36 °C Budapest
Egyre több gyereknek van ezzel problémája Magyarországon

Egyre több gyereknek van ezzel problémája Magyarországon

2014. október 21. 19:00

Magyarországon elsőként Dunaharasztiban indul el a három évre szóló, gyermekkori elhízás megelőzését célul kitűző projekt, a GYERE - Gyermekek Egészsége Program a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakmai vezetésével, a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE itthoni programja keretében.

A világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózata az EPODE, amely 2004-ben Franciaországban kezdte meg működését, egy, a gyerekkori elhízást Európa-szerte megelőző átfogó projekt elindítását jelentette be idén. Az OPEN programban 11, a gyermekelhízás ellen fellépő közösségi kezdeményezés kap személyre szabott támogatást. A projekttel közel 4 000 000 európait szándékoznak elérni, köztük 1 000 000 gyermeket és serdülő korút.

A projekt létfontosságú, hiszen Európában jelenleg minden harmadik 11 éves gyermek túlsúlyos vagy elhízott.

Ebben a programban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai vezetésével Magyarország is részt vesz és elsőként Dunaharasztiban a Coca-Cola Alapítvány támogatásával hívja életre a három évre szóló, gyermekkori elhízás megelőzését célul kitűző GYERE - Gyermekek Egészsége Programot.

A gyermekelhízás kérdése itthon is égető, hiszen az elmúlt húsz évben minden korcsoportban megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma Magyarországon. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne csupán országos, hanem helyi szinten, közösségként, tehessünk azért, hogy a felnövekvő generáció egészséges legyen, megfelelően étkezzen, sokat mozogjon. Ebben mind az országos, mind a helyi szakemberek szakmai segítséget nyújtanak

- üdvözölte a kezdeményezést dr. Csányi Péter, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője.

Ezzel egyúttal sokat tehetünk a cukorbetegség és a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséért és a daganatos betegségek kockázatának csökkentéséért

- tette hozzá.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Programunk első és legfontosabb célja, hogy a helyi közösségeket és a közösség tagjait hozzásegítsük az aktív és egészséges életmód kialakításához és annak hosszú távú fenntartásához, ezzel csökkentve a gyermekkori elhízást

- avat be a GYERE Programot vezető Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Kollégáink elsőként felmérik, hogy Dunaharaszti városában a testtömeg és a testmagasság ismeretében milyen mértékű túlsúly, illetve elhízás jellemző a gyermekek bizonyos korcsoportjára. Ezt követően negyedévente szakemberek segítségével körbejárunk egy-egy az egészséges táplálkozással kapcsolatos témát, remélve, hogy a város lakóit is aktívan bevonhatjuk programunkba, hogy a mindennapokban a piactól a családi vacsoráig az egészséges életmód hathassa át cselekedeteiket.

A GYERE Program a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, Dunaharaszti Város Önkormányzata, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet összefogása és szakmai együttműködése által valósul meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 10:30
Egy újítással, de a megszokott msorvezetvel, Ördög Nórával érkezik a TV2 gasztrovetélkednek új évada...
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?