2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Súlyos kór fenyegeti a magyar felnőtteket: életveszélyes, pedig egyszerű megelőzni


Emberek milliói kockáztatja a korai halált, csak amiatt, hogy nem esznek elég rostot - derült ki egy friss, a WHO megbízásából készült tanulmányból. Hiába gondoljuk, hogy a kenyér és a krumpli az ellenségünk, valójában nincs így, csupán meg kell választani, milyen fajtáját esszük.

Akiknek rostban gazdag az étrendje, azok körében harmadára csökken a korai elhalálozás valószínűsége - olvasható a Daily Mail legfrissebb cikkében. Ezen kívül sokkal kisebb valószínűséggel lesz infarktusuk, stroke-juk, bélrákjuk vagy 2-es típusú cukorbetegségük

Jelenleg a brit felnőtt lakosság túlnyomó többsége, 91 százaléka nem eszik elegendő mennyiségű rostot, de Magyarországon is rossz a helyzet. A kutatók a mostanában divatos low carb, azaz szénhidrátszegény diétát is okolják a jelenségért.

A rost a barátunk

A rostokra nagyobb szükségünk van a szervezetünk ideális működése érdekében, mint azt gondolnának: fontos szerepe van az emésztésben és tovább teltnek érezzük magunkat, ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle. 

Nagy mennyiségben megtalálhatóak  a gyümölcsökben, zöldségekben, kenyérfélékben és a tésztákban, már ha azok teljes kiőrlésű gabonából készültek.

Ám mivel egyre több feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, csak minimális mennyiségben jutnak be rostok a szervezetünkbe. John Cummings, a Dundee Egyetem professzora szerint az új tanulmány, amelyet a Lancet nevű orvosi lapban publikáltak, fontos mérföldkő, és arra számít, komoly visszhangja lesz még: "Ez egy meghatározó pillanat a rostok történetében."

A professzor és csapata 230 korábbi kísérleti tanulmány eredményeit összegezte, így összesen 215 ezer ember adatait összesítették. Az eredmények szerint az, aki legalább napi 30 gramm rostot visz be a szervezetébe (ezt a mennyiséget javasolják a szakemberek), az 24 százalékkal kisebb valószínűséggel halt meg korán, mint az, aki csak naponta 8 grammnyit fogyaszt el. Azok esetében pedig, akik 35 grammnál is többet fogyasztanak, harmadára csökken ez a kockázat. 

Ahhoz, hogy az emberek elegendő mennyiségű rostot egyenek, krumplit, zöldséget, kenyeret, tésztát, a hagyományos ételeket kellene ismét divatba hozni. Hogy 30 grammot biztosan bevigyük, naponta 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt lenne érdemes fogyasztanunk, teljes kiőrlésű gabonát: egy vastag szelet barna kenyeret, valamint egy nagy krumplit is.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked