2 °C Budapest

Itt van rengeteg magán koronavírus-teszt eredménye: megdöbbentőek a számok

2020. április 29. 08:56

Érdekes eredményeket mutatnak azok a koronavírus tesztek, amelyeket magánlaborok, illetve cégek végeztek több ezer emberen Magyaroszágon - írja az Index.

Érdekes eredményeket mutatnak azok a koronavírus tesztek, amelyeket magánlaborok, illetve cégek végeztek több ezer emberen Magyaroszágon, derült ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának előadásából azon a keddi online konferencián, amelyen a négy hazai orvosegyetem közösen jelentette be mintegy 18 ezer ember tesztelését az országban.

A szakember három olyan vizsgálat eredményét ismertette, amelyet nem a hivatalos állami szervek végeztek a fertőzésgyanús emberek és hozzátartozóik körében, hanem kérésre teszteltek le nagyobb számú embert. Ezek alapján: 

  • Az OTP március 31. és április 20. között 5146 tesztet végeztetett el. 50 fertőzöttet találtak, ami 0,97 százalékos fertőzöttséget jelentett, de április 16. óta nem volt új pozitív eset.
  • Egy másik nagyvállalat, a Mol is teszteltette dolgozói egy részét. Április 5.  és 22. között 7385 mérést végeztek el, és mindössze 2 pozitív esetet találtak. Ez 0,03 százalékos fertőzöttséget jelent.
  • Az egyik magánlabor április 11. és 25. között 1585 mérést végzett, és mindössze 2 pozitív esetet talált. Ez 0,13 százalékos fertőzöttséget jelent a vizsgált körben.

Merkely Béla előadásából az is kiderült, hogy a tünetmentes emberek tesztelésének, tehát tulajdonképpen a szűrésnek nem túl nagy a "találati aránya". Valóban érdemesebb a fertőzésgyanús embereket, illetve a velük kapcsolatban állókat vizsgálni. Kiderült még, hogy

  • Április 26-ig a négy orvosi egyetem és egy magánlabor összesen 12 440 teljesen tünetmentes embert tesztelt le, és közöttük mindössze 55 pozitívat talált (0,4 százalék)
  • Ugyanebben az időszakban 12 704 panasszal érkező betegnél is végeztek orr- és garatmintavételt (PCR). Itt 448 koronavírusost találtak, ami a vizsgált emberek 3,5 százaléka.
  • Érthető okokból a kontaktszemélyeknél, tehát a fertőzésgyanús emberekkel közeli kapcsolatban lévő emberek tesztelésénél a legnagyobb a találati arány, hiszen itt valószínűsíthető leginkább, hogy többen is elkapták a fertőzést. Az egyetemek és a magánlabor április 26-ig 8011 kontaktszemélyt vizsgáltak meg, akik közül 329-et, azaz 4,1 százalékukat találták pozitívnak.

A szakember előadásában elhangzott, hogy a Magyarországon igazolt koronavírus fertőzöttek adataiban a kiugrásokat elsősorban idősotthonokban és kórházakban lezajlott intézeti fertőzések okozták, a lakosság körében kevesebb az igazolt fertőzés. Mostanra az látható, hogy a folyamatosan csökken a pozitív tesztek aránya - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?