10 °C Budapest

Nagyot bukhatsz az adóbevallással, újabb teher a lakástulajdonosoknak

Pénzcentrum
2012. május 13. 18:10

Eddig összesen 13 ezren ugrottak fejest az egyszerűen csak söralátét adóbevallásnak nevezett egyszerűsített adónyilatkozat (1153ANY) kitöltésébe, szemben az adóhatóság által várt több százezer adózóval. A kevésbé gyakorlott adózók jobban is járnak, ha maradnak a már jól megszokott nyomtatványoknál. A héten részletezett új adók mellett újabb teher nyomja a lakástulajdonosokat. Egy friss rendeletmódosítás szerint a kéményseprés díjával megegyező pótdíjat fizethetnek azok a budapesti ingatlantulajdonosok, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) munkatársait. A Pénzcentrum.hu heti hírösszefoglalója, a teljes cikk olvasásához kattints a címére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Benyújtották! Itt vannak a részletek az új adókról
Benyújtotta a nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek a távközlési adóról, a pénzügyi tranzakciós illetékről, valamint a biztosítási adóról szóló törvényjavaslatokat.

Így bukhatsz nagyot az adóbevallással, maradj a járt úton!

Eddig összesen 13 ezren ugrottak fejest az egyszerűen csak söralátét adóbevallásnak nevezett egyszerűsített adónyilatkozat (1153ANY) kitöltésébe, szemben az adóhatóság által várt több százezer adózóval. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy a nyomtatvány kitölthetetlen, legalábbis az adózáshoz nem értők számára, nekik érdemes inkább a régi, megszokott bevallásnál (1153) maradni. A nagy dérrel-durral beharangozott söralátét adóbevallás tehát az első évben biztosan nem hozta a várt eredményt.

Újabb teher a lakástulajoknak: most a kéményekre szállnak rá
Egy friss rendeletmódosítás szerint a kéményseprés díjával megegyező pótdíjat fizethetnek azok a budapesti ingatlantulajdonosok, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) munkatársait. Egy problémás kémény javítása, például bélelése ugyanakkor ennél jóval többe kerülhet.

Ezért sokkal olcsóbb a hitel Romániában, mint nálunk
Itthon a szabad felhasználású jelzáloghiteleit adja hasonló áron az OTP, mint Romániában a személyi kölcsönöket. A banki termékek árazását számos tényező befolyásolja; az adott deviza forrásköltségei, a kockázati költségek, a jegybanki alapkamat, a kereslet összetétele, vagy az általános piaci környezet. A két ország (és az OTP helyi viszonyi) között tehát úgy néz ki, épp egy ingatlanfedezet a különbség. A nagyobb bankok közül a legolcsóbb 12,86 százalékos THM-mel nyújt szabad felhasználású jelzáloghitelt, ami 1,11 százalékponttal magasabb, mint a lakáscélú hitelek legolcsóbbika. Egy 8 milliós hitelért 15 év alatt több 17,2 milliót kell visszafizetnünk.

Tízezreket is kereshetsz a hitelkártyáddal
Sokan félnek a hitelkártyáktól, pedig tudatos használatával több tízezer forintot is spórolhatnának a családok évente. A hitelkártyák mellé járó jóváírások és az el nem költött fizetés kamatai egy átlagos pesti családnak 40-45 ezer forintot jelentene évente, de még egy szülőkkel élő fiatal is spórolhat 20 ezer forintot. A Pénzcentrum.hu és a BankRáció.hu hitelkártya összehasonlítójából megtudhatod, melyik kártya a leginkább megfelelő számodra.

Már a piacokban sem bízhatunk? Az őstermelők ősi trükkjei
Egy friss felmérés szerint megduplázódott a piacok árbevétele az elmúlt évtizedben Magyarországon: az elmúlt tíz évben a piaci vásárlás értéke duplájára nőtt, a háztartások több mint kétharmada költi pénzét a kofáknál. A fogyasztóvédők azonban óvatosságra intik azokat, akik sokszor vásárolnak piacokon, és tudatosan keresik a magyar őstermelőktől származó tojást, zöldséget vagy gyümölcsöt.

Kicsit azért megússzuk a sárgacsekk-adót
Nehezen kikerülhető a sárgacsekk-adó, de legalább saját számláink között utalva nem kell fizetnünk - derült ki Matolcsy György, Nemzetgazdasági Miniszter tegnapi beszédéből. Megúsztuk ezzel az adófizetést a hitelkártya tartozás kiegyenlítésekor, többféle megtakarításkor vagy épp több számla közötti utaláskor. Mennyit jelenthet ez a családoknak?

Top10: ezeket a lakásokat tuti nem adod el
Miközben az ingatlanpiac fénykorában gyakorlatilag bármit el lehetett adni a lakásra vágyó vevőknek, ma már egyre több az olyan ingatlan, ami senkinek sem kell, de legalábbis sokszor éveket kell várni arra, hogy végre valaki - rendszeresen nyomott áron - megvegye. Milyen típusú ingatlanok vásárlását kell kerülni, ha a költözés nem örök életre szól? Összegyűjtöttük az eladhatatlan lakástípusokat.

Nincs pénzed új lakásra? Költözz válságházba
Sok jó ember kis helyen is elfér - tartja a mondás, ugyanakkor a legtöbben csak a kényszer hatására jönnek rá, mennyire igaz is ez az állítás. A legtöbb háztartás ugyanis havonta szembesül azzal, mekkora terhet is jelentenek a lakásfenntartási kiadások, s egyre többen gondolkodnak el azon, nem ártana kisebb lakásba költözni. A Pénzcentrum.hu ezúttal a "válságlakások" háza tájára kalauzolja el olvasóit, s megmutatjuk milyen kompromisszumokra kényszerül az, aki a legapróbb ingatlanokban rendezné be életét.

Görcsbe rándul a bolti eladók gyomra: ettől kell félniük
Könnyen lehet, hogy néhány éven belül radikális változásokat tapasztalhatunk a boltokban. Egyes szakértői vélemények szerint ugyanis a kiskereskedelem egyfajta technológiai robbanás előtt áll, azaz a legújabb technikai fejlesztések előbb-utóbb beépülhetnek a mindennapi vásárlási folyamatokba.

Duplájára nőhet az anyasági támogatás, így születnek az új adófizetők?

Tízmilliárdokkal kellene megnövelni a gyermekvállaláshoz kapcsolódó pénzbeli támogatásokat a Népesedési Kerekasztal szerint. A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos által jegyzett vitaanyagból nem derül ki, valójában milyen intézkedéseket tervez a minisztérium, lényegében statisztikai adatok halmaza, és a kerekasztal óriási költségvetési forrásokat igénylő, rövid távon népszerűnek tűnő megoldási javaslatait szondáztatja meg a közvéleménnyel. Az előterjesztésben egy szó nem esik arról, hogyan lehetne olyan gazdasági környezetet teremteni, amelyben biztos megélhetésre számíthatnak a leendő szülők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18