Ilyen egyszerűen robban fel a karácsonyfád: videón az iszonyatos lakástűz

2017. december 24. 12:55

A karácsonyi időszakban jelentősen megszaporodnak az ünnepléshez köthető tűzesetek, ám ezeknek csak egy részét okozzák a karácsonyfához köthető tüzek, amik egy-egy durvább esetben akár fel is robbanthatják a lakást. A legnagyobb veszélyforrás azonban mégiscsak a konyha, ahol a készülődéskor keletkezett rendkívüli meleg miatt óriási mértékben megemelkedik a tűz keletkezésének kockázata.

Karácsonykor jelentősen megemelkedik a lakástűz esetek száma, az ünnephez való kellékek közül több is fokozottan tűzveszélyes. A legnagyobb fenyegetést azonban maga a konyha jelenti.

Az ünnepi időszak során tűzvédelmi szempontból a lakás legveszélyesebb helyisége a konyha, ahol a sütés-főzés során rendkívüli módon megemelkedik a tűz keletkezésének kockázata. Ebben az időszakban az összes lakástűz mintegy 50 százaléka a konyhában keletkezik

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Hajdú Márton tű. alezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) szóvivője. A fokozottan tűzveszélyes konyha mellett természetesen megannyi olyan esetet is regisztrálnak évente, ami kifejezetten az ünnepi csinosítgatás eredménye.

{{EMBED:https://www.youtube.com/embed/xr6b9b8FYKk?rel=0}}

Az elmúlt években gyűjtött tűzeseti adatok alapján 30-50 olyan tűzeset keletkezik évente, amely az ünnepi dekorációkkal hozható összefüggésbe. Az érintett időszak adventtel kezdődik és egészen január végéig tart. Ezzel összefüggő a tűzesetek keletkezési oka is, hiszen eleinte az adventi koszorúk, a meggyújtott gyertyák és mécsesek majd az egyre szárazabbá váló karácsonyfák jelentenek veszélyt. Általánosságban megállapítható, hogy minél régebb óta van a fűtött lakásban egy növényi eredetű dekoráció, az annál szárazabbá válik. Így egyre emelkedik a tűzveszélyessége is ezeknek a dekorációs elemeknek

- teszi hozzá az alezredes. A tüzek leggyakoribb keletkezési oka általában valamilyen nyílt láng használata. Ez jellemzően lehet gyertyaláng, csillámszóró, de érdemes megemlíteni a silány minőségű vagy hibás fényfüzérekből eredő elektromos tüzeket is. 

Ha valahol tűz ütne ki az ünnepek alatt, akkor az első 1-2 perc a legkritikusabb szakasz, hiszen a környező berendezések áramtalanítását követően akár egy vödör vízzel is eloltható a tűz. Ennek ellenére

tűzvédelmi szempontból mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy tartsanak otthon egy porral oltó készüléket, amely szinte minden háztartásban keletkező tűzeset megfékezésére alkalmas

- mondja Hajdú, aki tippeket is ad ahhoz, hogy mire célszerű a leginkább figyelni, hiszen tűzesetet nem oltani, hanem megelőzni célszerűbb (ráadásul olcsóbb).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tippek a tűz elkerüléséhez

  • Minden nyílt lángot, méretétől függetlenül komolyan kell venni és kellő körültekintéssel kezelni
  • A meggyújtott mécses vagy gyertya környezetéből minden éghető anyagot el kell távolítani, illetve alátét használata javallott az átforrósodás megelőzése érdekében
  • A karácsonyfát és az otthonunkat kizárólag megfelelő minőségű fényfüzérekkel díszítsük
  • Baj esetére tartsunk könnyen elérhető helyen egy porral oltó készüléket
  • A gyertyákat ne hagyjuk magára a meggyújtást követően, sőt oltsuk el azokat, ha hosszabb időre elhagyjuk a helyiséget
  • A fényfüzéreket kapcsoljuk ki és húzzuk ki a hálózatból, ha már nem tartózkodik senki a szobában vagy otthon

Ha bekövetkezett a baj

Mint, ahogyan a betöréseknél is a legnagyobb "biztonságot" a tűzesetekkel kapcsolatban is a lakásbiztosítás jelenteni. Az általunk megkérdezett biztosítók portfólióján a tűzeset az alapbiztosítás része, úgyhogy erre külön nem kell más opciót kötni. A tűzesetekből fakadó átlagos kifizetések ugyanakkor már nagyobb szórást mutatnak. A Groupama 500 ezertől 1,5 millióig terjedő károkról számol be, ugyanakkor említenek olyan esetet is, amikor 7 és fél millió forint volt a tűzkár. A Generali átlagosan 100 000 forintos tűzkárokról számolt be, míg a K&H 70 és 75 ezer között jegyzi ugyanezeket a kifizetéseket.

A Groupama jelezte felénk, hogy bár a karácsonyfákhoz köthető tűzesetek a második helyet foglalják el a tűzkárok listáján, számuk össze sem hasonlítható az utcahosszal éllovas elektromos zárlat okozta lakástüzekkel. A Generali pedig beszámolt egy olyan esetről, melyben egyik ügyfelük gyermeke a csillagszóróval játszva felgyújtotta a fát, szerencsére sikerült időben eloltani a tüzet, de a lakásban így is komoly károk keletkeztek. A kár mértéke természetesen mindig nagyban függ attól, hogy mennyi ideje van a tűznek terjedni és hogy milyen tárgyak vannak körülötte.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 11,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az MKB, a K&H, illetve a Cetelem és a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm