12 °C Budapest
Magányos és nem jár társaságba az ötven feletti magyarok nagy része

Magányos és nem jár társaságba az ötven feletti magyarok nagy része

2017. április 25. 19:33

Az ötven év felettiek negyedét komolyan fenyegeti a magány és az egyedüllét, 27 százalékuknak telt már úgy el napja, hogy nem szóltak hozzájuk, 8 százalékuknak pedig gyakran telik el napjuk mindenféle beszélgetés nélkül.

Az 50 év feletti megkérdezettek ötöde csak ritkán, vagy soha nem él közösségi életet, kétharmaduk naponta legalább két órát ül a tévé előtt, míg félmillió nyugdíjas napi 4-6 órát tölt tévénézéssel - derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.

A felmérés során arra keresték a választ, hogy mennyire fenyegeti a magány és az egyedüllét az 50 év felettieket Magyarországon, járnak-e társaságba, mennyi időt töltenek el a tévé előtt, illetve kapnak-e segítséget háztartási teendőik ellátásában.

Miközben a társadalomban alapvetően az a kép él a nyugdíjasokról, hogy magányosan ülnek otthon, valójában aktívabb társadalmi életet élnek, mint azok az 50 év felettiek, akik még nem vonultak nyugdíjba. A kutatásból kiderült, hogy a nyugdíjasok körében magasabb a hetente társaságba járók aránya: 40 százalékuk heti legalább egy alkalommal részt vesz valamilyen közösségi programban, míg ugyanez az arány az aktív ötvenesek esetében csupán 25 százalék.

A kutatásban részt vevő 50 év felettiek háromnegyede havi, ötödük pedig heti több alkalommal jár társaságba. Mindez nem jelenti azt, hogy az egyedüllét és a magány veszélye ne állna fenn ötvenen túl, a megkérdezettek ötöde ugyanis csak ritkán, vagy soha nem él közösségi életet. Ennél is riasztóbb, hogy 8 százalékukkal gyakran, 27 százalékukkal ritkábban, de előfordul, hogy a napjuk beszélgetés nélkül telik el.

Érdekes módon ez a veszély még jobban fenyegeti az 50 feletti, de aktív embereket, mint a nyugdíjasokat. Utóbbiakat az aktívabb közösségi életnek köszönhetően valamivel kevésbé érinti, 76 százalékuknak még soha nem telt el úgy napja, hogy valaki ne szólt volna hozzájuk.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megkérdezettek többsége, 45 százaléka napi 2-4 órát tölt a TV előtt. Harmaduk 2 óránál kevesebbet, ötödük viszont 4 óránál is többet tévézik. A nyugdíjasok körében sokkal magasabb azoknak az aránya, akik legalább 4-6 órát vagy még annál is többet tévéznek egy átlagos napon.

A kétmillió magyar nyugdíjas 25 százaléka, azaz közel félmillió ember legalább napi 4 órát ül a tévé képernyője előtt.

A válaszadók kétharmada nem marad magára a háztartási teendőkkel, jellemzően egy családtag, vagy rokon segít nekik az otthoni munkában. Háztartási kisegítők alkalmazása egyáltalán nem jellemző az idősek körében, de az is ritka, egy szomszédtól, vagy ismerőstől kérjenek segítséget. Az ötven felettiek 35 százalékuknak nincs ilyen segítsége - akár azért, mert nincs is rá szüksége, akár azért, mert nincs, aki segítsen nekik.

A nyugdíjasok körében természetesen magasabb azok aránya, akik kapnak valamilyen segítséget, 31 százalékuk viszont maga küzd meg a háztartási teendőkkel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?