-1 °C Budapest
Calendar Indicating Start on 1st January. New Year concept

Mit fogad meg a legtöbb magyar? Így mentünk neki az új évnek, most kiderült a sikerrecept

2023. január 9. 15:01

A hazai lakosság harmada tesz rendszeresen újévi fogadalmakat, különösen a fiatalabb korosztályok képviselőire és a nőkre jellemző, hogy január elején új célokat tűznek ki maguk elé – derül ki egy friss országos kutatásból. A legtöbben az egészségükre és a pénzükre akarnak jobban vigyázni az új esztendőben. Az egy évvel korábban tett újévi fogadalmakat a válaszadók többsége csak részben tudta megtartani, egyharmaduk viszont úgy nyilatkozott, hogy teljes sikerrel járt.

Szilveszterkor sokan átgondolják az előző évüket, mérleget vonnak, új terveket készítenek. Szakértők szerint a jó fogadalmak előremutatóak, nem annyira a lemondásra, hanem inkább valami új, valami hasznos dologra vonatkoznak, ami kedvező változásokat indíthat el az életünkben.

Sport, egészség, semmi cigi

A kutatás eredménye szerint az év fordulóján a megkérdezettek 35 százaléka tett valamilyen újévi fogadalmat, a megelőző évben ez az arány 26 százalék volt, ami viszont elmaradt a 31 százalékos „sokéves átlagtól”. Az új évre új tervekkel készülők ráadásul nem egy, hanem valamivel több mint három (átlagosan 3,2) új célt is kitűztek maguk elé. Az első és a legfontosabb az egészség. A legjellemzőbb fogadalom 2023-ra a több mozgás (38 százalék) és az egészségesebb táplálkozás (31 százalék), valamint ezekkel összefüggésben a súlyfelesleg leadása (26 százalék) volt. Az átállás a sportosabb életmódra különösen a diplomások és a 18-29 évesek körében népszerű, csaknem 50 százalékuk ezt tűzte ki célként maga elé. A fogyás pedig jellemzően a nőknél szerepel előkelő helyen az újévi tervek között.

Új év, új én?

Az egészséges életmód mellett a leggyakoribb, hogy a pénzügyeinkkel kapcsolatban tűzünk ki új célokat. Az újévi fogadalmat tevők harmada takarékosabban szeretne élni, visszafogná a kiadásait, csaknem negyede pedig a korábbinál sikeresebben gyarapítaná a megtakarításait 2023-ban. Bár sokan gondolhatják azt, hogy az új év kezdete a legjobb alkalom a lemondásra a káros szenvedélyekről, ezek a vállalások nincsenek ott a lista elején. A dohányzásról a válaszadók 17 százaléka szeretne leszokni, a közösségi média használatát és az alkoholfogyasztást 6-7 százalékuk fogná vissza.

Örülünk annak, hogy az egészségük megőrzése mellett a pénzügyeikkel is többet akarnak foglalkozni az új évben az emberek. A jelenlegi helyzetben fontos, hogy jobban figyeljünk megtakarításainkra, olyan lehetőségeket ragadjunk meg, amelyekkel hatásosan ellensúlyozhatjuk az infláció hatását

– mondta el Füzes Edit, a Groupama Biztosító lakossági személybiztosítási termékmenedzsment vezetője. Az újévi fogadalmakról - persze leginkább pénzügyi vonalon -a A Pénzcentrum is írt nemrég, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Holdblog  |  2023. január 26. 12:24
Jól kezdték az évet a kriptodevizák, a sebek nyalogatása mellett a befektetők ismét vevők a pozitív...
MNB Intézet  |  2023. január 26. 11:22
Egyre nő a valószínűsége annak, hogy a várva várt gazdasági fordulat, miszerint Kína gazdasága méret...
Bankmonitor  |  2023. január 26. 10:10
Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukr...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?