23 °C Budapest
Új koronavírus-világjárvány: készül az IMF, a tetőzés még hátra van Olaszországban

Új koronavírus-világjárvány: készül az IMF, a tetőzés még hátra van Olaszországban

2020. március 16. 22:02

Az új világjárvány okán az IMF kész bevetni bevetni ezer milliárd dolláros hitelezési kapacitását, hogy támogatást nyújtson tagországainak a koronavírussal szembeni harcban. Eközben legalább 3 hónapig szünetelni fog az NBA, Olaszországban továbbra is súlyos a helyzet. Magyarországon pedig, mobil konténerkórházat építenek Kiskunhalason.

IMF

Az IMF kész bevetni ezer milliárd dolláros hitelezési kapacitását, hogy támogatást nyújtson tagországainak a koronavírussal szembeni harcban.

Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója azt mondta, hogy első körben 50 milliárd dollárt tudnának felszabadítani a fejlődő országoknak, a legszegényebb államok pedig nulla százalék kamatozású hitelekhez juthatnának.

Az IMF vezetője arról beszélt, hogy eddig már mintegy húsz ország fordult a szervezethez támogatásért, de azt nem közölte, hogy pontosan mely államok.
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy felhatalmazta kormányát: kezdjen tárgyalásokat az IMF-fel pénzügyi támogatás megadásáról, amivel mérsékelnék a koronavírusnak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásait.

NBA

Legalább három hónapos szünettel számolnak a koronavírus-járvány miatt az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) csapatai. Az NBA idényét szerdán függesztették fel azután, hogy pozitív lett a Utah Jazzt erősítő francia Rudy Gobert tesztje. Az akkori bejelentés első lépésben 30 napos leállást említett, de bennfentes források alapján a klubok arra készülnek, hogy a legjobb esetben is csak júniusban folytatják a küzdelmeket.

A hosszabb szünetre utal az NBA vezetőségének vasárnapi közlése is, mely szerint a kosarasok elhagyhatják csapataikat, és nem kell rendelkezésre állniuk. Az Egyesült Államok Országos Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja vasárnap azt javasolta, hogy a következő nyolc hétben halasszák el vagy mondják le az 50 főnél több embert érintő rendezvényeket. Ez kihat a szünetelő hoki- (NHL) és labdarúgóliga (MLS) mellett a baseball-bajnokságra (MLB) is, amelynek minden bizonnyal nemcsak két héttel kell eltolni a március 26-ra kiírt rajtját.

A tetőzés még hátra van

A napról napra növekvő számok ellenére még nem tetőzött Olaszországban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) Giuseppe Conte miniszterelnök szerint, aki a következő heteket nevezte a legkockázatosabbnak a Corriere della Sera című napilapban hétfőn megjelent interjúban. Giuseppe Conte az egészségügyi szakértők előrejelzéseit idézve hangsúlyozta, hogy az olasz lakosság "döntő" hetek előtt áll.
Kifejtette: a fertőzés Olaszországban még nem érte maximumát, de "helyes úton haladunk". Célként a járvány terjedésének lassítását, majd megállítását nevezte úgy, hogy Olaszország különböző térségeiben ne mindenhol egyszerre, hanem tartományonként fokozatosan tudjanak vele szembeszállni.

A kormányfő arra szólította fel az olaszokat, maradjanak otthon és legyenek egységesek. "Ez nem a politikai viták, hanem a megoldások ideje" - jelentette ki a miniszterelnök. A felmérések szerint az olaszok 62 százaléka támogatja a kormány eddigi intézkedéseit.

A legutóbbi, vasárnap esti adatok szerint a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 24 ezret, a halálos áldozatoké pedig az 1800-t. Az utóbbi huszonnégy órában 368-an haltak meg, és 2853 volt az új fertőzöttek száma.
A legtöbb, több mint 13 ezer beteget számláló Lombardia tartomány bejelentette, hogy nagyméretű "víruskórházat" tervez létesíteni a milánói vásártéren. Ennek megvalósításával az olasz polgári védelem hatóság volt vezetőjét, Guido Bertolásót bízták meg, aki jelképes egy euróért vállalta a feladatot. Rómában újabb kórházat alakítottak át a betegek fogadására, így az olasz fővárosban már két kórház szakosodott a fertőzöttek kezelésére.

A kormány várhatóan már hétfőn nyilvánosságra hozza 25 milliárd eurós egészségügyi-gazdaságélénkítő csomagját. A kiszivárgott információk szerint a rendelkezés határoz az intenzív osztályok bővítéséről, esetleges új kórházközpontok kialakításával. A tervek között szerepel a szállodák lefoglalása a karanténba helyezettek elszállásolására, valamint a fegyveres erők egészségügyi személyzetének felhasználása a civil kórházakban. A csomag gazdasági intézkedéseket tartalmaz vállalatok és családok segítésére.

Magyar mobilkórház

Elkezdődött egy 150 páciens befogadására alkalmas járványügyi mobil konténerkórház építése Kiskunhalason hétfőn. Orosz Zoltán, a Bünetetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője a helyszínén azt mondta, a kórház a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén, de a börtöntől távolabb, elkülönített telekrészen működik majd.

A beruházás végrehajtásáért felelős akciócsoport választása azért esett a kiskunhalasi helyszínre, mert az egykori laktanya területén korábban konténerekből kialakított menekültügyi őrzött szállás működött, ezért a kórház kialakításához szükséges közművek már rendelkezésre állnak - tudatta az alezredes. A kivitelezési munkák a tereprendezéssel és a földmunkákkal már hétfőn reggel elkezdődtek. A kórház várhatóan egy hónap alatt készül el - közölte a szóvivő. A 150 férőhelyes kórház egymáshoz kapcsolt konténerekből áll majd, ezek beszerzése is megkezdődött - mondta Orosz Zoltán.

A beruházás költségeiről a szóvivő későbbre ígért tájékoztatást. Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője korábban elmondta, a kiskunhalasi mobil konténerkórház az esetleges kapaticáscsökkenés esetén vonható be a gyógyító-megelőző vagy megfigyelési tevékenységbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felajánlás

Újabb háromezer digitális feladat és tanári módszertani kézikönyv válik elérhetővé hétfőtől a közoktatás számára az Okos Doboz oktatási portálon. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a MATEHETSZ, (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége), az Okos Doboz Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány az üzemeltetővel közösen, a kerettantervhez kapcsolódó, tehetséggondozó grafikus digitális feladatokat és a pedagógusok munkáját támogató tanári módszertani kézikönyvet tesz közzé ingyenesen a www.okosdoboz.hu portálon.

A MATEHETSZ által fejlesztett tehetséggondozó feladatok matematika, környezetismeret, természetismeret, földrajz, biológia, kémia és fizika tantárgyból lesznek elérhetőek. A feladatok illeszkednek az Okos Dobozon megismert, játékos, grafikus feladatokhoz, szellemiségük megegyezik a már ismert tartalmakéval. Az új feladatokkal együtt összesen 13 ezer, a közoktatás részére készült 1-12 évfolyamos feladat válik ingyenesen elérhetővé a diákok és a pedagógusok számára. Az Okos Dobozt jelenleg 7800 regisztrált pedagógus és több mint százezer diák használja rendszeresen - írták. A feladatok elérhetővé tételével párhuzamosan a pedagógusok a tanári regisztráció után, a Tanári Modul használatával távoktatási keretek között is kioszthatnak feladatokat a diákok számára, melyek eredményeit valós időben követhetik a portálon.

Csúsznak a sportok

A koronavírus-járvány miatt továbbra is világszerte - így Magyarországon is - halasztják vagy törlik a különböző sporteseményeket, illetve speciális intézkedéseket hoznak. A Telekom Veszprém kézilabdacsapata valamennyi játékosának negatív lett a koronavírus-tesztje. A klub a honlapjára feltett hírben számolt be hétfőn arról, hogy a vezetőség döntése alapján a Veszprém Handball Team Zrt. költségén minden játékoson és hozzátartozóján, valamint az alkalmazottakon elvégezték a tesztet a COVID-19 koronavírusra.

"Az elmúlt hetekben mi is folyamatosan úton voltunk, több országban is jártunk, amelyekben több fertőzöttet is találtak, így potenciális fertőzöttek lehettek a csapaton illetve a környezetén belül. A tesztelés múlt hét végén megtörtént, szerencsére az összes minta eredménye negatív volt, tehát senki nem fertőződött meg az utazások során" - olvasható a beszámolóban. 

Az Európai Szkander Szövetség törölte idei kontinensviadalát, amelyet május 16. és 24. között Balatonfüreden rendeztek volna meg. Az eseményen több mint harminc ország körülbelül ezer sportolója vett volna részt.

A finn Jokerit Helsinki után a kazah Barisz Nur-Szultan is visszalépett az orosz központú jégkorongliga (KHL) rájátszásától. A finn klub a játékosok és a szakmai stáb tagjainak egészsége érdekében döntött így, míg a kazah gárda a járvány miatt életbe léptetett tilalmak miatt nem tudna utazni, illetve nem fogadhatja ellenfeleit. A Jokerit riválisa, az SZKA Szentpétervár és a Barisz ellenfele, a Szibir Novoszibirszk automatikusan az elődöntőbe jutott. Jelenleg hat, kizárólag orosz csapat maradt versenyben: az SZKA és a Szibir mellett az AK Barsz Kazany, a Szalavat Ufa, a CSZKA Moszkva és a Dinamo Moszkva.

A KHL azon kevés sportligák egyike, amelyben a koronavírus-járvány ellenére tovább játszanak. Az Ausztrál Labdarúgó Szövetség (FFA) közölte, hogy zárt kapuk mögött fejeződik be az élvonalbeli bajnokság. A hátralévő hat fordulót nézők nélkül bonyolítják le, az esedékes döntő előtt pedig az FFA ismét áttekinti majd a helyzetet.

Az egyesült államokbeli Edmondban elhalasztották a tokiói kvótáért kiírt ülőröplabda-selejtezőt. Az oklahomai eseményen hét csapat versengett volna keddtől szombatig, s a győztes utazhatott volna a paralimpiára. A sportág világbajnokságát - melyet április 21-től 28-ig írtak ki - a kínai Hangcsouból korábban áthelyezték Kairóba, ám a nemzetközi szövetség ezt az eseményt is törölte a versenynaptárból.

A WTA május 2-ig minden női tenisztornát törölt, vagyis Indian Wells és Miami után Prágában, Stuttgartban és Isztambulban sem lesz verseny.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?