2 °C Budapest

Fontos változás a magyar egészségügyben: csak így mehetsz majd szakorvoshoz

2019. október 27. 10:32

Érdekes, az egészségügyi ellátás működésének egy szeletét érintő jogszabály-módosítás jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben - szúrta ki a Portfolio.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) kormányrendelet módosításáról szóló módosítás úgy fogalmaz, hogy a beutalót az EESZT útján kell kiállítani.

Azokban az esetekben, amikor a beutalót háziorvos, házi gyermekorvos, és járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvos, valamint egynapos ellátást nyújtó szolgáltató orvosa állítja ki. Valamint abban az esetben, amikor krónikus ápolás finanszírozására szerződött egészségügyi szolgáltatónál történő intézeti ápolásra a háziorvos és a fekvőbeteg-gyógyintézet orvosa állítja ki, vagy rehabilitációs szakorvos állítja ki, vagy addiktológus szakorvos, pszichiáter vagy háziorvos utalja be a beteget rehabilitációs ellátásra.

Eddig a rendelet azt mondta ki, hogy az orvos a beutalót az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér útján is kiállíthatja. Ez változik most tehát meg, bizonyos vizsgálatok esetén kötelező lesz, 2021 januárjától.

Az EESZT útján kiállított beutaló esetében a beutaló orvos a beteg kérésére papíralapú igazolást állít ki a beutalóról. Az igazolás az elektronikus beutaló adattartalmát és az elektronikus beutaló EESZT azonosítóját tartalmazza vonalkódos és szövegesen olvasható formában - olvasható a rendeletmódosításban, amely 2021. január elsején lép hatályba.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem