4 °C Budapest

Kiszolgáltatottak a külföldön autózók

Pénzcentrum
2012. május 19. 17:24

Sokan csak az első külföldi autós káresemény után szembesülnek vele, hogy az évközbeni spórolás egy 5 napos vakáción csúnyán visszaüt. Elég pár percre nyitva hagyni a szálloda előtt a kocsit, vagy elnézni egy forgalmas kereszteződést, és a kár rögtön meghaladhatja akár az egész nyaralás költségvetését.

Nemcsak itthon, de külföldön történt koccanás esetén is fontos, hogy legyen a kocsiban baleseti bejelentő. "Egyébként is kiszolgáltatottak vagyunk külföldön, tárgyalási pozíciónkat a nyelvi nehézségeken túl ronthatja, ha alap dolgokban sem vagyunk felkészültek" - figyelmeztet Horváth László, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. szakértője. Érdemes az internetről az adott országban használatos formanyomtatványt letölteni. Hasonló a formátuma, mint a magyarnak és a rovatok jelentése is ugyanaz, persze nyilván a helyi nyelven írva. "Noha a magyar is tökéletesen megfelel, eggyel jobb, ha az angol, esetleg a helyiek által használt formula is, az pedig sokat lendíthet vitás helyzetek rendezésénél" - állítja Horváth László.

Amennyiben mi vagyunk a károkozók, célszerű, ha van nálunk biztosítottság igazolására szolgáló zöldkártya, amely az unión belül már nem kötelező, de ugyancsak ajánlott. A MABISZ honlapján megtalálhatjuk a zöldkártya egyezményben résztvevő országok listáját és azon államok listáját is, ahol ajánlott ezen dokumentum megléte, mert a rendőr igazoltatásnál kérheti és büntetést von maga után ha az autós nem rendelkezik vele. A baleseti bejelentő kitöltésével és az érvényes biztosítási időszakra kiállított kötelező biztosítás igazolásunk átadásával mindent megtettünk. Természetesen, ha a balesetben részes fél rendőrségi helyszínelést kér, azt kötelesek vagyunk elfogadni.

Abban az esetben ha mi vagyunk a károsultak a károkozóval szemben, ugyancsak a fent leírtak alapján célszerű eljárni, azonban ránk hárul a feladat, hogy a károkozó felelősségbiztosításának érvényességéről dokumentumot hajtsunk be tőle. Feltétlenül érdemes rendőrségi intézkedést kérni, ha a felelősségbiztosítás nem tisztázott vagy a részes fél nem ismeri el a felelősséget. Ezzel a későbbiekben a nemzetközi kárrendezésben illetékes biztosító munkáját könnyítjük meg, mert hivatkozhat a helyszínen történt adatrögzítésre.

Nyaraláskor jó eséllyel van nálunk fényképezőgép, feltétlenül rögzítsük pár fotón a sérüléseket, a helyszínt és a gépjárművek helyzetét, mert ha szükséges, rendelkezésre tudjuk bocsátani az ügyintézéshez. Nyugodtan fotózzunk utcatáblát, rendszámot is akár, elejét vehetjük az elírások nyomán fennálló félreértések utólagos hosszadalmas tisztázásának. "Alapszabály, hogy olyan nyomtatványt, vagy olyan állítást, amelyet nem tudunk elolvasni, vagy tartalmát nem ismerjük, nem vagyunk kötelesek aláírni." - emlékeztet Horváth László.

Ma már természetes, hogy utazás előtt biztosítást kötünk magunkra, de egyáltalán nem megszokott, hogy a kocsira is kötnek az emberek. Pedig ennek külföldön hirtelen nagyobb a jelentősége, mint itthon a hétköznapokban. Érdemes legalább erre az időre határozott idejű casco biztosítást kötni. Aki évek óta baleset nélkül vezet, az is pórul járhat ismeretlen terepen, de előfordulhat, hogy az autója hagyja cserben. A gépjárművünket pár ezer forintért műszaki meghibásodás ellen is biztonságban tudhatjuk, egy önálló termékként köthető asszisztencia biztosítással. Így nem rostokolunk majd az út szélén ismeretlen autómentőre várva.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 07:54
Már meg is van Király az utódja a 4iG csoport által felvásárolt televíziós műsorterjesztő cég élére....
Bankmonitor  |  2022. december 1. 06:38
Újraindítja nulla százalékos forgóeszköz hitelprogramját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB): uniós forr...
Holdblog  |  2022. december 1. 06:13
Ahogy az már-már szokássá vált, a Facebook avagy új nevén Meta negyedéves jelentését az árfolyam pán...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58