26 °C Budapest
Akár hetekre kiüthet a munkából most ez a betegség

Akár hetekre kiüthet a munkából most ez a betegség

2016. május 4. 11:03

Idén sem csillapodik a tavalyi évben rekordszámú megbetegedést okozó bárányhimlő-hullám. Ez pedig fokozott veszélyt jelent a többgyermekes családokra, a betegségen át nem esett felnőttekre és a várandós kismamákra nézve - hangzott el a Róbert Károly Magánkórházban gyermekgyógyász és szülész nőgyógyász szakértők bevonásával tartott satótájékoztatón.

Idén már csaknem 17 ezer bárányhimlő megbetegedést regisztráltak, ez pedig 40 százalékkal meghaladja a 2014-es esetszámot és 10 százalékkal az 5 éves referencia értéket. Ez azt vetíti előre, hogy idén is - a kicsik és nagyok -

több tízezren eshetnek majd ágynak.

Sokan már ismerik, hogy a betegség lázzal, hólyagos kiütésekkel és viszketéssel jár, és akár 2-3 hétig elhúzódhat. A gyermekek 90 százaléka többnyire már óvodás korában átesik ezen a betegségen, ennek oka, hogy a bárányhimlőt okozó varicella vírus: cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzés átviteléhez nem is szükséges testi érintkezés. Poharak, evőeszközök, ruhanemű, ágynemű, közös játékok is terjesztik a kórt. De a betegség "elkapásához" már az is elég, ha 15-20 percet közös helyiségben töltünk a beteggel.

A bárányhimlő lappangási ideje 10-21 nap, a fertőzést követő 2-3 héten belül a tünetek már láthatóak. A beteg azonban már a tünetek megjelenése előtt már 1-2 nappal fertőz, ez pedig könnyen járvány kialakulásához vezethet. A megbetegedések kétharmada a 6 éven aluliakat érinti, de a megjelenése a 3-5 évesek között a leggyakoribb.

Póta György gyermekgyógyász szakember szerint a bárányhimlő fokozottan veszélyes a többgyermekes családokra, ahol általában járványszerűen söpör végig a betegség. Ezekben a családokban kulcsfontosságú a védőoltással történő megelőzés, hiszen az akár hetekig elhúzódó betegségsorozat a kieső munkavégzés miatt anyagilag is megterhelő lehet. Egy éves kor után, de mindenképpen a közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltani a gyerekeket: a legjobb időzítés, ha a kisgyermek 15-18 hónapos korban kapják meg.

Nemcsak a gyerekek fertőződhetnek meg

A fiatal felnőtt kort nem szerencsés úgy megélni, hogy nincsen védettségünk, ez pedig a hölgyekre fokozottan érvényes

- mondta el Póta György, a Háziorvosok Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Akik gyerekkorban nem estek át a betegségen, azok felnőttkorban is ugyanolyan fogékonyak lehetnek rá. Az érintettek aránya a magyar felnőtt lakosság 5-10 százalékát is kiteheti. A felnőttkori bárányhimlő ráadásul rendszerint súlyosabb lefolyású és a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A várandós édesanyák is különösen veszélyeztettek, ha az egyik családtagjuk megbetegszik. A legkritikusabb időszak a terhesség első 20 hete. A bárányhimlőnek pedig a magzatkárosító hatása is jelentős. Ezért a védőoltás már a gyermekvállalás tervezésének időszakában ajánlott.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos adatai szerint a világon évente 4,2 millió szövődményes bárányhimlő - fertőzésből 4 200 este a beteg halálával végződik, ezért a WHO ajánlásában a bárányhimlő elleni védőoltás is szerepel.

Az oltásra nincs támogatás

Bár hazánkban is szó van róla, hogy a bárányhimlő vakcinát beemelik az oltási rendben, ezt egyelőre csak receptre lehet igényelni. A vakcinák gyerekenként akár 18 -20 ezer forintba is kerülhetnek, azonban a jelenlegi adatok szerint ez egy életre szóló védettséget biztosít. A bárányhimlő elleni ingyenes védekezés jelenleg csak az önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?