26 °C Budapest
Súlyos látlelet a magyar háziorvosi praxisokról: ez még később komolyan visszaüthet

Súlyos látlelet a magyar háziorvosi praxisokról: ez még később komolyan visszaüthet

2020. augusztus 12. 14:02

Az EU összesített listáján Magyarország az 5. legrosszabb helyen végzett, ami a háziorvosok számát jelenti. 100 000 lakosra, alig jut 70-nél valamivel több doktor. Összehasonlításképpen ez majd 200-al kevesebb, mint amennyit az EU első országa fel tud mutatni ezen a téren. 

Abban egyelőre csak bízhatunk, hogy nem lesz az új koronavírus-járványnak második hulláma Magyarországon. Az előjelek azonban már most baljósak, Nepusz Tamás bioinformatikus szerint vége a viszonylagos nyugalomnak, a járványügyi adatok alapján a koronavírus újra terjedésnek indult Magyarországon. Ennek végső esetben pedig olyan vége is lehet, amit márciusban tapasztaltunk a veszélyhelyzet kihirdetésekor. Ebben a helyzetben pedig biztos, hogy hogy a megbetegedések miatt különösképpen nagy teher hárulna majd az egészségügyre.

Azt pedig már a járvány első hullamákor látni lehetett, mekkora volt a teher többek között a magyar háziorvosi ellátáson is. A doktorokat telefonon kellett hívogatni, csak úgy nem lehetett bemenni a rendelőkbe, amik amúgy annyira leterheltek voltak, hogy sokszor a telefonhívásokat sem tudták kezelni. Magyarország ráadásul elég rosszul is szerepel nemzetközi összehasonlításban, ami a háziorvosok számát illeti.

A legfrissebb európai összehasonlító adatokból ugyanis az derül ki, hogy óriási különbségek mutatkoznak az egyes országok háziorvosi ellátottsága között. Az első ország, illetve az utolsó között mintegy 7-szeres a különbség. 

Nincs nagy választék

Az Európai Unióban messze Portugáliában jut a legtöbb háziorvos 100 000 lakosra, összesen 269. Ez a szám 85-el magasabb, mint amennyit a második ország, Írország (184) fel tud mutatni. Az összesített lista harmadik helyén pedig nyugati szomszédunk, Ausztria áll, a sógoroknál majd 170 háziorvos jut 100 000 lakosra. 

Az összesített listából azonban az is jól látszik, hogy Magyarország bizony csúnyán lemaradt a háziorvos számmal kapcsolatban. Egészen pontosan az 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

EU-ban az 5. legkevesebb háziorvos jut 100 000 lakosra Magyarországon.

Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy 100 000 főre mindössze 73 háziorvost tudunk felmutatni. Ez a szám majd 200-al kevesebb, mint Portugáliában, de majd 100-al kevesebb még az osztrák számoknál is. 

Magyarország mögött 4 ország végzett, Szlovénia, Csehország, Bulgária, illetve az összesített lista legutolsója, Görögország. Legutóbbi ország esetében annyira kevés háziorvos jut 100 000 lakosra, hogy a különbség a lista első és utolsó helyezettje között több mint hétszeres.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 08:22
Az egyórás filmbl kiderül, hogyan dolgoztak a választások eltti idszakban, vagy épp hogyan dilemmázt...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?