16 °C Budapest

Kiszolgáltatottak a külföldön autózók

Pénzcentrum
2012. május 19. 17:24

Sokan csak az első külföldi autós káresemény után szembesülnek vele, hogy az évközbeni spórolás egy 5 napos vakáción csúnyán visszaüt. Elég pár percre nyitva hagyni a szálloda előtt a kocsit, vagy elnézni egy forgalmas kereszteződést, és a kár rögtön meghaladhatja akár az egész nyaralás költségvetését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nemcsak itthon, de külföldön történt koccanás esetén is fontos, hogy legyen a kocsiban baleseti bejelentő. "Egyébként is kiszolgáltatottak vagyunk külföldön, tárgyalási pozíciónkat a nyelvi nehézségeken túl ronthatja, ha alap dolgokban sem vagyunk felkészültek" - figyelmeztet Horváth László, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. szakértője. Érdemes az internetről az adott országban használatos formanyomtatványt letölteni. Hasonló a formátuma, mint a magyarnak és a rovatok jelentése is ugyanaz, persze nyilván a helyi nyelven írva. "Noha a magyar is tökéletesen megfelel, eggyel jobb, ha az angol, esetleg a helyiek által használt formula is, az pedig sokat lendíthet vitás helyzetek rendezésénél" - állítja Horváth László.

Amennyiben mi vagyunk a károkozók, célszerű, ha van nálunk biztosítottság igazolására szolgáló zöldkártya, amely az unión belül már nem kötelező, de ugyancsak ajánlott. A MABISZ honlapján megtalálhatjuk a zöldkártya egyezményben résztvevő országok listáját és azon államok listáját is, ahol ajánlott ezen dokumentum megléte, mert a rendőr igazoltatásnál kérheti és büntetést von maga után ha az autós nem rendelkezik vele. A baleseti bejelentő kitöltésével és az érvényes biztosítási időszakra kiállított kötelező biztosítás igazolásunk átadásával mindent megtettünk. Természetesen, ha a balesetben részes fél rendőrségi helyszínelést kér, azt kötelesek vagyunk elfogadni.

Abban az esetben ha mi vagyunk a károsultak a károkozóval szemben, ugyancsak a fent leírtak alapján célszerű eljárni, azonban ránk hárul a feladat, hogy a károkozó felelősségbiztosításának érvényességéről dokumentumot hajtsunk be tőle. Feltétlenül érdemes rendőrségi intézkedést kérni, ha a felelősségbiztosítás nem tisztázott vagy a részes fél nem ismeri el a felelősséget. Ezzel a későbbiekben a nemzetközi kárrendezésben illetékes biztosító munkáját könnyítjük meg, mert hivatkozhat a helyszínen történt adatrögzítésre.

Nyaraláskor jó eséllyel van nálunk fényképezőgép, feltétlenül rögzítsük pár fotón a sérüléseket, a helyszínt és a gépjárművek helyzetét, mert ha szükséges, rendelkezésre tudjuk bocsátani az ügyintézéshez. Nyugodtan fotózzunk utcatáblát, rendszámot is akár, elejét vehetjük az elírások nyomán fennálló félreértések utólagos hosszadalmas tisztázásának. "Alapszabály, hogy olyan nyomtatványt, vagy olyan állítást, amelyet nem tudunk elolvasni, vagy tartalmát nem ismerjük, nem vagyunk kötelesek aláírni." - emlékeztet Horváth László.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ma már természetes, hogy utazás előtt biztosítást kötünk magunkra, de egyáltalán nem megszokott, hogy a kocsira is kötnek az emberek. Pedig ennek külföldön hirtelen nagyobb a jelentősége, mint itthon a hétköznapokban. Érdemes legalább erre az időre határozott idejű casco biztosítást kötni. Aki évek óta baleset nélkül vezet, az is pórul járhat ismeretlen terepen, de előfordulhat, hogy az autója hagyja cserben. A gépjárművünket pár ezer forintért műszaki meghibásodás ellen is biztonságban tudhatjuk, egy önálló termékként köthető asszisztencia biztosítással. Így nem rostokolunk majd az út szélén ismeretlen autómentőre várva.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20