18 °C Budapest

Két MNB-s bírság: cudar hete van az osztrák biztosítónak

2017. október 4. 14:15

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 8,5 millió forint bírságot szabott ki az Erste Vienna Biztosítóra, egyebek közt tőkeszámítási, számviteli, kiszervezési és vállalatirányítási hiányosságok, továbbá a biztosítási szerződések tartalmi elemeire, s az ügyfél-tájékoztatásra és panaszkezelésre vonatkozó jogsértések miatt. Ez már második MNB-büntetés a héten, mely a Vienna Insurance Group egyik magyar leányvállalatát sújtja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott az Erste Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-nél (Erste Vienna Biztosító). A vizsgálat 2014. február 18-tól a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését - írja közleményében az MNB.

A vizsgálat megállapította egyebek közt, hogy az Erste Vienna Biztosító a szavatolótőke-szükséglet számítása során nem vett figyelembe minden számszerűsíthető kockázatot, s problémát talált a biztonságtechnikai tartalékok számításánál és dokumentálásánál is. Feltárta továbbá, hogy a társaság számviteli eljárásai és felügyeleti adatszolgáltatása nem mindenben felelt meg a Szolvencia 2 rendszer által támasztott jogszabályi követelményeknek.

Az MNB jogsértésként azonosította, hogy az Erste Vienna Biztosító életbiztosítási szerződéseinek kötelező, illetve lehetséges tartalmi elemei több szerződési feltételt érintően nem voltak összhangban a vonatkozó jogszabályi előírásokkal. Így többek közt a biztosítási szerződési feltételek nem a jogszabályban meghatározott módon tartalmazták a visszavásárlási összegre, a kockázatviselés kezdetére, az egyoldalú költségmódosításra és a haláleset valószínűségét megváltoztató okokra vonatkozó rendelkezéseket. 

A biztosító az életbiztosítási szerződéskötéskor és annak tartama alatt rendszeresen teljesítendő ügyféltájékoztatási kötelezettsége, valamint a panasz- és adatkezelési tevékenysége körében sem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak. A jegybank ma publikált határozatában kötelezte az Erste Vienna Biztosítót a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A társaságnak a jogsértések kapcsán ez év december 31-ig kell beszámolnia az MNB határozataiban előírt intézkedések teljesítéséről. A feltárt jogsértések miatt a jegybank 8 millió forint felügyeleti és 500 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a biztosítóra.

Érdekesség, hogy hétfőn 12,5 millió forintra büntette meg az MNB működési szabálytalanságokra hivatkozva a Vienna Life biztosítót, amely az Erste VIennához hasonlóan szintén az osztrák Vienna Insurance Group tulajdonában van. Az MNB, hasonlóan a mai tájékoztatáshoz, akkor is kiemelte, hogy a megbüntetett biztosító egyébként megbízhatóan működik.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm