19 °C Budapest

Fontos határidő a viharkárosultaknak: ne csússz le a kártérítésről!

2019. március 12. 21:00

Mindössze két munkanap van arra, hogy az országon tegnap végigsöpört szélvihar károsultjai bejelentsék a biztosítójuknál a kárigényüket. Ez a rövid, ám annál fontosabb határidő azonban nemcsak a mostani esetre, hanem minden egyéb kártérítési igényre is igaz. Kevesen tudják, hogy a biztosítók akár meg is tagadhatják a kifizetést, ha a bejelentés nem érkezik be a kár "észleléstől" számított két munkanapon belül - figyelmeztet a CLB.

Mindössze két munkanap van arra, hogy a napokban tombolt, több helyen pusztító szélvihar okozta kárt bejelentsék a biztosítójuknak a károsultak. Az ugyanis, aki a megrongálódást látva ennél többet vár a kárigény jelzésével, biztosítási szempontból gyanús lehet, ami az ügye elbírálását is befolyásolhatja, sőt, a teljes kártérítést is elbukhatja. A mennyiben a biztosított a kárbejelentési kötelezettségét nem teljesíti időben, és emiatt lényeges, a kárfelmérést befolyásoló körülmények kideríthetetlenekké válnak, a biztosító kötelezettsége nem áll be, vagyis, elúszhat a kártérítés. Erről a rövid, ám annál fontosabb határidőről csak nagyon kevesen tudnak. 

- hívja fel a figyelmet a CLB biztosítási alkusz cég kommunikációs igazgatója, Németh Péter. Ennek ellenére szerencsére az emberek jelentős része szinte azonnal hívja a biztosítóját, ha valami kár éri őt. Így van ez most is: a hétfői elsöprő szélvihar után naponta százszámra érkeznek a kárigények. Legtöbben megrongálódott tetőt, ledőlt kéményeket, kidőlt fák okozta károkat, betört ablakokat jelentenek, de sajnos vannak családok, akiknek a feje fölül szó szerint elvitte a vihar a házat. Az, akinek nem volt biztosítása, utólag hiába is kapkodna egy gyors szerződéssel, a már bekövetkezett kárra nem kaphat térítést. 

Azok viszont, akiknek van érvényes szerződésük, ne késlekedjenek a kárbejelentéssel, ma még minden kockázat nélkül megtehetik. A CLB biztosítási alkusz cég kommunikációs igazgatója azt is elmondta, hogy a kárfelmérőknek viszont 5 napjuk van arra, hogy elvégezzék a helyszíni szemlét. A szakember szerint ajánlott addig is fényképen rögzíteni az állapotot, ezt követően viszont fontos a további károk megelőzésének mielőbbi megkezdése. Például, ha víz alá kerül vagy folyamatosan ázik egy helyiség, ahol bútorok és különféle értékek vannak, haladéktalanul el kell kezdeni a kiürítést 

- magyarázza a szakértő. Attól ugyanis, ha még napokig "áztatja" az értékeit a károsul, nem lesz több a kártérítési összeg. Sőt! A biztosítók az elbíráláskor azt is vizsgálják, mennyire volt együttműködő az ügyfél, s megpróbálta-e megelőzni a további értékcsökkenést. Ezt sokan nem tudják, ezért a kifizetés csalódás ehet, miközben teljesen szabályszerű a kárfelmérés és az elbírálás is. 

A CLB tapasztalatai szerint a kártérítési összeg megítélésekor az ügyfelek jelentős része csalódott, mert a helyreállítás és a tönkrement használati tárgyak, bútorok pótlásának akár milliós tétele helyett a biztosító esetleg csak néhány tízezer, legfeljebb százezer forintot fizet. Teljesen jogosan. Általános tapasztalat ugyanis, hogy ilyenkor derül ki, régi volt a szerződés, s minden biztosítási tétel akár a tíz, húsz évvel ezelőtti értéken szerepelt benne. Elmaradt tehát a biztosítók által gyakran emlegetett értékkövetés, aktualizálás. Vagyis, hiába veszett oda a legkorszerűbb drága tévé, a legújabb mosogatógép, a több százezer forintot érő új ülőgarnitúra, ha a biztosítás még a régi értékekre, az újnak a töredékére szól, a kártérítés is ennek megfelelően alacsony lesz. Ilyenkor sokan a biztosítót szidják, miközben az eljárás teljesen jogszerű és logikus is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Németh Péter a napokban tapasztalt heves szélvihar apropóján is azt javasolja, legalább néhány évente szánjon mindenki egy órát a biztosításának az átvizsgálására, hogy meggyőződjön róla, a kötéskor megjelölt érték még aktuális-e vagy módosítani kell. Az igazgató határozottan cáfolja azt az általános nézetet, miszerint a szerződés megújítása a díj drágulásával jár. A biztosítók ugyanis egymással versenyezve is egyre korszerűbb és olcsóbb csomagokat dobnak a piacra, ezért a szerződések megújításakor akár jelentősen csökkenhetnek a díjak.

A szakember kiemelte, a káresemény bekövetkezése után a sérülésekről készítsünk fotókat és a kárszemle megtartásáig, de legkésőbb a kárbejelentéstől számított 5. munkanapig csak a kárenyhítéshez szükséges mértékig változtassunk a helyszínen. Ha a biztosító a kárbejelentéstől számított 5 munkanapon belül nem szemlézi a kárt, a károsult intézkedhet a javításról vagy a megsérült vagyontárgyak helyreállításáról. Ezt megelőzően azonban a "kockázatviselési" helyet és a sérült vagyontárgyakat le kell fényképezni. A sérült, cserélt elemeket és egyéb vagyontárgyakat a biztosítóval történt előzetes egyeztetést követően, további 30 napig változatlan állapotban meg kell őrizni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm