14 °C Budapest

Ezt jól gondold át, mielőtt ma este leülsz tévézni: az életed múlhat rajta

2017. október 25. 05:30

Iszonyú mennyiséget tévézik egy átlagos magyar, és általános népi bölcsességnek számít, hogyha túl közel ülünk a TV-hez, akkor elromlik a szemünk. Ez nem igaz, arra viszont figyelni kell, hogy mennyi időt töltünk tévénézéssel, ahogy arra is, hogy ez milyen hatással van az életünkre.

Kisfiam, ne nézd olyan közelről a tévét, mert elromlik a szemed

- ez a szülői, nagyszülői felszólítás egészen biztos, hogy sokaknak ismerős lehet, ám mostantól, ha ezt hallod, nyugodtan maradj a helyeden, egyáltalán nincs veszélyben a látásod. A brit Vakok Királyi Nemzeti Intézetének honlapja szerint ez az egész csak egy mítosz: attól, hogy közelről nézed a TV-t, nem fog romlani a szemed. Van azonban számtalan más egészségromboló hatása annak, ha egész nap a TV előtt tepedsz, ám ezek inkább a tévézéssel töltött időhöz kötődnek.

A téma azért aktuális Magyarországon, mert hihetetlenül sokat néznek TV-t itthon a Nielsen Közönségmérés friss statisztikái szerint. A napi tévézésre fordított átlagos idő közel 4 és félóra (266 perc), ami össszehasonlításképpen: több mint egy fél munkanap.

A fenti infógrafikából jól látszik, hogy a nők valamennyivel több időt töltenek tévézéssel, mint a férfiak, ennek részben az is lehet az oka, hogy a nőknek alacsonyabb a munkaerőpiaci részévtelük, valamint, hogy tovább élnek a férfiaknál, tehát a legtöbb időt TV nézéssel töltő idősek között is több a nő, mint a férfi. Ha nem életkor és nem szerint, hanem végzettség és településtípus szerint hasonlítjuk össze a TV nézési szokásokat, akkor az derül ki, hogy a fővárosban tévéznek a legkevesebbet (235 perc), a legtöbbet pedig olyan városokban, amelyek nem megyei jogúak (282 perc).

Az adatokat egyébként érdekes más szempontból is elemezni. A Nielsen által vizsgált társadalmi csoportok közül három esetében tapasztalható, hogy kiugróan sokat ülnek TV előtt:

  • a 60 év felettiek (395 perc),
  • azok, akik nem használnak internetet (367 perc) és azok, akik
  • a leggyengébb vásárlóerővel rendelkeznek (410 perc).

E három csoport tagjai között egyébként valószínűsíthetően nagy az átfedés, azonban az internethasználati szokások alapján egy további szempontból is érdemes megvizsgálni az eredményeket.

Mi van a TV gyilkosokkal?

A számok azt mutatják, hogy akinek van internete, az 263 percet tévézik naponta, nagy a különbség viszont azok között, akik csak asztali gépen neteznek, és akik hordozható eszközön is használják az internetet. Előbbiek 298 percet (tehát kb. 5 órát), utóbbiak viszont csak 210 percet (3 és félórát) tévéznek napi rendszerességgel. 

Ez abból a szempontból figyelemreméltó, hogy néhány éve tömegével lehetett arról hallani, hogy a különböző netes videótartalom-szolgáltatók megjelenésével csökkenni fog a TV nézéssel töltött idő, a nézők pedig tömegével fogják felmondani a kábel TV előfizetésüket. Ezzel szemben, a lenti grafikán jól kivehető, hogy szó sincs arról, hogy tömegesen álltak volna fel a TV elől a netkapcsolattal rendelkezők, az elmúlt három év adatait vizsgálva stagnált a tévézésre fordított idő még azoknál is, akik nem csak asztali gépen használták az internetet.

Bár ennyire részletes adatok nem szerepelnek a kutatásban, össztársadalmi szinten az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai is megerősítik, hogy nem beszélhetünk olyan tömegekről, akik felmondták volna TV előfizetésüket.

Hazánkban persze nem érhető még el az összes olyan szolgáltatás, melyek vetélytársai lehetnének a kábel TV-szolgáltatóknak, ugyanakkor van már jónéhány netes videószolgáltató, amely elérhető Magyarországon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyik legismertebb ilyen szolgáltatás a Netflix, mely attól függően, hogy hány képernyőn és milyen minőségben szeretnénk egyszerre nézni a videókat 8 és 12 euro között összegbe (2500 - 3700 forint) kerül havonta. Elérhető még itthonról az Amazon Prime Video szolgáltatása is, mely 6 euróba (kb. 1800 forint) kerül. Ezekkel kapcsolatban jó hír, hogy az első hónap mindkét szolgáltatás esetén ingyenes, az Amazonnál pedig az első hat hónapot is olcsóbban adják (3 euro, azaz kb. ezer forint a havi előfizetési díj). Sokak számára ugyanakkor probléma, hogy ezek a szolgáltatók nem szinkronizálták le a filmeket, és magyar felirat sincs az összes tartalomhoz.

Az HBO is jelen van Magyarországon saját videótéka-szolgáltatásával, ám erre közvetlenül nem, csak telekommunikációs szolgáltatókon keresztül lehet előfizetni (igaz, TV-előfizetés nem kell hozzá, a Telekomnál 2 490 forint). A Magyar Telekom is nyújt már online téka szolgáltatást (TV GO), ahogy a UPC is (My Prime illetve Horizon GO). A Telekomos szolgáltatási csomagok havi díjai két- és háromezer forint között mozognak, bár a cég meglévő ügyfelei kedvezményes áron juthatnak hozzá, a UPC Horizon GO szolgáltatása pedig csak hagyományos TV-előfizetéssel vehető igénybe.

A hiányzó magyar nyelvű tartalmakon túl, tehát az is oka lehet annak, hogy nem mondták vissza tömegek a TV előfizetésüket, hogy a fenti szolgáltatások jellemzően nem radikálisan olcsóbbak, mint egy hagyományos kábel TV előfizetés. Marad tehát a tévézés, abból pedig a fenti statisztikák szerint meglehetősen sok.

És az egészséggel?

Visszakanyarodva a tévénézés egészségre gyakorolt hatásaira, az egyik legijesztőbb kutatás szerintakik öt óránál többet tévéznek naponta, kétszer akkora eséllyel halnak bele tüdőembóliába, mint azok, akik napi két és fél óránál kevesebbet ülnek a TV előtt. 

40 és 59 év között pedig még rémisztőbb a helyzet, ugyanis ebben a korcsoportban nem kétszeres, hanem hatszoros a különbség a két csoport között. 

Ez az adat annak fényében még relevánsabb, hogy hazánkban az 50 és 59 év közöttiek átlagosan több mint öt órát (309 percet) néznek TV-t naponta, és évente több mint ezren halnak bele tüdőembóliába.

De mi az a tüdőembólia?

A tüdőartériának, vagy annak kisebb oszlási ágainak hirtelen elzáródása, a tüdő károsodásának mértéke az elzárt ér átmérőjétől is nagyban függ: amennyiben a főtörzs károsodik, nemritkán hirtelen halál is bekövetkezhet. Egy nagyobb ág elzáródása esetén jellegzetes tünet lehet a zihálás, a nehezített légzés, a hirtelen jelentkező, erős mellkasi fájdalom, a verejtékezés, a halálfélelem, a szapora szívdobogás és a véres köpet - írja a webbeteg.hu

A Huffington Post szerint pedig van még számtalan negatív hatása a tévézésnek, mint például:

  • a reklámok miatt hajlamosabbá válhatsz az egészségtelen ételek fogyasztására,
  • minden tévézéssel töltött óra 3,4 százalékkal növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát a Pittsburghi Egyetem járványügy szakembere szerint,
  • két éves kor alatt a TV rombolja a nyelvi készségek kialakulásának folyamatát, valamint
  • csökkentheti az alvásra fordított idő mennyiségét, ami pedig már önmagában is veszélyes lehet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm