23 °C Budapest
Horrornyaralás: 41 millióba került a családfő szívrohama

Horrornyaralás: 41 millióba került a családfő szívrohama

2017. június 10. 07:07

Sokan az utolsó pillanatra hagyják az utasbiztosítás megkötését, pedig ha rosszul választjuk ki a védelmünket, akkor akár egy lakás árát is könnyen elbukhatjuk. Sokan azt gondolják, hogy az EU-s egészségügyi kártya elegendő védelmet ad a balesetek esetén, pedig emellett is borsos összegeket hagyhatunk a külföldi kórházakban. Összegyűjtöttük, hogy melyik népszerű úti célra milyen biztosítást érdemes kötnie a magyar családoknak.

Hamarosan itt a nyári szünet és pár héten belül a családok egy része elindul nyaralni. Ugyan a kedvező költségek miatt még mindig sokan a Balatont választják, de akik Horvátország, Olaszország vagy esetleg távolabbi úti célt választanak, azoknak nem árt, ha gondoskodnak az utasbiztosításukról.

Lottónyeremény kellene a kórházi költségre

Évről évre előfordul ugyanis, hogy a külföldön nyaraló magyarok jelentős kórházi költségekbe futnak, két éve egy jelentős baleset végződött 20 milliós kórházi számlával, ahol a biztosítási fedezet nem is volt elegendő a számlák kifizetésére. Tavaly pedig a nyaralás során kapott szívrohamot egy magyar az Egyesült Államokban.

A szívproblémák kezelése itt 150 ezer dollárba, vagyis több mint 41 millió forintba került.

Ekkora megtakarítása egy átlagos magyar családnak nincs, a kifizetendő összeg gyakorlatilag egy kisebb lottónyereménnyel vetekszik.

Fejenként pár ezer forint a biztosítás

A tengeren túli utazások biztosítása jellemzően jóval drágább az Európán belüli utaknál, de a biztosítás díja így is megoldható 1-2 ezer forintból naponta, ami elenyésző összeg ahhoz képest, hogy akár több tízmilliós összeget kell kifizetni a kórházi kezeléseknél, és az egyszerű orvosi kezelések is (pl: csonttörés) akár százezres tételt is jelenthetnek.

Persze ahogy korábban írtuk, a legtöbben inkább a közeli európai tengerpartokat választják ilyenkor, ahol a biztosítás díja is jóval kedvezőbb. Ahogy egy korábbi kalkulációnkban már írtunk róla, egy olasz vagy horvát út biztosítása egy négy fős családnak egy hétre 15-25 ezer forintba kerül.

A tipikus káresetek ehhez képest jelentősen többe kerülnek a magyar családoknak:

Horvátországban a kisebb egészségügyi problémák a jellemzőek, pl. tengeri sün, sziklák miatti sérülések, de minden évben akad néhány búvárbaleset is. Emellett megemlítendőek a közlekedési balesetek, amelyek szintén elég gyakoriak. Egy tengeri sün eltávolítása 30 euró körüli összegből megúszható, de egy komolyabb egészségügyi probléma miatti kórházi kezelés az 1000 eurós nagyságrendet is elérheti

- mondta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Olaszországban hasonló balesetekre érdemes felkészülni az oda utazóknak, azonban itt jellemzőek az autófeltörések és a lopások is, így ha ide utazunk, olyan biztosítást válasszunk, amely ezekre is feltétlenül védelmet nyújt. Arra is érdemes figyelni, hogy az olasz kórházi költségek jellemzően magasabbak (ha ugyan azt a típusú ellátást feltételezzük), így az Itáliába készülő magyar családoknak érdemes lehet valamivel magasabb biztosítási összeget nyújtó utasbiztosítási csomagot választaniuk.
Ha nagyobb értékű poggyászunk van, vagy több elektromos eszközt viszünk magunkkal (telefonok, laptopok stb.), akkor ennek külön kiegészítő biztosításáról is érdemes gondoskodnunk.

A kék kártya nem minden

Ugyan azt gondolhatnánk, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya (kék kártya) minden egészségügyi költségünket fedezi, ha a kontinensen belül utazunk, ez azonban nem minden esetben állja meg a helyét.

A kék kártya ugyanis legfeljebb akkora szolgáltatást nyújt, mint amennyit az adott állami ellátás biztosít és ez egyes országoknál azt is jelentheti, hogy jelentős költségeket is ki kell fizetnünk, ha nincs utasbiztosításunk.

Ennek ellenére minden EU-n belüli utazásunkra vigyük el magunkkal a kék kártyát, enélkül ugyanis akár jelentősen magasabb kórházi díjakat is kérhetnek tőlünk, amit az utasbiztosításunk sem feltétlenül fedez. Emellett a kék kártya értelem szerűen nem biztosítja a poggyászunkat, az autónkat sem.

A kék kártya megléte nem helyettesíti az utasbiztosítást, mivel (különösen Olaszországban) a kistelepüléseken nem biztos, hogy találunk állami szerződéssel rendelkező orvost, így azt nem fogadják el

 - fejtette ki a Mabisz.

Mennyibe kerülne, ha hitelből kellene kifizetni?

Ha a 20 milliós kórházi költségeket kell kifizetnünk, akkor a lakáshitelhez hasonló szabad felhasználású jelzáloghitelt kell felvenni. Ha viszont egy aránylag kisebb kórházi számlát kell kiegyenlítenünk (pl. egy 1000 eurós kezelés költségét), akkor a személyi kölcsön lehet a gyors megoldás. A Pénzcentrum kalkulátorával 300 ezer forinttal számoltunk (250 ezer forint feletti jövedelemmel, 1 éves futamidővel, jövedelemutalás vállalása nélkül) és ez alapján a legolcsóbb hitel a CIB Előrelépő, amit 11,73 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) és 26,5 ezer forintos törlesztőrészlettel kaphatunk meg. Persze más ajánlatokat is érdemes megfontolni:

  • A CIB Előrelépőt 10 perces, telefonos  hitelbírálattal is megkaphatjuk, ha ezer forinttal magasabb törlesztőt vállalunk be.
  • A Oney Élenjáró 14,99 százalékos THM és 27 ezer forintos törlesztőrészlettel érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?