29 °C Budapest
Hétvégi házad, nyaralód van? Erre a hívásra a megtakarításod is rámehet

Hétvégi házad, nyaralód van? Erre a hívásra a megtakarításod is rámehet

2017. november 25. 07:00

A statisztikák szerint a téli évszak beköszöntével jócskán megnőnek a nyaralók ellen elkövetett betörések. A rablók pedig mindent visznek, amit mozdítnai lehet, így a kár pár ezer forinttól, akár sokmillióig is terjedhet. Ennek okán a Pénzcentrum utánajárt, hogy a tulajdonosoknak milyen biztosítási lehetőségeik vannak, valamint, hogy milyen óvintézkedéseket tehetnek saját védelmük érdekében.

A rendőrség múlt héten számolt be arról, hogy elkapták a több mint félszáz betörést magára vállaló, nyaraló fosztogató tolvajt, B. Istvánt. Az elkövető 56 betörést ismert be, és a Balatonnál tevékenykedett, főleg Balatonföldváron és Balatonszárszón. Az ügy pikantériája, hogy a lánglelkű tolvaj június óta tevékenykedett, a rendőrségnek azonban csak most sikerült tetten érnie.

... a Balaton-parti rendőröknek nagy kihívás az üresen hagyott nyaralók őrzése. Balatonszárszón például, ahol a betöréssorozat zöme történt mintegy 1600 nyaralót tartank számon

- mondta el Kasznár Gyula, a siófoki rendőrkapitányság vezetője, a rendőrség múlt heti, siófoki sajtótájékoztatóján.

Bár az ügy részleteiről ennél több nem derült ki, annyi bizonyos, hogy a nyaralók rendkívül nagy veszélyben vannak azokban a hónapokban, amikor üresen állnak. Éppen ezért a Pénzcentrum utánajárt, hogy a tulajdonosoknak milyen károkkal kell számolniuk akkor, ha kifosztják őket, valamint, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha biztosítást szeretnének kötni üdülőikre.

Reszkessetek háztulajok

A rendőrség 365 napos megyei bontású bűnügyi térképét átböngészve jól látszik, hogy a lakásbetöréseket illetően főleg Budapest, Heves és BAZ megye a leginkább fertőzött országrészek. Ha azonban kissé dél, dél-nyugatabbra tekintünk jól látható, hogy Somogy, illetve Baranya megye is jobban színeződik, mint az ország többi része.

Lakásbetörések - 365 napos

Somogy helyzete azért kifejezetten érdekes, mert itt húzódik a Balaton déli partvonala, amiről tudjuk, hogy a rendőrségnek óriási erőfeszítésekbe kerül ezt védelmeznie. Hiszen egy-egy adott településen, akár ezernél is több üdülőingatlan található. Éppen ezért a Bűnügyi ponttérképet is megvizsgáltuk annak érdekében, hogy részletesebb információkat találjunk.

Bizonyított lakásbetörések, Balatonszárszó - 365 napos

A térképen látszik, hogy Balatonszárszón alig több mint két hét alatt 5 betörés is történt októberben, bőven a nyári szezon után, amik során feltehetően a téli szezonban lakatlan ingatlanokat fosztottak ki. A helyzet más balaton parti településeken sem rózsásabb, elég ha például Siófokot vesszük példának.

Bizonyított lakásbetörések, Siófok - 365 napos

Siófokon januárban 3, míg márciusban és áprilisban szintén 3 betörésről számol be a nyilvántartás. Ezek szintén a tél végi, tavasz eleji időszakban történtek. A helyzet egyébként Balatonszemesen is hasonló, itt a decembertől márciusig tartó időszakban 4 esetet is feljegyeztek.

Bizonyított betörések, Balatonszemes - 365 napos

Jön a hideg és jönnek a betörők

Az utóbbi években kismértékű csökkenést mutat a nyaralókra bejelentett betöréses lopáskárok száma, azonban ezek továbbra is a gyakori károk közé sorolhatóak. A betörés és kísérlete miatt bejelentett károk száma kiemelkedő a téli időszakban, és ez kihúzódik kora tavaszra is, hiszen sokszor csak ekkor fedezik fel a tulajdonosok, hogy hívatlan látogatók jártak a nyaralóikban. Ezekben a hónapokban átlagosan 25 százalékkal nő ezen károk mennyisége a nyári időszakhoz képest

- közölte szerkesztőségünkkel Trubek Zsuzsa az Allianz kommunikációs szakértője. Hasonló tendenciáról számolt be a Groupama is, akik szerint

megszaporodnak a téli időszakban a betörések, méghozzá inkább a tél második felében, az enyhülés időszakában. Ennek az az oka, hogy ekkor már elvégezték a ház téliesítését, ugyanakkor az időjárás miatt még nem látogatnak le a nyaralóhoz, azaz ilyenkor a leginkább legelhagyatottabbak a nyaralók.

