32 °C Budapest
Akár hetekre kiüthet a munkából most ez a betegség

Akár hetekre kiüthet a munkából most ez a betegség

2016. május 4. 11:03

Idén sem csillapodik a tavalyi évben rekordszámú megbetegedést okozó bárányhimlő-hullám. Ez pedig fokozott veszélyt jelent a többgyermekes családokra, a betegségen át nem esett felnőttekre és a várandós kismamákra nézve - hangzott el a Róbert Károly Magánkórházban gyermekgyógyász és szülész nőgyógyász szakértők bevonásával tartott satótájékoztatón.

Idén már csaknem 17 ezer bárányhimlő megbetegedést regisztráltak, ez pedig 40 százalékkal meghaladja a 2014-es esetszámot és 10 százalékkal az 5 éves referencia értéket. Ez azt vetíti előre, hogy idén is - a kicsik és nagyok -

több tízezren eshetnek majd ágynak.

Sokan már ismerik, hogy a betegség lázzal, hólyagos kiütésekkel és viszketéssel jár, és akár 2-3 hétig elhúzódhat. A gyermekek 90 százaléka többnyire már óvodás korában átesik ezen a betegségen, ennek oka, hogy a bárányhimlőt okozó varicella vírus: cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzés átviteléhez nem is szükséges testi érintkezés. Poharak, evőeszközök, ruhanemű, ágynemű, közös játékok is terjesztik a kórt. De a betegség "elkapásához" már az is elég, ha 15-20 percet közös helyiségben töltünk a beteggel.

A bárányhimlő lappangási ideje 10-21 nap, a fertőzést követő 2-3 héten belül a tünetek már láthatóak. A beteg azonban már a tünetek megjelenése előtt már 1-2 nappal fertőz, ez pedig könnyen járvány kialakulásához vezethet. A megbetegedések kétharmada a 6 éven aluliakat érinti, de a megjelenése a 3-5 évesek között a leggyakoribb.

Póta György gyermekgyógyász szakember szerint a bárányhimlő fokozottan veszélyes a többgyermekes családokra, ahol általában járványszerűen söpör végig a betegség. Ezekben a családokban kulcsfontosságú a védőoltással történő megelőzés, hiszen az akár hetekig elhúzódó betegségsorozat a kieső munkavégzés miatt anyagilag is megterhelő lehet. Egy éves kor után, de mindenképpen a közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltani a gyerekeket: a legjobb időzítés, ha a kisgyermek 15-18 hónapos korban kapják meg.

Nemcsak a gyerekek fertőződhetnek meg

A fiatal felnőtt kort nem szerencsés úgy megélni, hogy nincsen védettségünk, ez pedig a hölgyekre fokozottan érvényes

- mondta el Póta György, a Háziorvosok Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Akik gyerekkorban nem estek át a betegségen, azok felnőttkorban is ugyanolyan fogékonyak lehetnek rá. Az érintettek aránya a magyar felnőtt lakosság 5-10 százalékát is kiteheti. A felnőttkori bárányhimlő ráadásul rendszerint súlyosabb lefolyású és a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A várandós édesanyák is különösen veszélyeztettek, ha az egyik családtagjuk megbetegszik. A legkritikusabb időszak a terhesség első 20 hete. A bárányhimlőnek pedig a magzatkárosító hatása is jelentős. Ezért a védőoltás már a gyermekvállalás tervezésének időszakában ajánlott.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos adatai szerint a világon évente 4,2 millió szövődményes bárányhimlő - fertőzésből 4 200 este a beteg halálával végződik, ezért a WHO ajánlásában a bárányhimlő elleni védőoltás is szerepel.

Az oltásra nincs támogatás

Bár hazánkban is szó van róla, hogy a bárányhimlő vakcinát beemelik az oltási rendben, ezt egyelőre csak receptre lehet igényelni. A vakcinák gyerekenként akár 18 -20 ezer forintba is kerülhetnek, azonban a jelenlegi adatok szerint ez egy életre szóló védettséget biztosít. A bárányhimlő elleni ingyenes védekezés jelenleg csak az önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?