Astrások, figyelem! Ezt nem árt tudnotok az átszerződéshez

Astrások, figyelem! Ezt nem árt tudnotok az átszerződéshez

2015. október 22. 13:01

Akkor is be kell fogadniuk a biztosítóknak a közös megegyezéssel távozott volt Astra-biztosítottakat, ha az Astra Biztosító még nem jelentette be a központi kártörténeti nyilvántartási rendszerben a régi szerződés lezárultát - derül ki az Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből.

Az MNB értesülései szerint egyes volt Astra biztosítottaknak - akik közös megegyezéssel szeptember 30-ig megszüntetették az Astrával a gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésüket - az új, másik biztosítónál megkötött kgfb-szerződését visszamenőleges hatállyal törlik, s a már befizetett díjat az ügyfél részére visszafizetik. Ez abban az esetben történik meg, ha a biztosítók központi kártörténeti nyilvántartási rendszerében (KKNYR) a korábbi kgfb-szerződés megszűnését az Astra Biztosító még nem jelentette be.

Attól függetlenül, hogy a régi szerződés kapcsán a kötvénynyilvántartásban, illetve a KKNYR-ben milyen adatok szerepelnek, a biztosítóknak az új szerződést kötelező érvényesnek elfogadni, és ekként kell rögzíteni a belső nyilvántartásukban. Ha pedig a KKNYR-ből visszakapott hibaüzenet miatt a biztosító törölte saját belső nyilvántartásából a nála kötött új szerződést, akkor azt visszamenőleges hatállyal ismételten köteles rögzíteni és kezelni. További elvárás az új biztosítóktól, hogy a régi Astrás kgfb-szerződés 2015. szeptember 30-i időponttal, közös megegyezéssel történt megszüntetéséről a kötvénynyilvántartásnak és a KKNYR-nek is adatot szolgáltasson.

Előbbiek feltétele, hogy:

A Parlament által sürgősséggel elfogadott, október 8-án hatályba lépett kgfb-t szabályozó törvény módosítása szerint az Astra megszűnése után annak magyarországi kgfb-ügyfelei azonnal új szerződést köthetnek egy másik biztosítóval. Mivel a régi biztosításuk az új szerződés kockázatviselésének kezdete előtti napon automatikusan megszűnik, a továbbiakban átszerződni kívánó volt Astra kgfb-ügyfeleket már ez a probléma nem fogja érinteni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?