Több kedvezménytől is eleshetnek az autósok

Pénzcentrum
2013. január 18. 10:02

A PSZÁF az elmúlt években bevett gyakorlattá vált bónusz/malusz besoroláshoz kapcsolt kgfb-kedvezmények visszavonására szólított fel legalább 10 biztosítót. Ennek alapján az ügyfél az Autó-Motor előfizetésért kaphat extra-kedvezményt, de a balesetmentességért nem - írja a Napi Gazdaság.

Hadat üzent a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a biztosítók - korábban a felügyelet által is elfogadott (eltűrt) bónusz/malusz rendszerének. A lap információi szerint közel tíz biztosítótársaság képviselői kaptak a napokban arra vonatkozó kötelezést, hogy legkésőbb január 31-ig úgy módosítsák a kgfb-díjtarifáikat, amelyek esetében az ügyfelek kárelőzményét kizárólag a 10+4-es bónusz-malusz (BM) rendszerű besoroláson belül értékeli.

A felügyelet a kötelezésben emlékeztet: tavaly decemberben vezetői körlevélben tájékoztatták a piac szereplőit a kgfb-díjtarífa-hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti elvárásokról, amelyben már jelezték, hogy a PSZÁF jogszabálysértőnek minősíti azt a díjhirdetés, amely a jogszabályban meghatározott bonus-malus besorolási kategóriákon felül további fokozatokat állapít meg. A felügyelet szerint a jogalkotó a osztályok és a károk számának megjelölésével egyértelműen meghatározta azt a rendszert, amelynek keretén belül a kármentességhez kapcsolódó díjkedvezmény, míg a károkozók esetében díjtöbblet érvényesíthető.

A biztosítók az elmúlt években tömegével haladták meg a korábbi B/M-rendszert, miután a kármentes autósok a rendszer alapján a B10-es kategória után már további kedvezményeket nem kaphattak. Ennek érdekében születtek a biztosítói ajánlatokban a B10+, majd a B10++ kategóriák - ezt a felügyelet eddig egyszer sem bírálta - épp ezért a megütközés. Korábban a B/M-rendszer a bónusz esetében 5, a malusz esetében 25 százalékos díjlépcsőket is meghatározott - ettől a biztosítók korábban nem térhettek el, s a gyakorlat ma is lényegében lineáris - még ha a biztosítók már ellépnek a korábbi lépcsőfokoktól.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 6. 20:40
A kormánypárti politológus mérvadó lap helyett 3,4 milliós mínuszt hozott össze a tavalyi üzleti évb...
Holdblog  |  2023. június 6. 12:29
Water Street 25., New York, Manhattan-sziget: a város történetének legnagyobb méretű konverziója, ir...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?