb megoldásokat találtak ki Cipruson és Görögországban, ahol a bevásárlások gyakoriságát jelentősen korlátozták. Skandinávia még nem vezetett be komolyabb korlátozásokat. Norvégia például legfeljebb 200 fős beltéri összejöveteleket engedélyez, de csak akkor, ha betartják a távolságtartó intézkedéseket és a székeket a földhöz rögzítik - a biztonság kedvéért. A bezárt Szlovákiában az otthoni elhagyás indokolt oka - másutt - kutyája sétálása és - meglepő módon - macskája sétálása is.

Ez lesz itthon február elseje után

A múltheti kormányinfón Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy a kormány ezen a héten fog dönteni arról, milyen szabályok lesznek február elseje után - ugyanis a jelenlegi korlátozó intézkedéseket addig hosszabbították meg januárban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni

 - húzta alá a múlt héten Gulyás Gergely. Pénteken a Kossuth rádióban Orbán Viktor is hasonlóképpen fogalmazott:

A határ, amikor lehet gondolkodni arról, hogy visszatér az élet a normális kerékvágásba az az átoltottsági szint, amikor beoltottuk az egészségügyi dolgozókat (ezen nagyjából túlvagyunk), a szociális otthonban lévőket, utána következnek a 60 év feletti krónikus betegek (ez majdnem 1,5-1,7 millió ember). Utána jönnek a védekezés egyéb szereplői: operatív törzs, rendőrök, katasztrófavédelem. Itt jövök én is, meg itt jön a kormány is, tehát ez a mi kategóriánk, ekkor kerül ránk sor. És utána jönnek az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben

- sorolta a miniszterelnök, majd kijelentette, hogy

a február elején lejáró korlátozásokat első körben két hétre valószínűleg a kormány saját hatáskörben meghosszabbítja majd, ezt követően pedig a parlament dönthet a további lépésekről.

Úgyhogy két héting még mindenképpen maradni fognak a jelenlegi szabályok, a továbbiakról pedig az oltások szállítási, illetve beadási üteme fog dönteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem