15 °C Budapest

Újabb esés a kötelezőknél: érdemes lesz váltani?

Pénzcentrum
2013. január 18. 19:33

További 10-15%-kal estek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak a legutóbbi, 2012 végi kampány során. Egy átlagos autós így 11 ezer forintért kötötte meg új biztosítását a Portfolio.hu által megkérdezett alkuszok körében. A kampányt a K&H, a Genertel és a Wáberer Hungária nyerte meg az ő adataik alapján. A kgfb-piac új szabályozása azonban tovább csökkentette a kampány jelentőségét.

Miután meglévő szerződésüket felmondták, december végéig új biztosításukat is megkötötték azok az autósok, akiknek az évforduló egyúttal szerződésük fordulónapját is jelenti (arányuk az autósok körében közel kétharmad). Legalábbis elméletben: a gyakorlatban csak minden nyolcadik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kötöttek át az ügyfelek egy másik biztosítóhoz november és december folyamán. A MABISZ szerdai becslése szerint ugyanis közel félmillió egyéni szerződő élt ezzel a lehetőséggel. Az elmúlt években tehát folyamatos az esés: három éve még háromszor ennyien voltak a váltók. Az érdeklődés csökkenése leginkább azzal magyarázható, hogy a váltással a legárérzékenyebb ügyfelek számára általában már csak 1-2 ezer forintos (éves!) megtakarítás volt elérhető.

Itt az újabb áresés - Melyik biztosító lett az autósok kedvence?


Szép számmal akadtak azonban most is olyanok, akik biztosítót nem váltottak, szerződésüket meglévő biztosítójuknál cserélték kedvezőbbre. A Portfolio.hu által megkérdezett alkuszcégek egymástól igencsak eltérő becslést adtak arra vonatkozóan, mekkora lehet ezek teljes száma. A legmagasabb, 650 ezres becslést a CLB adta, az alkuszok között piacvezető netrisk.hu ugyanakkor a teljes szerződő piacot taksálta mindössze 450 ezresre.

Itt az újabb áresés - Melyik biztosító lett az autósok kedvence?


Ahogy a fenti táblázatban is látható, az alkuszoknál új szerződést kötők 60-70%-a választ egyúttal új biztosítót is. Ami azonban ennél jóval feltűnőbb, hogy az átlagdíjak a 2012-es kampányban is tovább estek. A válaszadó alkuszcégeknél az átlagdíj 10 700 és 12 500 forint között alakult, ami az előző évhez képest 10-20%-os esést jelent. Az átlagos díjcsökkenés 10 és 15% között lehet. A csökkenő részvételi arány miatt a kampány során kialakult díjak most már kevésbé befolyásolják a teljes biztosítási piac kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási átlagdíját, de továbbra is lefelé irányuló nyomást helyez arra.

Itt az újabb áresés - Melyik biztosító lett az autósok kedvence?


Az általunk megkérdezett alkuszok egytől egyik arról számoltak be, hogy a K&H (24-27%), a Genertel (15-16%) és a Wáberer Hungária (11,5-14%) volt a legnépszerűbb ebben a kampányban az autósok körében. E három biztosító összesen 50,5-57 százalékos részesedést kapott az átszerződők körében, így valószínűleg 2013-ban magasabb díjbevételt lesznek képesek elérni, mint 2012-ben. A legnagyobb szerződésszám-növekedést elérő biztosítók között több alkusz az Aegont is megemlítette, illetve a PBA-nál a Groupama is jelentősen növekedni tudott. A legnagyobb szerződésszám-csökkentést elszenvedő biztosítók között viszont az Astrát, az Allianzot, a KÖBE-t és az Uniqát említették az alkuszok. Utóbbi biztosító az eggyel korábbi kampányban szerepelt kiemelkedően.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itt az újabb áresés - Melyik biztosító lett az autósok kedvence?


A kampány során szerzett érdekes tapasztalataikról is megkérdeztük az alkuszokat számszerű adataik mellett. A CLB a lakásbiztosítással és cascóval együtt kötő ügyfelek arányának emelkedéséről számolt be, és mint elmondták, a bankkártyás díjfizetést sok ügyfél választotta (az ügyfél rendezte is a KGFB díjat a megkötéskor). A kotelezo.hu érdekes tapasztalatról számolt be: az elmúlt két évben az első néhány hétben magasabb volt az újrakötők aránya, mint a végleges érték, ami arra utal, hogy ez a réteg tudatosabban köti meg a kgfb-jét. A netrisk.hu nagy eredménynek tartja, hogy gyakorlatilag minden 4.-5. hozzájuk betévedő ügyfél vásárolt valamilyen más terméket is, lakásbiztosítást, cascót vagy kiegészítő biztosítást a kötelező mellé. A PBA-nál az átlagdíjak csökkenése mellett nőtt a kiegészítő biztosítást kötők aránya. Mint elmondták, csökkent viszont a reklámzaj, a kampány körüli mizéria, és az ügyfelek lendülete is. Egyre nagyobb az év közbeni évfordulós szerződések aránya, így érezhető az év végi kampány jelentőségének csökkenése.

Itt az újabb áresés - Melyik biztosító lett az autósok kedvence?


Az átlagdíjak csökkenése negatívan hat a teljes magyar kgfb-piacra, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény tavaly október 25-ei módosítása azonban a jövőben már lehetőséget ad a biztosítóknak az árazásbeli korrekcióra. Megkönnyíti számukra a piaci alkalmazkodást azon ügyfelek esetében, akiknek már nem január 1-jén van az évfordulójuk. Arányuk jelenleg közel egyharmad (ők azok, akik 2010-ben vagy később vásároltak autót), de fokozatosan nő.

Az új szabályozás lényege

- A biztosítók 2013. január 1-jétól szabadon, évente több alkalommal is módosíthatják kgfb-díjaikat, így az új díjak meghirdetésére a jövőben már nemcsak évente egyszer, október végén lesz lehetőségük.
- A módosítást legalább 60 nappal a hatályba lépés előtt közzé kell tenniük saját honlapjukon, valamint a PSZÁF és a MABISZ honlapján, szemben az eddigi nyomtatott napilapokkal (2012-ben Napi Gazdaság és Magyar Hírlap).
- Kötelezővé válik a kártörténeti rendszer azonosító számának használata. Ennek alapján a jövőben egyszerűbbé válhat a kártörténeti adatok lekérése, illetve a szerződések azonosítása. Több társaság esetében ez a szám már szerepel a hamarosan kézbesítendő ügyfélértesítőkön.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?