2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Itt van Orbán Viktor újabb bejelentése: jön az újabb gazdasági csomag


Facebook-oldalán tesz bejelentést délben, a kormányfő az új gazdaságvédelmi akciótervet ismerteti. Cikkünk folyamatosan frissül.

A Facebookon tett újabb bejelentést Orbán Viktor, a kormányfő az új gazdaságvédelmi intézkedésekről beszélt.

A helyzetet igazságtalan: nem tehetünk róla, de nem változtat a tényen, hogy ez egy kihívás. Nem törődhetünk bele, meg kell vele küzdeni: "olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, ami átsegít minket a nehéz szakaszon" - fogalmazott. Hozzátette, hogy "a cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozzunk létre."

"Három ütemben hozzuk létre az új gazdaságvédelmi akciótervet" - közölte a kormányfő. Az első gazdasávédelmi csomag volt a bankhitelek felfüggesztése és a katások-ra vonatkozó kedvezmények - sorolta. Megjegyezte: "a három szakasz összesen 18-22%-a lesz a GDP-nek, ebbe beleértjük a jegybank programjait is." Majd hozzátette, hogy ma megindul a második szakasz, amely keretében

A 2020-as költségvetéstől eltérünk. A költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra módosítjuk a költségvetésben

- fogalmazott Orbán Viktor, aki fel is sorolta a 2. gazdaságvédelmi program egyes pontjait, és azokban ki is emelt egy-egy intézkedést. Itt fontos megjegyezni, hogy ennél jóval több eleme lesz az egyes programpontoknak; az erről szóló rendelet még a mai nap folyamán megjelenik a Magyar Közlönyben.

Az alábbi 5 program indul el a mai napon:

  • Munkahelymegőrzés - Például: a rövidített munkavégzés esetén az állam átvállalja a bérköltségek egy részét. A kormányfő szerint ez a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz. Viszont konkrét százalékot és a programelemre szánt keretösszeget nem említette a miniszterelnök.
  • Munkahelyteremtés - Például: Beruházásokat támogat a kormány, 450 milliárd forint értékben.
  • Kiemelt ágazatok támogatása - Például: Turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, logisztika, közelekdés, film és kreatív ipar. Orbán Viktor viszont azzal kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe, hogy ezek a kiemelt ágazatok milyen intézkedésekre számíthatnak.
  • Vállalatok finanszírozása - Például: Magyar vállalkozásoknak 2000 milliárd forint értékben kamat- és garancia-támogatott hitelek folyósítása.
  • Családok és a nyugdíjasok támogatása elem - Például: Több részletben visszahozzák a 13. havi nyugdíjat. (részletek itt)

"Az egész programot Palkovics László felügyeli, a vállalatok újraindításáért Bártfai-Mager Andrea felel, míg a költségvetési ügyekért Varga Mihály" - mondta el zárszóként a magyar miniszterelnök. A bejelentett intézkedések várhatóan a mai nap folyamán jelennek meg a Magyar Közlönyben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.