1 °C Budapest
Little boy sat in a car seat putting his seat belt on in the car

Négy gyerekülés is megbukott a 2022-es teszten: ezeket a modelleket inkább kerüld el

2022. május 26. 10:04

Ismét lezajlott a német autóklub nagy gyerekülés-tesztje: a 2022-es vizsgálaton 30 különböző gyerekülést vizsgáltak biztonsági, működési, ergonómiai és szennyezőanyag-tartalom szempontjából. Négy termék elbukott, és csak egy kapott "nagyon jó" minősítést.

Négy termék is megbukott az ADAC 2022-es gyerekülés-tesztjén: a 30 terméken végyzett vizsgálatok során 19 modell kapott "jó" minősítést, hatot pedig "kielégítő" minőségűnek értékeltek a szakemberek. A vizsgálatok során minden méretosztályból válogattak a piacon kapható gyerekülések közül, amelyeket a biztonság, a működés, az ergonómia és a szennyezőanyag-tartalom szempontjai szerint értékeltek.

Ne szaporítsuk tovább a szót, térjünk a lényegre: az egyetlen modell, amit kiválóra értékeltek az a Cybex Anoris T i-Size nevű gyerekülés volt, ami 1,7 pontot ért el (a teszten minél kisebb ez az érték, annál jobb az eredmény). A termék remekül védi a benne ülő gyereket az előről és oldalról érkező ütközésektől, könnyen használható, és még beépített légzsákkal is rendelkezik - a gyártó 76 és 115 centis magasság között ajánlja.

Négy termék elbukott a teszten, és az ADAC nem is tanácsolja a megvásárlásukat: a Lionelo Antoon RWF és a Walser Kids Experts Noemi nevű termékek huzatanyagát nem találták megfelelőnek, az égésgátló anyagok a szakemberek gyanúja szerint a többi között rákkeltőek.

Az Urban Kanga Uptown Model TV107 kárpitszövetében is találtak kifogásolható égésgátló anyagokat, és az ülés megbukott az oldalirányú ütközési teszten. A negyedik leszerepelt termék a Kinderkraft Comfort Up nevű gyerekülés, aminek a háttámláját le kellett venni, hogy nagyobb gyerekek beleülhessenek. Ekkor azonban az ülés nem nyújt megfelelő védelmet oldalsó ütközés esetén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Isofix? Olyanom nekem is van?

A gyerekülés vásárlást sokan félvállról veszik, pedig a gyermek kényelme és biztonsága az első: a legtöbben azt hibázzák el, hogy nem viszik magukkal vagy a saját autójukat, vagy a gyermeküket. Pedig hiába néz ki remekül az ülés, ha nehezen tudod betenni a kocsiba, vagy valamiért nem passzol. A gyereket pedig azért tanácsos magaddal vinni, hogy egyből ki is tudja próbálni: ha láthatóan nem érzi jól magát benne, végképp ne vedd meg - mindkettőtöknek könnyebb lesz.

A friss szülőknek pedig meg kell tanulnia azt a foalmat, hogy Isofix. Ezt a rendszert arra találták ki, hogy a gyerekülést közvetlenül hozzá rögzíthessük az autó karosszériájához, így az baleset esetén nem tud kicsavarodni, kipördülni, kirepülni az autóból. Az Isofix az autóban az utasülés ülőrész és háttámla közti résben kézzel kitapintható fém rudakat jelenti. Ha benyúlsz az utasülés résébe, tuti megtalálod - már ha az autódban van ilyen rendszer.

Mert Bár az Isofix 1990 óta létezik, csak 2011-től kötelező minden új autóba beszerelni. A 2006 után gyártott autókban már lehet, hogy megtalálható a rendszer, de nem száz százalék, mivel akkoriban még feláras extra volt, így nem minden új autó vásárló kérte. Ha a te autódban sincs, akkor sem kell megijedni: pár tízezer forintért utólag is be lehet szerelni szinte bármelyik, régebbi autóba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. december 1. 01:25
Este megjelentet a Magyar Közlönyben a CSOK Pluszról szóló kormányrendeletet, vagyis a társadalmi eg...
MEDIA1  |  2023. november 30. 21:50
Fontos előrelépés történt az újságírók elleni visszaélésszerű perek ügyében Brüsszelben. Az Európai...
Holdblog  |  2023. november 30. 14:56
Az emberiségnek jó a versenysport. Felemelő, ha győz a csapat, győz a honfitárs. Boldoggá képes tenn...
Kiszámoló  |  2023. november 30. 12:03
Jó éve volt az európai autópiacnak idén, legalábbis a tavalyi adatokhoz viszonyítva. A legtöbb cég j...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem