29 °C Budapest

Több kedvezménytől is eleshetnek az autósok

Pénzcentrum
2013. január 18. 10:02

A PSZÁF az elmúlt években bevett gyakorlattá vált bónusz/malusz besoroláshoz kapcsolt kgfb-kedvezmények visszavonására szólított fel legalább 10 biztosítót. Ennek alapján az ügyfél az Autó-Motor előfizetésért kaphat extra-kedvezményt, de a balesetmentességért nem - írja a Napi Gazdaság.

Hadat üzent a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a biztosítók - korábban a felügyelet által is elfogadott (eltűrt) bónusz/malusz rendszerének. A lap információi szerint közel tíz biztosítótársaság képviselői kaptak a napokban arra vonatkozó kötelezést, hogy legkésőbb január 31-ig úgy módosítsák a kgfb-díjtarifáikat, amelyek esetében az ügyfelek kárelőzményét kizárólag a 10+4-es bónusz-malusz (BM) rendszerű besoroláson belül értékeli.

A felügyelet a kötelezésben emlékeztet: tavaly decemberben vezetői körlevélben tájékoztatták a piac szereplőit a kgfb-díjtarífa-hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti elvárásokról, amelyben már jelezték, hogy a PSZÁF jogszabálysértőnek minősíti azt a díjhirdetés, amely a jogszabályban meghatározott bonus-malus besorolási kategóriákon felül további fokozatokat állapít meg. A felügyelet szerint a jogalkotó a osztályok és a károk számának megjelölésével egyértelműen meghatározta azt a rendszert, amelynek keretén belül a kármentességhez kapcsolódó díjkedvezmény, míg a károkozók esetében díjtöbblet érvényesíthető.

A biztosítók az elmúlt években tömegével haladták meg a korábbi B/M-rendszert, miután a kármentes autósok a rendszer alapján a B10-es kategória után már további kedvezményeket nem kaphattak. Ennek érdekében születtek a biztosítói ajánlatokban a B10+, majd a B10++ kategóriák - ezt a felügyelet eddig egyszer sem bírálta - épp ezért a megütközés. Korábban a B/M-rendszer a bónusz esetében 5, a malusz esetében 25 százalékos díjlépcsőket is meghatározott - ettől a biztosítók korábban nem térhettek el, s a gyakorlat ma is lényegében lineáris - még ha a biztosítók már ellépnek a korábbi lépcsőfokoktól.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 13:54
Jubileumához érkezik a közmédia komolyzenei rádiója.
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?