-1 °C Budapest

Rettegnek a magyar autósok: csak most ne koccanjanak

Pénzcentrum
2015. szeptember 29. 11:10

Az Astra Biztosító 166 ezer kötelező autóbiztosítása miatt a magyar autósok többsége veszélybe kerülhet, ha balesetet szenvednek. Mit tehetnek a biztosító ügyfelei, és kitől kapnak kártérítést, akinek egy astrás ügyfél törte össze az autóját?

Az Astra Biztosító mintegy 166 ezer ügyfelének van kötelező gépjármű felelősség biztosítása (kgfb) Magyarországon. Sok autós azonban nem tudja, mit kell tennie, ha az Astránál van a biztosítása, vagy ha a kocsit egy astrás kötelezővel biztosított autós töri össze.

Friss! Most érkezett!

Törvényt módosított az Országgyűlés, hogy a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt kártalanítási számla előlegezhesse meg azoknak a kgfb károknak a kifizetését, amelyeket a felszámolás alá került román Astra Biztosító magyar fióktelepének ügyfelei okoztak.

A törvénymódosítás alapján az így kifizetett összeget a MABISZ a felszámolási eljárásban az Astra fióktelepétől, az anyavállalattól, illetve a román garanciaalaptól követelheti. Egy módosító javaslat elfogadásával egyúttal rögzítették: ha a biztosítónál megindul a kárrendezés, megszűnik a kártalanítási számla megtérítési kötelezettsége, a továbbiakban a kárrendezést a biztosító kárrendezője folytatja le.

A jogszabály rendezi a csődbe ment biztosító kgfb-s ügyfeleinek új szerződéskötését is. A fióktelep ügyfeleinek jelenleg lehetőségük van biztosítási szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetésére a biztosító fióktelepétől levélben kapott megállapodás aláírásával és visszaküldésével.

Ez a megoldás azonban nem rendezi az összes szerződés megszűnését, így a törvény lehetőséget ad "átkötésre". Ennek alapján - ha korábban nem szűnt meg - az új megkötésével a régi szerződés megszűnik, tehát a fedezet folyamatos marad. Erről a tényről az új biztosító 15 napon belül értesíti a kötvénynyilvántartó szervet, amely szintén 15 napon belül tájékoztatja a régi biztosítót - írták az előterjesztés indoklásában. A biztosítási tárgyú törvények legtöbb része a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Mit kell tennünk az astrásoknak?

Az Astra ügyfeleinek szeptember 30-ig van lehetőségük arra, hogy a kgfb-jüket közös megegyezéssel felmondják és a kötelezőjüket egy másik biztosítónál kössék meg. A felmondásoknak szeptember 30-ig kell beérkezni az Astrához, vagyis lehetőség szerint még a mai nap folyamán el kell küldenie az ügyfeleknek a kérelmet.

Ha ugyanis ezt elmulasztja az ügyfél, úgy október 1-től az okozott kárt az autósnak kell állnia.

Melyik biztosítót válasszák az astrások?

Az új biztosító választásakor érdemes lehet az online kalkulátorokat használni, vagy alkuszhoz fordulni, ugyanis így könnyedén összehasonlíthatjuk a biztosítók ajánlatait. Ennek köszönhetően könnyen előfordulhat az is, hogy csökken a fizetendő díjunk.

Mit tegyek, ha egy astrás összetörte az autóm?

Szeptember 30-ig az astrás ügyfelek kötelező biztosítását egy közös kártérítési alapból fizetik ki, de csak azután, hogy az Astra felszámolása megkezdődik Romániában. Ezt az igényünket a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) nyújthatjuk be. A MABISZ a kártérítési alapból (KALAP) kártalaníthat, amelyre a fedezetet a magyar biztosítók befizetési adják. A kártalanítás azonban elsősorban a román biztosítási garanciaalapból jöhet, ennek a felső kártalanítási összege 450 ezer lej, ami nagyjából 30 millió forintnak felel meg. A kártalanításig azonban az autónk valószínűleg a szervizben fog állni, ugyanis a legtöbb műhely nem vállalja a javítást a bizonytalan helyzetre hivatkozva.

Október 1-től azonban három lehetőség jöhet szóba:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Ha nem mondta fel a biztosítási szerződést az astrás autós, akkor rajta követelhetjük a kár megfizetését
  • Ha felmondta, de nem kötött új szerződést, akkor a kárért a MABISZ fog helyt állni (a többi érvénytelen vagy nem fizető szerződéshez hasonlóan)
  • Ha pedig az új szerződést is megkötötte, akkor az új biztosító fizeti ki a kárunkat.
Itt jelezheted a kártérítési igényed a Mabisznál:

A MABISZ ESZE elérhetőségei a következők: Cím: 1062 Budapest, Aradi u. 65-67., levelezési cím: ESZE, 1381 Budapest 62., Pf. 1297, központi tel.: (+36 1) 802-8400. Kárbejelentés e-postán: kar@mabisz.hu

A román biztosítási garanciaalap elérhetőségei:

Policyholders Guarantee Fund FGA, 24 Popa Petre Street, Sector 2, Bucharest, e-mail cím: office@asf-fga.ro


Másfajta biztosításom van az Astránál (nem kgfb), mit tegyek?

Abban az esetben is érdemes új biztosító után néznünk, ha más típusú biztosításunk van az Astránál (pl: casco, lakásbiztosítás stb.), viszont ezeknél a felmondás szabályai megegyeznek a normális ügymenettel.

Ez azt jelenti, hogy a biztosítási évforduló előtt 30 nappal be kell jelentenünk a felmondásunkat, azonban most közös megegyezéssel már ezelőtt is felmondhatóak a szerződések.

Az Astra egyébként korábban már kezdeményezte a közös megegyezéses felmondást, így ha az általuk küldött dokumentumot szeptember 30-ig eljuttatjuk a biztosító fióktelepére, akkor egyszerűen felmondhatjuk a szerződést. Lényeges különbség a kgfb-hez képest, hogy már a felmondás előtt megköthetjük az új biztosítóval a szerződésünket, így a most keletkezett károkat már az új biztosítónk állhatja, amelynek köszönhetően hamarabb juthatunk a biztosítási összeghez.

Az addig keletkezett károkat ugyanis a román biztosítási garanciaalapnál jelenthetik be az ügyfelek (a címüket a keretes írásban találod). A kérelmet és a bejelentéshez szükséges igazoló dokumentumokat román nyelven, vagy magyarul és hivatalos román fordításban kell megküldeni az alapnak. A jegybank egyébként egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a kárbejelentés egyszerűbb lehessen. A kifizetés egyébként a kgfb-khez hasonlóan a biztosító felszámolása után kezdődhet meg, ennek az időpontja viszont még bizonytalan.

Mit ne mulasszunk el?

Ha nem kaptunk küldeményt a közös megegyezésről, akkor érdemes lehet ellátogatni a biztosító kirendeltségére és itt elintézni a felmondást. Fontos, hogy a biztosítási díjakat minden esetben fizessük ki, mivel a kártalanítási alap csak ebben az esetben fizeti ki a károkat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05