Ezt minden szülőnek tudnia kell: a te gyereked is érintett

Ezt minden szülőnek tudnia kell: a te gyereked is érintett

2015. június 17. 14:01

A felhőtlen nyári szünetben történik a gyermekbalesetek 30 százaléka. Ilyenkor fokozott felügyeletre van szükség, de segíthet az állami balesetbiztosítás is. A térítés alacsony összege miatt azonban érdemes a szülőknek kiegészítő biztosításban is gondolkozni.

Kedden, június 16-án hivatalosan is megkezdődött a szünidő, közel 1,2 millió diák szabadult ki idén az iskolapadból. Évente mintegy 1500 balesetben sérülnek meg gyermekek, ezeknek pedig a 30 százaléka nyáron következik be. Ellenben sok szülő nem is tudja, hogy

2003 óta, ingyenes balesetbiztosítást nyújt minden 3 és 18 év közötti gyerek számára az állam.

2015-ben a Groupama Garancia Biztosító Zrt.-vel kötött szerződést a Magyar Állam képviseletében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, akárcsak tavaly. Az ezt megelőző években sokáig a Generali Biztosító Zrt. és az Allianz Hungária Biztosító Zrt. felelt a gyermekek biztosításáért.

Fontos tudnunk, hogy az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás egész évben, a nap 24 órájában érvényes, nemcsak az iskolában vagy óvodában, hanem az otthon, az utcán, kirándulás közben, nyaraláskor, bel- és külföldön szerzett sérülésekre is.

{{EMBED:infogram_0_biztositasi_esemenyek_es_biztositasi_osszegek8}}

Míg a biztosító társaságok változtak, addig a baleset esetén kifizetendő összegek nem növekedetek az elmúlt évek során. A térítés eleve alacsony összege miatt a szülőknek érdemes kiegészítő biztosításban is gondolkozni. Célszerű a választás előtt áttekinteni a meglévő biztosításokat is, mivel ilyen jellegű fedezetet több élet-, illetve lakásbiztosítás is kínál kiegészítő szolgáltatásként.

A baleset fogalma: a biztosított akaratától független, olyan hirtelen fellépő külső behatás melynek következtében a biztosított a baleset megtörténtétől számított egy éven belül meghal, vagy két éven belül állandó egészségkárosodást vagy múlékony sérülést (csonttörést) szenved - írja az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításról szóló Kormányrendelet.

A gyerekeknek szóló kiegészítő balesetbiztosítások egy része egyénileg köthető, másik részük olyan csoportos tanuló-balesetbiztosítás, amelyet az oktatási intézmény köt a biztosítóval (ilyenkor általában a szülő téríti az iskolának a gyermekére eső díjat, de akad példa az iskola általi finanszírozásra is). Utóbbira jelentenek példát azok a kifejezetten táborozásokhoz kapcsolódó biztosítási csomagok is, melyeknek díja a tábor jellegétől és a táborozás időtartamától függően változik. A választható módozatok skálája széles, az éves díjak összege - a kockázatviselés köre és a biztosítási összeg függvényében - ötszáztól egészen több tízezer forintig terjedhet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A balesetet annak bekövetkeztét követően a biztosított törvényes képviselője - amennyiben az igényét érvényesíteni kívánja - 30 napon belül köteles a biztosítónak bejelenteni. A Groupama Garancia Biztosító azonban nem veszi ennyire szigorúan ezt a határidőt, az ennél később érkező kárbejelentéseket is elfogadja

- válaszolta megkeresésünkre a biztosító társaság.

Hogyan jelenthetjük be szolgáltatási igényünket?

Amennyiben biztosítási esemény történik, az ehhez tartozó 3274-es számú igénybejelentő lap kitöltése szükséges, amelyet országszerte elérhetünk a biztosító ügyfélszolgálatain. Ezt kitöltés után faxon, postai úton vagy személyesen is leadhatjuk.

A szolgáltatási igénybejelentő mellé szükséges dokumentumokat ne felejtsük el csatolni. Ilyen például a baleset megtörténtétől keletkezett összes orvosi dokumentum fénymásolata, esetleges nyomozás során készült jegyzőkönyv, csonttörést igazoló röntgenlelet vagy ezt alátámasztó orvosi igazolás. A benyújtandó dokumentumokat a vonatkozó Kormányrendelet 2. számú melléklete határozza meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?