27 °C Budapest
Ilyen egyszerűen robban fel a karácsonyfád: videón az iszonyatos lakástűz

Ilyen egyszerűen robban fel a karácsonyfád: videón az iszonyatos lakástűz

2017. december 24. 12:55

A karácsonyi időszakban jelentősen megszaporodnak az ünnepléshez köthető tűzesetek, ám ezeknek csak egy részét okozzák a karácsonyfához köthető tüzek, amik egy-egy durvább esetben akár fel is robbanthatják a lakást. A legnagyobb veszélyforrás azonban mégiscsak a konyha, ahol a készülődéskor keletkezett rendkívüli meleg miatt óriási mértékben megemelkedik a tűz keletkezésének kockázata.

Karácsonykor jelentősen megemelkedik a lakástűz esetek száma, az ünnephez való kellékek közül több is fokozottan tűzveszélyes. A legnagyobb fenyegetést azonban maga a konyha jelenti.

Az ünnepi időszak során tűzvédelmi szempontból a lakás legveszélyesebb helyisége a konyha, ahol a sütés-főzés során rendkívüli módon megemelkedik a tűz keletkezésének kockázata. Ebben az időszakban az összes lakástűz mintegy 50 százaléka a konyhában keletkezik

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Hajdú Márton tű. alezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) szóvivője. A fokozottan tűzveszélyes konyha mellett természetesen megannyi olyan esetet is regisztrálnak évente, ami kifejezetten az ünnepi csinosítgatás eredménye.

{{EMBED:https://www.youtube.com/embed/xr6b9b8FYKk?rel=0}}

Az elmúlt években gyűjtött tűzeseti adatok alapján 30-50 olyan tűzeset keletkezik évente, amely az ünnepi dekorációkkal hozható összefüggésbe. Az érintett időszak adventtel kezdődik és egészen január végéig tart. Ezzel összefüggő a tűzesetek keletkezési oka is, hiszen eleinte az adventi koszorúk, a meggyújtott gyertyák és mécsesek majd az egyre szárazabbá váló karácsonyfák jelentenek veszélyt. Általánosságban megállapítható, hogy minél régebb óta van a fűtött lakásban egy növényi eredetű dekoráció, az annál szárazabbá válik. Így egyre emelkedik a tűzveszélyessége is ezeknek a dekorációs elemeknek

- teszi hozzá az alezredes. A tüzek leggyakoribb keletkezési oka általában valamilyen nyílt láng használata. Ez jellemzően lehet gyertyaláng, csillámszóró, de érdemes megemlíteni a silány minőségű vagy hibás fényfüzérekből eredő elektromos tüzeket is. 

Ha valahol tűz ütne ki az ünnepek alatt, akkor az első 1-2 perc a legkritikusabb szakasz, hiszen a környező berendezések áramtalanítását követően akár egy vödör vízzel is eloltható a tűz. Ennek ellenére

tűzvédelmi szempontból mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy tartsanak otthon egy porral oltó készüléket, amely szinte minden háztartásban keletkező tűzeset megfékezésére alkalmas

- mondja Hajdú, aki tippeket is ad ahhoz, hogy mire célszerű a leginkább figyelni, hiszen tűzesetet nem oltani, hanem megelőzni célszerűbb (ráadásul olcsóbb).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tippek a tűz elkerüléséhez

  • Minden nyílt lángot, méretétől függetlenül komolyan kell venni és kellő körültekintéssel kezelni
  • A meggyújtott mécses vagy gyertya környezetéből minden éghető anyagot el kell távolítani, illetve alátét használata javallott az átforrósodás megelőzése érdekében
  • A karácsonyfát és az otthonunkat kizárólag megfelelő minőségű fényfüzérekkel díszítsük
  • Baj esetére tartsunk könnyen elérhető helyen egy porral oltó készüléket
  • A gyertyákat ne hagyjuk magára a meggyújtást követően, sőt oltsuk el azokat, ha hosszabb időre elhagyjuk a helyiséget
  • A fényfüzéreket kapcsoljuk ki és húzzuk ki a hálózatból, ha már nem tartózkodik senki a szobában vagy otthon

Ha bekövetkezett a baj

Mint, ahogyan a betöréseknél is a legnagyobb "biztonságot" a tűzesetekkel kapcsolatban is a lakásbiztosítás jelenteni. Az általunk megkérdezett biztosítók portfólióján a tűzeset az alapbiztosítás része, úgyhogy erre külön nem kell más opciót kötni. A tűzesetekből fakadó átlagos kifizetések ugyanakkor már nagyobb szórást mutatnak. A Groupama 500 ezertől 1,5 millióig terjedő károkról számol be, ugyanakkor említenek olyan esetet is, amikor 7 és fél millió forint volt a tűzkár. A Generali átlagosan 100 000 forintos tűzkárokról számolt be, míg a K&H 70 és 75 ezer között jegyzi ugyanezeket a kifizetéseket.

A Groupama jelezte felénk, hogy bár a karácsonyfákhoz köthető tűzesetek a második helyet foglalják el a tűzkárok listáján, számuk össze sem hasonlítható az utcahosszal éllovas elektromos zárlat okozta lakástüzekkel. A Generali pedig beszámolt egy olyan esetről, melyben egyik ügyfelük gyermeke a csillagszóróval játszva felgyújtotta a fát, szerencsére sikerült időben eloltani a tüzet, de a lakásban így is komoly károk keletkeztek. A kár mértéke természetesen mindig nagyban függ attól, hogy mennyi ideje van a tűznek terjedni és hogy milyen tárgyak vannak körülötte.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 11,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az MKB, a K&H, illetve a Cetelem és a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 11:17
Járai Judit msorvezetésével és Új Világ címmel új külpolitikai magazinmsor indult a Kossuth Rádióban...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?