16 °C Budapest

A MÁV Biztosító pénzére vársz? Erre figyelj!

Pénzcentrum
2013. január 21. 14:07

Elindult a volt MÁV Általános Biztosító Egyesület károsultjainak kifizetése. Számos jogosult elérhetőségi adatai azonban megváltoztak, s ezt még nem közölték a kártalanítást lebonyolító vagyonelszámolóval. A PSZÁF és a vagyonelszámoló ismételten az adatváltozások bejelentésére hívja fel az érintettek figyelmét.

A Hitelintézeti Felszámoló Nkft., a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) vagyonelszámolója 2013. január 7-től megkezdte az egyesület korábbi kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokhoz (kgfb) kötődő kárigényeinek kifizetését az érintettek részére. Január közepéig a vagyonelszámoló mintegy 400 millió forint banki átutalását indította el belföldi károsultak részére.

Az Országgyűlés által elfogadott 2012. évi CLXII. törvény alapján a vagyonelszámoló a 2009. december 15-ig bejelentett, még meg nem térített, megalapozott kgfb kárigényeket köteles megfizetni a károsultaknak a MÁV ÁBE alapszabálya szerinti vagyonelszámolási sorrendben. A törvény szerint a kárkifizetésekhez szükséges összeget a Magyar Biztosítók Szövetsége közreműködésével a Kártalanítási Számla, Kártalanítási Alap és biztosítók révén teremtik elő. Az ezzel kapcsolatos technikai számla feltöltését és a közreműködő intézmények elszámolását a PSZÁF felügyeli.

A törvény szerint kárkifizetés jár azoknak, akiknek a MÁV ÁBE-val kgfb szerződéses jogviszonyban álló üzembentartó károkozó gépjárművével okoztak kárt; akik károkozó gépjármű üzemben tartójaként a MÁV ÁBE helyett fizettek kártérítést károsultnak; akik harmadik személyként (így biztosítóként) a MÁV ÁBE vagy a károkozó helyett fizettek kártérítést károsultnak. Megalapozott kártérítési igénynek számít különösen a MÁV ÁBE vagyonelszámolója által nyilvántartásba vett, elismert vagy nem vitatott követelés; azok a kárigények, amelyeket a bíróság a MÁV ÁBE-vel vagy a károkozó gépjármű üzemben tartójával szemben jogerősen megítélt; illetve azok a jogalapjukban elismert követelések, amelyek összegéről a MÁV ÁBE és a hitelező 2013. május 8.-ig megállapodik.

A MÁV ÁBE vagyonelszámolója által ezek alapján január közepéig elindított kártérítési kifizetések közel 15 százaléka visszaérkezett, mivel a jogosultak bankszámlaszáma, elérhetősége megváltozott. A vagyonelszámoló és a PSZÁF így ismételten felhívja a megalapozott kártérítési igénnyel rendelkezők figyelmét arra: jelezzék adataik változását - név, lakcím, bankszámlaszám - a kárszám vagy rendszám feltüntetésével a vagyonelszámolónak postán vagy személyesen (Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft., 1071 Budapest, Damjanich u. 11-15.), faxon (06-1-422-44-55) vagy e-postán (vasa.iren@abe.hu).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyancsak jelezzék a változást - az eljárások alapjául szolgáló dokumentumokat a vagyonelszámoló számára rendelkezésre bocsátva - azok a károkozó üzemben tartók, akikkel szemben időközben közvetlenül kártérítésre kötelező jogerős bírósági ítélet született, végrehajtási eljárás indult, vagy a károsult felé kifizetést teljesítettek. Nem szükséges ugyanakkor ismételten jelezni az adatváltozást azoknak, akik - a vagyonelszámoló 2012 őszi figyelemfelhívása nyomán - ezt tavaly december 15.-ig már megtették.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Holdblog  |  2023. június 3. 06:55
Nem? Pedig ez a dán gyógyszergyártó a második legértékesebb cég Európában a maga 376 milliárd dollár...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04