Románia már túl van a járvány nehezén? Május közepén oldhatják a korlátozásokat

MTI
2020. április 27. 19:27

 Lassulni kezdett Romániában a koronavírus-járvány terjedése: az új megbetegedések heti összesítésekből számolt átlaga - amely április közepéig viszonylag folyamatosan emelkedett, napi 350-re - az utóbbi öt napon már csökkenő tendenciát mutatott, és hétfőig 330 alá esett.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfő kora délután közölt napi összesítése szerint az utóbbi 24 órában 303 emberről igazolódott be, hogy elkapta a fertőzést, ami csaknem 10 százalékkal elmarad az utóbbi hét átlagától. Az új esetekkel 11 339-re emelkedett a betegség megjelenése óta Romániában nyilvántartásba vett koronavírus-fertőzöttek száma.

Az utóbbi napon 87 gyógyultról számoltak be, ami alig több mint fele az utóbbi hét nap átlagának. A járvány kezdete óta 3141 fertőzött hagyhatta el gyógyultan a kórházat Romániában, hétfőn az előző napi jelentésnél 9-cel kevesebben, 227-en szorultak intenzív ápolásra. Vasárnap dél óta - az elmúlt héten átlagosnak számító - 23 újabb halálesetet regisztráltak: így a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma 631-re emelkedett. Külföldön további 75 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét.

A román hatóságok a korlátozások enyhítésének menetrendjén dolgoznak: a kijárási tilalom fokozatos feloldására május 15-e - a rendkívüli állapot lejárta - után kerülhet sor. A tanfelügyelőség azt javasolta az oktatási minisztériumnak, hogy május 15-e után az első két hétben csak a záróvizsgára készülő nyolcadik és tizenkettedik osztályosok térjenek vissza legfeljebb 15-ös csoportokban a tantermekbe.

A járvány által leginkább veszélyeztetett, krónikus betegségekben szenvedők számára gyakorlati útmutatót jelentetett meg hétfőn a román járványügyi társaság. Ebben egyebek mellett a fertőzés megelőzésére, a Covid-19-es betegség tüneteire, az idősek és fogyatékkal élők otthoni kezelésére, a házipatikában nélkülözhetetlen gyógyszerkészletre vonatkozó tudnivalókat gyűjtötték össze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem