-5 °C Budapest

Így bukhatsz nagyot az adóbevallással, maradj a járt úton!

Pénzcentrum
2012. május 7. 11:32

Eddig összesen 13 ezren ugrottak fejest az egyszerűen csak söralátét adóbevallásnak nevezett egyszerűsített adónyilatkozat (1153ANY) kitöltésébe, szemben az adóhatóság által várt több százezer adózóval. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy a nyomtatvány kitölthetetlen, legalábbis az adózáshoz nem értők számára, nekik érdemes inkább a régi, megszokott bevallásnál (1153) maradni. A nagy dérrel-durral beharangozott söralátét adóbevallás tehát az első évben biztosan nem hozta a várt eredményt.

Olyan egyszerű lesz az adóbevallás, hogy elfér egy söralátéten is - ez volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyik nyomós érve az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer mellett. A gond csak az, hogy a 1153ANY jelű egyszerűsített adónyilatkozatot (népi nevén söralátét adóbevallást) nehezebb kitölteni, mint a hagyományos, 1153-as bevallást.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) várakozásai szerint idén több százezer magánszemély már az egyoldalas nyomtatványon számolhatott volna el a fizetendő adójával. A söralátét adóbevallás elsősorban azt lett volna hivatott elősegíteni, hogy azoknak a magánszemélyeknek, akiknek csak egy munkahelyről, kifizetőtől származó jövedelmük van, csak néhány percet kelljen eltölteniük az adóbevallással. Linczmayer Szilvia adószakmai szóvivő úgy tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy mostanáig mindössze 13 ezren próbálkoztak meg a söralátét adóbevallással. Ráadásul közülük is többen hibásan töltötték ki a nyomtatványt, egyesek mindhárom sorba nullát írtak, mások üresen hagyták az utolsó két sort.

A Pénzcentrum.hu már január 10-én felhívta a figyelmet arra, hogy vért izzadnak az adózók, mire kitöltik az egyszerűsített adónyilatkozatot. Az abban kért adatok ugyanis bonyolultak az adózásban tájékozatlan magánszemélyek számára, nincsenek köszönő viszonyban a munkáltatóktól kapott igazolásokkal, nem lehet tudni, hová, mit kell írni, ráadásul az adóhatóság nem nyújt elegendő segítséget a nyomtatvány kitöltéséhez az útmutatóban. A nyomtatvány jelenleg is a nehezen kitölthető sorokat tartalmazza. Az útmutatóban szereplő instrukciókat azóta egy plusz mondattal megtoldotta az adóhatóság, azonban még így is bonyolult számításokat kell végezniük az adózóknak.

Az egyszerűsített adónyilatkozaton mindössze három, adókötelezettségre vonatkozó sort kellene kitölteni. A három sor közül azonban csak egyet, a harmadikat - a munkáltató, kifizető által levont személyi jövedelemadó, adóelőleg összegét - lehet könnyedén kitölteni, az ugyanis konkrétan szerepel a kapott igazolásokon.

Az 1. sorba a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerinti valamennyi adóévi adóköteles jövedelem összegét kellene írni. Már itt elbizonytalanodik az adózó, nem lehet ugyanis kapásból tudni, mit ért az adóhatóság adóköteles jövedelem alatt. Ehhez át kell böngészni a kitöltési útmutatót.

Eszerint az 1. sor kitöltéséhez össze kell adni a munkáltatói/kifizetői igazolások alapján az összevont adóalapba tartozó, az adóalap-kiegészítéssel számított valamennyi - bevallási kötelezettséggel járó - jövedelmet és az elkülönülten adózó valamennyi - bevallási kötelezettséggel járó - jövedelmet. Azt már nem teszi hozzá az adóhatóság, hogy a munkáltatói igazoláson a "d" oszlopban szerepel az összevont adóalap (adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelem), ezeket az összegeket kell figyelembe venni.

Az adónyilatkozat kritikus pontja a 2. sor, amelybe a jövedelmet terhelő személyi jövedelemadó összegét kellene beírni. A NAV kitöltési útmutatója szerint ebbe a sorba a kapott igazolásokon szereplő, jövedelme(ke)t terhelő személyi jövedelemadó összegeit kell együttesen feltüntetni. Csakhogy ez az összeg nem szerepel a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokon, csak a levont adóelőleg, illetve a ténylegesen fizetendő adó és a levont adóelőleg különbözete - magyarázta korábban a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő.

A 2. sorra vonatkozó útmutatás januárban még csak egyetlen mondatból állt, amely szerint "A jövedelmet terhelő személyi jövedelemadó (16%) összege" sort úgy kell kitölteni, hogy össze kell adni a kapott igazolásokon szereplő adóalapokat, és azok 16 %-át kell beírni a személyi jövedelemadó összegeként. Az útmutató 11. oldalán közölt számítást is csak az adójogszabályokat ismerők tudják megérteni, abból ugyanis nem fejti meg az átlagos adózó, hogyan jött ki a fizetendő adó összege.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Feltételezhetően cikkünk nyomán az adóhatóság egy mondattal kiegészítette az útmutatót: "Amennyiben Ön kérte az adójóváírás, a súlyos fogyatékos magánszemélyeket megillető kedvezmény figyelembe vételét a munkáltatójától, akkor azok összegét vonja le a kiszámított 16%-os adóból és a különbözetet írja be ebbe a sorba". A képlet azonban még mindig hiányzik.

A Pénzcentrum.hu sorvezetője a 2. sor kitöltéséhez szükséges számításhoz (azok számára, akik szeretik a kihívásokat, és kamikáze módon megpróbálkoznak a söralátét adóbevallás kitöltésével):

- a munkáltatótól kapott igazolás 20. sorában szereplő éves összes jövedelembe beszámítandó összegből le kell vonni a 16. sorban feltüntetett családi adókedvezményt, amely az adóalapot mérsékli. (Ez az összeg szerepel a munkáltatótól kapott igazolás 650. során, az adóelőleg levonásánál figyelembe vett jövedelem és adóalap címszó alatt, amelynél a "d" oszlopban feltüntetett összeget kell figyelembe venni.) Majd a kapott különbözetnek ki kell számolni a 16 százalékát. Az eredményből pedig le kell vonni az igazolás 24. sorában szereplő adójóváírás összegét. És már meg is kaptuk az adónyilatkozat 2. sorába beírandó összeget. A NAV szerint ez olyan egyszerű, mint a karikacsapás, így továbbra sem tartotta fontosnak, hogy a számítás levezetését közölje.

Az adószakértő szerint jobban teszik a magánszemélyek, ha a 1153-as, hagyományos személyi jövedelemadó bevallást töltik ki. Az internetes programmal pillanatok alatt el tudják készíteni, ráadásul elvégzi a szükséges számításokat, és még ellenőrzi is az adatokat.

 

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?