Autósok figyelem! Ennyibe kerül jövőre a biztosításunk

Autósok figyelem! Ennyibe kerül jövőre a biztosításunk

2014. november 1. 16:00

Holnaptól lesznek elérhetőek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás jövő évi tarifái, így az első szerződéseket hétfőtől köthetjük meg. Megkérdeztünk három szakértőt, hogy mire számítanak, mekkora lehet a drágulás idén.

A kötelező gépjármű felelősség biztosítások (KGFB) jelentős részénél a váltás még mindig év végére esik, tavaly mintegy 420 ezren váltottak, és ebből 300 ezer gépjármű esetén biztosítóváltás is történt. Ugyan tavaly az egyik meghatározó szolgáltató árversennyel próbált ügyfeleket vadászni, idén ezt már az általunk megkérdezett szakértők nem tartják valószínűnek.

Mikor hirdetik ki a biztosítók a díjakat?

Alapvetően nem várják azt a szakértők, hogy korábban sor kerülne a díjak kihirdetésére, ezért várhatóan vasárnap hajnaltól lesznek elérhetőek a tarifák, és hétfőtől lehet megkötni az első szerződéseket.

Melyik biztosító milyen stratégiát folytathat? Lesz-e árverseny?

Nem valószínű, hogy a biztosítók árversenybe bonyolódnának, ennek két fő oka van:

  • A növekvő kárarány miatt a további árcsökkentések már veszteségessé tennék a biztosítást
  • Olyan kevesen válthatnak, hogy nem éri meg árversenybe bonyolódni

Mennyien válthatnak?

Tavaly 420 ezer autótulajdonos váltott biztosítást a kampányidőszak alatt, az általunk megkérdezett szakértők válaszát összesítve ez idén nagyjából 290 ezren újíthatják meg szerződéseiket, vagy válthatnak biztosítót.

Olcsóbb lesz a biztosítás?

Nem gondolom azt, hogy bármelyik biztosító lényegesen alacsonyabb tarifát hozna

 - mondta kérdésünkre Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke. A fő kérdés persze az, hogy mihez képest. Az évközi díjakhoz képest ugyanis alacsonyabb költségekre számíthatunk, viszont a tavalyi kampányidőszakban meghirdetett díjakhoz mérten magasabbak lehetnek a tarifák. Két további meghatározó tényezője van a díj alakulásának:

  • Nőhet, ha kárt okoztunk
  • Csökkenhet, ha nem okoztunk kárt és magasabb bonusz kategóriába kerültünk

Hogyan alakulnak a tarifák?

Az, hogy minden szegmens valamilyen mértékben érinteni fog az emelkedés, abban biztos vagyok

 -mondta Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. Akik kárt okoztak, azoknak szinte biztos, hogy növekedni fognak a díjaik, ráadásul az átlagdíjak is nőhetnek.

Egyébként az általunk megkérdezett három szakértő szerint öt és tíz százalék közé tehető a drágulás mértéke idén.

Lényeges, hogy ha valakit visszasorolnának málusz kategóriába, jobban teszi, ha biztosítót vált, mert olcsóbban megúszhatja a jövő évi biztosítását.

Melyik biztosítók adhatják a legjobb ajánlatokat?

Vass Gábor, a PBA szakmai vezetője szerint a legjobb ajánlatokat a kisebb biztosítók adhatják, mivel keresztértékesítéssel a kieső összegeket pótolhatják. Természetesen ettől függetlenül lehetnek eltérések a szolgáltatók között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem mindegy, hogy ki adja a fedezetet

-tette hozzá, ugyanis a jelenlegi KGFB-k összesen 1,5 milliárd forintig térítenek, ami jelentős összeg.

Fontos azonban, hogy nem csak az anyagi kárt kell megtéríteni, hanem az új Polgári törvénykönyv által bevezetett sérelemdíjat is, ami viszont igen jelentős lehet az anyagi kárhoz képest.

Ezért, a szakértő szerint, ha nagyobb biztosítót választunk, nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat, de persze a kisebb biztosítók is megbízható szolgáltatást nyújtanak.

Mire kaphatunk kedvezményeket?

Idén valószínűleg a családosok számíthatnak kedvezményekre a biztosítók többségénél. Az igazán jelentős kedvezményeket viszont azok kaphatják, akik más biztosítási terméket is kötnek a KGFB-vel együtt, legyen az casco, vagy akár lakásbiztosítás. Az együttkötésekkel akár 15-30 százalékos kedvezményeket is kaphatunk a szolgáltatónktól.

Mekkora lehet az online szerződéskötők száma idén?

A KGFB szerződések többségét már online felületen kötik meg, de az internetes felületek évről évre egyre vonzóbbak az ügyfelek számára. A szakértők egyébként 55-60 százalék közé tették azok számát, akik közvetlenül, az interneten kötik meg a felelősségbiztosításukat. 

 

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07