-2 °C Budapest

Akár hetekre kiüthet a munkából most ez a betegség

2016. május 4. 11:03

Idén sem csillapodik a tavalyi évben rekordszámú megbetegedést okozó bárányhimlő-hullám. Ez pedig fokozott veszélyt jelent a többgyermekes családokra, a betegségen át nem esett felnőttekre és a várandós kismamákra nézve - hangzott el a Róbert Károly Magánkórházban gyermekgyógyász és szülész nőgyógyász szakértők bevonásával tartott satótájékoztatón.

Idén már csaknem 17 ezer bárányhimlő megbetegedést regisztráltak, ez pedig 40 százalékkal meghaladja a 2014-es esetszámot és 10 százalékkal az 5 éves referencia értéket. Ez azt vetíti előre, hogy idén is - a kicsik és nagyok -

több tízezren eshetnek majd ágynak.

Sokan már ismerik, hogy a betegség lázzal, hólyagos kiütésekkel és viszketéssel jár, és akár 2-3 hétig elhúzódhat. A gyermekek 90 százaléka többnyire már óvodás korában átesik ezen a betegségen, ennek oka, hogy a bárányhimlőt okozó varicella vírus: cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzés átviteléhez nem is szükséges testi érintkezés. Poharak, evőeszközök, ruhanemű, ágynemű, közös játékok is terjesztik a kórt. De a betegség "elkapásához" már az is elég, ha 15-20 percet közös helyiségben töltünk a beteggel.

A bárányhimlő lappangási ideje 10-21 nap, a fertőzést követő 2-3 héten belül a tünetek már láthatóak. A beteg azonban már a tünetek megjelenése előtt már 1-2 nappal fertőz, ez pedig könnyen járvány kialakulásához vezethet. A megbetegedések kétharmada a 6 éven aluliakat érinti, de a megjelenése a 3-5 évesek között a leggyakoribb.

Póta György gyermekgyógyász szakember szerint a bárányhimlő fokozottan veszélyes a többgyermekes családokra, ahol általában járványszerűen söpör végig a betegség. Ezekben a családokban kulcsfontosságú a védőoltással történő megelőzés, hiszen az akár hetekig elhúzódó betegségsorozat a kieső munkavégzés miatt anyagilag is megterhelő lehet. Egy éves kor után, de mindenképpen a közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltani a gyerekeket: a legjobb időzítés, ha a kisgyermek 15-18 hónapos korban kapják meg.

Nemcsak a gyerekek fertőződhetnek meg

A fiatal felnőtt kort nem szerencsés úgy megélni, hogy nincsen védettségünk, ez pedig a hölgyekre fokozottan érvényes

- mondta el Póta György, a Háziorvosok Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Akik gyerekkorban nem estek át a betegségen, azok felnőttkorban is ugyanolyan fogékonyak lehetnek rá. Az érintettek aránya a magyar felnőtt lakosság 5-10 százalékát is kiteheti. A felnőttkori bárányhimlő ráadásul rendszerint súlyosabb lefolyású és a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A várandós édesanyák is különösen veszélyeztettek, ha az egyik családtagjuk megbetegszik. A legkritikusabb időszak a terhesség első 20 hete. A bárányhimlőnek pedig a magzatkárosító hatása is jelentős. Ezért a védőoltás már a gyermekvállalás tervezésének időszakában ajánlott.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos adatai szerint a világon évente 4,2 millió szövődményes bárányhimlő - fertőzésből 4 200 este a beteg halálával végződik, ezért a WHO ajánlásában a bárányhimlő elleni védőoltás is szerepel.

Az oltásra nincs támogatás

Bár hazánkban is szó van róla, hogy a bárányhimlő vakcinát beemelik az oltási rendben, ezt egyelőre csak receptre lehet igényelni. A vakcinák gyerekenként akár 18 -20 ezer forintba is kerülhetnek, azonban a jelenlegi adatok szerint ez egy életre szóló védettséget biztosít. A bárányhimlő elleni ingyenes védekezés jelenleg csak az önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 19:40
A BVOP szerint a visszaéléseket és bűncselekményeket feltáró Átlátszó nevű oknyomozó műhely olyan ké...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem