9 °C Budapest

Szeptembertől ingyenes lesz ez az életmentő védőoltás

Pénzcentrum
2014. július 15. 12:30

Ingyen méhnyakrák elleni oltást kapnak a hetedikes lányok idén szeptembertől. A térítésmentes oltásban egészen pontosan akkor részesülhetnek a lányok, ha betöltötték 12. életévüket. Részükre a szüleik a Nemzeti Védőoltási Program keretében az iskolákban igényelhetik a méhnyakrák elleni védőoltást - hangzott el kedden egy sajtótájékoztatón.

A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében, melynek több százezer áldozata van világszerte. A világon minden 2. percben, Európában minden 18. percben, Magyarországon pedig hetente tízen(!) halnak meg méhnyakrák következtében, és évente tízezer műtéti beavatkozás zajlik a betegség kapcsán. Pedig a szűrővizsgálattal időben felfedezett betegség gyógyítható, a méhnyakrákot okozó HPV, azaz Human Papilloma Vírus fertőzés pedig védőoltással megelőzhető.

Mi a méhnyakrák?
A méhnyakrák a méhnyak nyálkahártyáján évek alatt, szinte tünetmentesen kifejlődő rosszindulatú daganatos elváltozás. A betegséget a HPV (Human Papilloma Vírus) rákkeltő típusai okozzák. A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, ez felel a méhnyakrákos esetek döntő többségéért.

A lányok és nők 80 százaléka megfertőződik élete során legalább egyszer HPV-vel. Mégis kevesen tudják, mindössze a lánygyermeket nevelő szülők 41 százaléka, hogy a méhnyakrákot vírusfertőzés okozza. Ahogy sokan azt sem tudják, hogy aki meggyógyul ebből a betegségből, nagy eséllyel soha nem lehet gyereke. "A szűrőprogram következtében ugyan csökken a méhnyakrákos megbetegedések száma, de nem kellő mértékben. Nagyon remélem, hogy ha beindul az oltóprogram, mélyrepülés kezdődik." - mondta el Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont járványügyi főorvosa. Emellett felhívta a figyelmet a betegség súlyosságára is, hiszen mint kiemelte: "Ma már tudjuk azt is, hogy a HPV más daganatos megbetegedésekben is szerepet játszik, nem csak a méhnyakrák kialakulásért felelős."

"A védőoltással nem lehet bajt okozni. Negatív citológiai eredménnyel kell rendelkezni, azaz szűrővizsgálat után érdemes oltatni, hiszen ez a vakcina nem gyógyítja a már fertőzött szervezetet, megelőzésre szolgál." - egészítette ki az elhangzottakat Mészner Zsófia, Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgató főorvosa.

Jó tudni:

 • Az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő betegség, a 24 év alatti lányok 20 százaléka érintett

 • A betegség kialakulásában számos tényező közrejátszhat, például nagy szerepet játszik az 5 éven túl szedett fogamzásgátló tabletta, a korán kezdett szexuális élet, vagy a dohányzás.

 • Az oltás beadására optimális időpont a nemi élet megkezdése előtti időszak, hiszen akor még a gyermek nem találkozhatott a vírussal.

  MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

  Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • Az oltás utáni mellékhatások csak átmeneti jellegűek, pár nap alatt elmúlnak, láz, émelygés, vagy viszketés jelentkezhet.

 • Az oltás ellenére rendszeresen járni kell szűrésre ugyanúgy évente.

 • Eddig nem tapasztaltak allergiás reakciót a vakcina beadása után.

 • A védőoltás megelőzésre szolgál, nem pedig gyógyításra.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40