Vége a nemek szerinti megkülönböztetésnek a biztosítási piacon

Pénzcentrum
2011. március 2. 08:32

Az Európai Bíróság tegnap nyilvánosságra hozott döntése értelmében tilos lesz a jövőben minden, nemek közötti különbségtétel a biztosítási termékek paramétereinek meghatározása során. A döntés ezáltal szigorítást jelent a magyar biztosítók 2004/113/EK irányelven, az ún. Gender direktíván alapuló jelenlegi gyakorlatához képest, mely alapján a biztosítók a díjak képzésekor "arányos különbséget" tehetnek a biztosított nemi hovatartozása alapján. Az üggyel kapcsolatban a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalást juttatott el a Portfolio.hu szerkesztőségének.

"A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) álláspontja, hogy a 2004/113/EK irányelv által biztosított azon lehetőség, miszerint a biztosítótársaságok arányos különbséget tehetnek a díjak képzésekor a biztosított nemi hovatartozása alapján, nem tekinthető diszkriminatívnak. A díjak megállapítása ugyanis hosszú távú, statisztikai adatokon alapuló, objektív kockázatértékelésen nyugszik, amely az adott ügyfél tényleges kockázatát is figyelembe veszi.

A MABISZ álláspontja szerint az eltérő díjtarifák alkalmazása nem hátrányos megkülönböztetés, hanem a kétségkívüli, statisztikai adatokkal alátámasztható különbségek érvényre juttatása egy olyan szerződésben, amely a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás egyenértékűségén alapul.

A MABISZ egyetért a az Európai Biztosítók Szövetségének (CEA) reagálásával az Európai Bíróság (European Court of Justice, ECJ) döntésével kapcsolatban. A CEA csalódottan veszi tudomásul a döntést, amely szerint 2012. december 21-e után már nem lehetséges a statisztikai és biztosításmatematikai alapon számított biztosítási díj megállapítása, amennyiben az a nemi hovatartozáson alapul.

"A bíróság döntése, amely nem ismeri el, hogy a gender legitim díjképzési szempont a biztosítási termékek árazása kapcsán, és hogy a biztosítási termékek díjképzése fair kockázat-elbírálási folyamaton alapul, rossz hír a biztosítók ügyfelei számára - szögezi le Michaella Koller, a CEA vezérigazgatója.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25