12 °C Budapest

Uniós probléma lehet a biztosítási adó

Pénzcentrum
2012. május 18. 09:33

Akár uniós problémát is okozhat, ha a biztosítási adót a jelenlegi formájában fogadják el − állítják adószakértők. Joggal vethető fel ugyanis, hogy az új adó sértheti mind az alkotmányban, mind az uniós alapelvek között megfogalmazott visszamenőleges hatályú rendelkezések bevezetésének tilalmát - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jogi vélemények szerint egy jogszabály nem csupán akkor minősülhet az említett tilalomba ütközőnek, ha a jogalkotó a jogszabályt visszamenőlegesen lépteti hatályba, hanem akkor is, ha a hatályba léptetés ugyan nem visszamenőlegesen történik, de a jogszabály rendelkezéseit a jogszabály hatálybalépése előtt létrejött jogviszonyokra is alkalmazni kell.

Miután az új adó − ellentétben a törvénytervezet indoklásában leírtakkal − valójában nem forgalmi típusú, hanem klasszikus közvetlen adónak minősül, így közvetlen kihatása lesz azokra a biztosítási szerződésekre, amelyeket az adó bevezetése előtt kötöttek meg. A biztosítási jogviszony sajátosságaiból fakadóan a biztosítóknak csak nagyon korlátozottan, rendkívül pontosan körülhatárolt feltételek teljesülése esetén van lehetőségük a szerződéses feltételeket − a biztosítási szerződés díját − egyoldalúan módosítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?