Súlyos látlelet a magyar háziorvosi praxisokról: ez még később komolyan visszaüthet

2020. augusztus 12. 14:02

Az EU összesített listáján Magyarország az 5. legrosszabb helyen végzett, ami a háziorvosok számát jelenti. 100 000 lakosra, alig jut 70-nél valamivel több doktor. Összehasonlításképpen ez majd 200-al kevesebb, mint amennyit az EU első országa fel tud mutatni ezen a téren. 

Abban egyelőre csak bízhatunk, hogy nem lesz az új koronavírus-járványnak második hulláma Magyarországon. Az előjelek azonban már most baljósak, Nepusz Tamás bioinformatikus szerint vége a viszonylagos nyugalomnak, a járványügyi adatok alapján a koronavírus újra terjedésnek indult Magyarországon. Ennek végső esetben pedig olyan vége is lehet, amit márciusban tapasztaltunk a veszélyhelyzet kihirdetésekor. Ebben a helyzetben pedig biztos, hogy hogy a megbetegedések miatt különösképpen nagy teher hárulna majd az egészségügyre.

Azt pedig már a járvány első hullamákor látni lehetett, mekkora volt a teher többek között a magyar háziorvosi ellátáson is. A doktorokat telefonon kellett hívogatni, csak úgy nem lehetett bemenni a rendelőkbe, amik amúgy annyira leterheltek voltak, hogy sokszor a telefonhívásokat sem tudták kezelni. Magyarország ráadásul elég rosszul is szerepel nemzetközi összehasonlításban, ami a háziorvosok számát illeti.

A legfrissebb európai összehasonlító adatokból ugyanis az derül ki, hogy óriási különbségek mutatkoznak az egyes országok háziorvosi ellátottsága között. Az első ország, illetve az utolsó között mintegy 7-szeres a különbség. 

Nincs nagy választék

Az Európai Unióban messze Portugáliában jut a legtöbb háziorvos 100 000 lakosra, összesen 269. Ez a szám 85-el magasabb, mint amennyit a második ország, Írország (184) fel tud mutatni. Az összesített lista harmadik helyén pedig nyugati szomszédunk, Ausztria áll, a sógoroknál majd 170 háziorvos jut 100 000 lakosra. 

Az összesített listából azonban az is jól látszik, hogy Magyarország bizony csúnyán lemaradt a háziorvos számmal kapcsolatban. Egészen pontosan az 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

EU-ban az 5. legkevesebb háziorvos jut 100 000 lakosra Magyarországon.

Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy 100 000 főre mindössze 73 háziorvost tudunk felmutatni. Ez a szám majd 200-al kevesebb, mint Portugáliában, de majd 100-al kevesebb még az osztrák számoknál is. 

Magyarország mögött 4 ország végzett, Szlovénia, Csehország, Bulgária, illetve az összesített lista legutolsója, Görögország. Legutóbbi ország esetében annyira kevés háziorvos jut 100 000 lakosra, hogy a különbség a lista első és utolsó helyezettje között több mint hétszeres.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem