Bankkártya adatokkal loptak tízmilliót a csalók

Bankkártya adatokkal loptak tízmilliót a csalók

MTI
2015. április 27. 19:01

Nem jogerősen másfél és hét év közötti börtön-, illetve fegyházbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék hétfőn azt a tizenkét vádlottat, akik egy szökésben lévő társukkal együtt 2009 és 2011 között megszerezték bankkártyák adatait, majd a maguk készítette bankkártyákkal több tízmillió forintot vettek fel.

Koszta János elmondta, hogy a tizenhárom tagú csoport tagjai közül heten, így az "értelmi szerzőknek" számító első- és másodrendű vádlott is román állampolgár. A bíróság bűnszervezetben elkövetett, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés és más bűncselekmények miatt az első- és a másodrendű vádlottat 7-7 év fegyházra ítélte, a további tíz vádlottnak 1,5 és 5 év közötti időre kell börtönbe vonulnia. Tizenharmadik társuk ügyét elkülönítve tárgyalják, mert a férfi szökésben van. Az első- és a másodrendű vádlott sem volt ott az ítélethirdetésen, mivel hasonló bűncselekményért mindketten egy német börtönben töltik büntetésüket - közölte a szóvivő.

A bíróság bizonyítottnak látta a vádiratban foglaltakat, amely szerint a komoly technikai háttérrel rendelkező bűnszervezet tagjai 2009 és 2011 között bankkártyák adataihoz jutottak hozzá oly módon, hogy adatszerző készüléket helyeztek el több bankautomatán. A leolvasott adatokat felhasználva százával készítették el a kártyák "klónjait", amelyekkel azután megkíséreltek pénzt felvenni. Míg az adatszerzés Magyarországon kívül Németországban, Olaszországban, Csehországban és Dániában folyt, addig a pénzfelvételi kísérleteket magyar, cseh, kanadai és argentin településeken hajtották végre.

A csoport tagjai munkatelefont és laptopot használtak, a részfeladatokat ellátó emberek jutalékot kaptak. A hamis kártyákkal megszerzett összeg több tízmillió forint.

Koszta János tájékoztatása szerint a szervezettől több mint 600 bűnjelet foglaltak le, ezek egy részét már megsemmisítették, egy másik részét pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bankkártya-hamisítással foglalkozó részlege kérte el oktatási célra. A kérés hátterében az áll, hogy a lefoglalt eszközökből "komplett bankautomatát" lehetne összerakni - tette hozzá a szóvivő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hétfőn kihirdetett ítélet nem jogerős, mert az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, míg a védők felmentését, illetve enyhítésért fellebbeztek.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?