Ezzel a módszerrel rengeteg magyar lehetne egészségesebb: gyógyszer sem kell hozzá

2019. szeptember 15. 09:02

A magyarok 82 százaléka szerint legalább napi egyórás énidőre, azaz saját magunkra fordított időre van szükségünk - derül ki egy, a 18-59 éves korosztály körében végzett országos reprezentatív kutatásból. A kutatás eredményei alapján nyilatkozó orvos szerint a kedvtelésből végzett, örömteli tevékenységeknek egészségmegőrző szerepe is van, ezért fontos, hogy valamilyen napi rutint alakítsunk ki az ilyen időszakok rendszeressé tételére.

Sokan érezzük úgy manapság, hogy egyre kevesebb a saját magunkra fordítható idő, sőt, olykor még pihenés közben is valamilyen külső tényezőnek próbálunk megfelelni. Pedig azok a pillanatok, amelyeket felszabadultan, a saját örömünkre végzett tevékenységekkel töltünk el, hozzájárulnak kiegyensúlyozottságunkhoz, segítenek egészségünk megőrzésében. A hévízi NaturMed Hotel Carbona országos reprezentatív kutatásának eredményei alapján a magyarok többsége tisztában van az énidő jelentőségével: a megkérdezettek 37 százaléka szerint naponta többször, 44 százalékuk szerint pedig legalább naponta egyszer fontos lenne beiktatni legalább egyórás énidőt.

Dr. Somogyi Katalin, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa szerint a saját idő megteremtésében sokat segít, ha rendelkezünk valamilyen napi rutinnal, például rendszeresen ugyanabban az időpontban sportolunk. A kutatás eredményei alapján ilyen módszert a megkérdezetteknek csak harmada (34%) használ napi, és 22 százalékuk heti rendszerességgel. A résztvevők 44 százaléka pedig egyáltalán nem rendelkezik olyan rutinnal, amely segítségével biztosítja önmaga számára az énidőt.

A felmérés alapján az énidőt biztosító rendszeres elfoglaltságok között a legtöbben sporttevékenységeket, valamint az olvasást említették. Ezek mellett a tévézés és a családi programok szerepeltek még a legtöbbször jelzett időtöltések között.

Az orvos szerint sokszor nehéz kiszakadni a mindennapi mókuskerékből, ezért érdemes rendszeresen a megszokottól eltérő helyszínen programot tervezni, így biztosítva, hogy nem az otthoni feladatok, például a takarítás vagy egyéb ház körüli munkák jutnak eszünkbe, ha felszabadul végre egy kis saját időnk. A kutatás ehhez kapcsolódóan arra is kitért, hogy egy szálloda miként biztosíthatja leghatékonyabban az énidő eltöltését. A válaszadók közül legtöbben a minőségi wellnesskezeléseket jelezték (41%). Sokan tartják fontosnak ugyanakkor, hogy a család minden tagja találjon érdekes elfoglaltságot (34%), tehát a hotel kínáljon programokat több generáció számára is. Ezek mellett a nyugodt alvást biztosító szolgáltatások is dobogósok lettek (30%): bár nem kapcsolódnak közvetlenül az aktívan töltött énidőhöz, a válaszadók minden bizonnyal úgy gondolták, hogy a megfelelő alvás része vagy legalábbis elősegítője a magunkra fordított minőségi időnek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem