13 °C Budapest
Regulázzák a kórházakat: ellenőrzik, hogy a legkorábbi időpontot kapta-e meg a beteg

Regulázzák a kórházakat: ellenőrzik, hogy a legkorábbi időpontot kapta-e meg a beteg

2019. március 21. 10:00

Jövő hónapban élesetnek az új szabályozások, amelyek szerint a kórházaknak mindig a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk a műtéteket. Ha ez nem így történik, jöhet a büntetés.

Áprilistól élesíti a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az új várólista-szabályokat. Az intézményeknek a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk a betegeket, ezt pedig egy szoftver is ellenőrzi majd - írta meg a Népszava.

Az Emmi abban bízik, hogy az április 1-étől bevezetni kívánt új várólista-rendszer tisztább helyzetet teremt. Áprilistól különbséget tesznek a váró- és az úgynevezett előjegyzési lista között: utóbbira kerülnének azok, akiket vagy saját kérésükre nem operálnak meg a lehető legkorábbi időpontban, vagy mert éppen nincsenek műthető állapotban.

A lap értesülései szerint az új rendszerben az az orvos, aki a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének, hibajelzést kap és a rendszer nem is engedi majd programba venni a beteget. Ha pedig egy pácienst a számára eredetileg foglalt időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki mindaddig, amíg nem tisztázódik, mi okból történt az előresorolás. A Népszava birtokába került dokumentum szerint az egészségpénztár naponta küld a szolgáltatóknak hibalistát.

Ha nem végzik el a szükséges javításokat az országos várólista rendszerben a pénztár a tizedik munkanapon megbünteti az érintett intézményt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06