Ezen felül meglepő lehet ugyan, de még mindig sokan vannak azok, akik nyaralóikban rejtik el családtagjaik elől a nagyobb értékű karácsonyi ajándékokat... ezt azonban a betörők is tudják, figyelmeztet a K&H Bank és Biztosító részéről Németh-Simkó Judit, kommunikációs menedzser. Nem nagy meglepetésre a Generali is a téli, illetve tavaszi időszakot jelöli meg annak a kritikus szakasznak, amikor a legtöbb káreset történik a nyaralókban.

Mindenre, ami mozdítható

A Groupamánál a nem állandóan lakott ingatlanok esetében az általános háztartási ingóságok biztosítására van lehetőség. Ezeknél azonban nem szabad elfelejteni a fő, illetve melléképületekben tárolt eszközöket sem, sőt érdemes gondoskodni a behatolás védelemről is. Az Allianznál a nyaralókra, hétvégi házakra, présházakra az otthonbiztosítások fedezetei terjednek ki, így ezek által biztosítható az épület, a hozzátartozó melléképületek, valamint az épített, szilárdfalú medence is. A betörések okozta károk mellett több biztosító is felhívja a figyelmet arra, hogy például a hideg időjárás is veszélyes lehet, ezért érdemes a lehető legkörültekintőbben eljárni a bíztosításkötéskor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez pedig végső soron kizárólag a tulajdonoson múlik. Neki kell tudnia, hogy mennyi időt tölt nyaralójában, milyen eszközöket tárol az épületben, amikor ott van és amikor nincs.

Még a bort is? Azt is!

A biztosítók nagyjából ugyanazokról az eszközökről számolnak be, amikor arról van szó, hogy a betörők miket visznek magukkal egy-egy betörés során. Nem meglepő, hogy a kerti szerszámok, illetve elektronikai eszközök viszik a prímet. Ugyanakkor a legelszántabb tolvajok viszik az egyneműt és a hordókban tartott bort is.

Aki fogja, marja - ezeket viszik a rablók

  • szórakoztató elektronika, telefon,
  • fűnyíró, láncfűrész, gereblye, kapa, egyéb kertiszerszámok
  • ágynemű, hordóban lévő bor

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy

a nyaralói esetek sajátossága, hogy míg a betörők más ingatlan esetén jellemzően csak pár percet töltenek a helyszínen, egy nyaralóövezeti elkövetés során ennél jóval hosszabban is időzhetnek a helyszínen a lebukás veszélye nélkül, ezáltal még nagyobb kárt téve az ingatlanban és az ingóságokban is

- hívja fel a figyelmet az Allianz szakértője. Éppen ezért fontos, hogy

amikor a nyaralót télire bezárják, akkor az értékesebb dolgokat pakolják ki és vigyék haza a tulajdonosok és ne hagyják a nyaralóban

- ajánlja Drevenka Edit, az Aegon pr igazgatója.

Biztonságossá tennéd a nyaralót, de épp nincs rá pénzed?

Noha feltörhetetlen ingatlan nincs, biztonságtechnikai szakemberek tapasztalatai szerint a betörők többnyire kerülik azokat az ingatlanokat, ahol sokat kell bíbelődni a bejutásért, így kockáztatva a lebukást. Éppen ezért biztonsági ajtókkal és egyéb nyílászárókkal, megfelelő zárszerkezetekkel, mozgásérzékelős kültéri lámpákkal, és biztonsági kamerarendszerrel is sokat tehetünk nyaralónk védelmében. Ez persze sok esetben nem olcsó mulatság, de még mindig kevesebb, mint az esetleges kár.

Ha épp nincs elég megtakarításod, akkor sem kell lemondanod a biztonságról, a Pénzcentrum kalkulátorával ugyanis könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 11,69%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, illetve a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Többszázezres kárkifizetések

A károkra vonatkozó kifizetések összege bár olykor hatalmas szórást mutathat (pár ezertől milliós tételekig), a legtöbb biztosító átlag kifizetése valahol 70 és 200 ezer forint között mozog. A Generali átlagosan 130 000 forintnyi kártérítést fizet a nyaralókat ért fosztogatásokat követően, az Allianznál pedig 100-200 ezer forint között van az utóbbi évek átlaga. A K&H az összes betöréses lopásra (nem csak a nyaralók ellen elkövetett) közölt adatot, mely szerint az átlagos kifizetés 77 800 forint volt 2017-ben az ügyfelek részére. Az Aegon nem vezet ilyen statisztikákat, a Groupama pedig nem közölt adatokat erre vonatkozóan.

A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorához az adatokat szolgáltatja: Bank360

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 12:29
Shortlistre került a Promax Europe televíziós promócióknak és marketingmegoldásoknak szóló versenyen...
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?