0 °C Budapest

Megszűnik az Aegon magánnyugdíjpénztára

MTI
2012. március 12. 12:48

Az Aegon Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlése várhatóan a magánnyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetéséről fog dönteni, ezt javasolja a cég vezetősége - közölte az Aegon hétfőn.

A tagok az eddig felhalmozott megtakarításaikat átvihetik egy másik nyugdíjpénztárba, vagy visszaléphetnek - március 31-ig - az állami nyugdíjrendszerbe.

A lépést a magánnyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezettel, a biztonságos és tervezhető működtetés ellehetetlenülésével magyarázza az Aegon.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a döntés nem érinti az Aegon önkéntes nyugdíjpénztári ágazatát, amely továbbra is változatlan feltételekkel kezeli tagjai vagyonát.

Az Aegon emlékeztet, hogy a 2011. december 30-án kihirdetett, Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok bruttó keresetéből levont 10 százalékos nyugdíjjárulék - a tagok magánnyugdíjpénztári számlája helyett - teljes egészében a Nyugdíjbiztosítási Alapba kerül. Ezzel a magánnyugdíjpénztárak elveszítették a működésükhöz szükséges bevételt, és így a magán-nyugdíjpénztári ágazat további fenntartása olyan plusz terhet jelentene a tagságnak, amely mellett a pénztári megtakarítás már nem lenne feltétlenül jövedelmező.

Az idén az Aegon már a második pénztárszolgáltató, amely a magánnyugdíjpénztára megszüntetéséről dönt. Az Erste Nyugdíjpénztár február 20-án jelentette be a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással
történő, jogutód nélküli megszüntetésének kezdeményezését, a javaslatot ott is a közgyűlésnek kell jóváhagynia.

Az említett törvény alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok március 31-ig kezdeményezhetik visszalépésüket az állami nyugdíjrendszerbe. Az állami pillérbe visszalépő pénztártagok a tagdíj-kiegészítésként befizetett összeget, valamint a reálhozamukat felvehetik, vagy önkéntes pénztárba, illetve a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájukra utalhatják.

A pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség egy hónapja azt javasolta, hogy a maradás mellett döntő tagok működési célú adományokkal, önkéntes alapon járuljanak hozzá pénztáruk fenntartásához. Az így befizetett összeg, a tagdíjjal ellentétben a tag egyéni számláját ugyan nem gyarapítja, de biztosíthatja a pénztár működőképességét.

A pénztárszövetség a honlapján végzett kérdőíves felmérésre hivatkozva március 5-én azt közölte, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok majdnem háromnegyede nem tervezi a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe. Az összesen 1158 válaszoló 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a visszalépést választja, míg 23 százalék bizonytalan volt pénztártagságának fenntartásában.

A nyugdíjrendszer átalakításával 2011-ben közel 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag lépett vissza az állami rendszerbe és a volt tagoknak csaknem háromezer milliárd forintnyi nyugdíjcélű megtakarítása került az állami nyugdíjkasszába. A folyamat végére a magán-nyugdíjpénztári vagyon 244 milliárd forintra, a taglétszám 100 ezer főre csökkent.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összesítése szerint 2011-ben öt pénztár hagyta el a piacot, így a magánnyugdíjpénztárak száma az végére 13-ra csökkent.

A magánnyugdíjpénztárak a ráfordítások visszafogása ellenére veszteségesek: összesített működési eredményük 5,9 milliárd forintnyi veszteséget mutatott tavaly év végén. Vagyonuk piaci értéken 226,3 milliárd forint volt 2011. december végén.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?