16 °C Budapest

Vége a nemek szerinti megkülönböztetésnek a biztosítási piacon

Pénzcentrum
2011. március 2. 08:32

Az Európai Bíróság tegnap nyilvánosságra hozott döntése értelmében tilos lesz a jövőben minden, nemek közötti különbségtétel a biztosítási termékek paramétereinek meghatározása során. A döntés ezáltal szigorítást jelent a magyar biztosítók 2004/113/EK irányelven, az ún. Gender direktíván alapuló jelenlegi gyakorlatához képest, mely alapján a biztosítók a díjak képzésekor "arányos különbséget" tehetnek a biztosított nemi hovatartozása alapján. Az üggyel kapcsolatban a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalást juttatott el a Portfolio.hu szerkesztőségének.

"A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) álláspontja, hogy a 2004/113/EK irányelv által biztosított azon lehetőség, miszerint a biztosítótársaságok arányos különbséget tehetnek a díjak képzésekor a biztosított nemi hovatartozása alapján, nem tekinthető diszkriminatívnak. A díjak megállapítása ugyanis hosszú távú, statisztikai adatokon alapuló, objektív kockázatértékelésen nyugszik, amely az adott ügyfél tényleges kockázatát is figyelembe veszi.

A MABISZ álláspontja szerint az eltérő díjtarifák alkalmazása nem hátrányos megkülönböztetés, hanem a kétségkívüli, statisztikai adatokkal alátámasztható különbségek érvényre juttatása egy olyan szerződésben, amely a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás egyenértékűségén alapul.

A MABISZ egyetért a az Európai Biztosítók Szövetségének (CEA) reagálásával az Európai Bíróság (European Court of Justice, ECJ) döntésével kapcsolatban. A CEA csalódottan veszi tudomásul a döntést, amely szerint 2012. december 21-e után már nem lehetséges a statisztikai és biztosításmatematikai alapon számított biztosítási díj megállapítása, amennyiben az a nemi hovatartozáson alapul.

"A bíróság döntése, amely nem ismeri el, hogy a gender legitim díjképzési szempont a biztosítási termékek árazása kapcsán, és hogy a biztosítási termékek díjképzése fair kockázat-elbírálási folyamaton alapul, rossz hír a biztosítók ügyfelei számára - szögezi le Michaella Koller, a CEA vezérigazgatója.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?