5 °C Budapest

Ez lesz hálapénz helyett: megér havi 5 ezret az egészség?

Pénzcentrum
2012. március 14. 05:32

Hálapénz nélküli, gyors ellátást ígérnek az egészségbiztosítások, méghozzá akár havi 5 ezer forintból. Az elérhető biztosítási csomagokból az 5 - 10 ezer forintosok is fedezik a legtöbb alapellátást és többféle szűrőprogramot, a legdrágább csomag már a hosszabb ideig elhúzódó kórházi kezeléseket fizeti, de természetesen drágább: 12-30 ezer forintba kerül. Megér ennyit az egészségünk? Változást hoz az egészségbiztosítás területén, hogy 2012-től adó- és járulékmentesen a munkáltatók is köthetnek ilyen biztosításokat alkalmazottaikra. Az egészségbiztosítások lényege, hogy egy bizonyos havidíjért cserébe a biztosító Egészségügyi Pénztár által finanszírozott rendelési időn kívül juttatja ellátáshoz a biztosítottakat. A biztosítóval szerződött egészségügyi ellátó lehet magánklinika vagy akár állami intézmény is. Mivel nem az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) által finanszírozott rendelési időben történik az ellátás, minél többen csatlakoznak valamilyen egészségbiztosítóhoz annál inkább javulhat az állami ellátás minősége is, hiszen kevesebb emberre jut ugyanannyi pénz. Az állami kórházak ráadásul plusz forráshoz juthatnak, a "sorból" kiállt biztosítottak miatt pedig csökken az általános várakozási idő.

Már most sincsenek orvosok, ráadásul annyit keresnek, hogy annyiért túlórázni sem érdemes; mondhatnánk egyből. Ez viszont csak az OEP által finanszírozott kezelésekre igaz. A biztosítók által nyújtott források magasabb fizetést tesznek lehetővé, ami külön kerülhet az orvosok zsebébe, így az ellátás is kevésbé akadozhat, nem úgy, mint az ágazat szakértői szerint gazdaságtalan, ráadásul forráshiányos állami rendszerben.

A rendszer tehát jól működhet; lehet jó mind a kórháznak, mind a biztosítottnak és valamelyest nyerhetnek azok is, akik nem tudják megfizetni a biztosítási díjat. Nem állítjuk, hogy széles réteg férhet majd így hozzá a kiemelt egészségügyi ellátáshoz, de a "gazdagok" ellátása nem az állami költségvetésből történik, hanem a biztosító által, a tagdíjak kockázati alapon történő újraosztásából. Csak az esetleges elmaradt adóbevételekkel kell számolni, ami biztosítás összegével megegyező béremelésből származna. Erre vonatkozólag végezhetünk számításokat az alábbi kalkulátorunkkal.

Minden ennyire szép és jó?

A biztosítók közzül, akik már most is rendelkeznek egészségügyi biztosítással alig szerződetek még  állami intézménnyel. A biztosítottak jelenleg eltünnek az állami intézmények várótermeiből, az ott gyógyulni vágyók hamarabb kerülhetnek így sorra. Kérdésünkre a Generali biztosító szakértője elmondta, hogy készek szerződni bármilyen állami intézménnyel is, amennyiben az megfelel a magas szakmai követelményeknek. Jelenleg 22 állami kórházzal van kapcsolatuk a legfőbb partnerükön, a Medicoveren keresztül. Olyan vizsgálatok elvégzésére kerülhet ott sor, melyeket az magánklinika nem tud elvégezni, ezzel gazdaságosabban üzemeltethetőek az állam által fenntartott vizsgálati gépek, eszközök is.

Az esetleges elmaradt adóbevételek, mely a biztosítási összeggel egyenértékű fizetésemelés jelentene valóban kiesik az államkasszából, de mindeközben továbbra is jelentős egészségügyi járadékot fizetnek azok, akik a biztosításuk révén kevesebbet kérnek az állami rendszerből. Ezzel forrást szabadítanak fel az állam számára. Ez akkor is így van, amikor állami intézményben történik a biztosítottak ellátása, hiszen ekkor is az OEP által finanszírozott időn túl történhet csak a vizsgálat.

Biztosítással vagy anélkül a magánklinikán?

Megérheti biztosítást kötni, ha mindenképp magasabb szintű ellátásra vágyunk. Hiszen a kockázatközösségi rendszerben, egy nagyobb csomag keretében vásárolt ellátás olcsóbb lehet, mint az egyénileg igénybevett szolgáltatások. De mint minden kockázati közösségben vannak, akik többet kapnak, mint amennyit befizetnek és vannak, akik a biztosítás összegének töredékéért vesznek ígénybe szolgáltatásokat. Mindezek mellett a biztosító a szervezési munkájáért is díjat számol fel, ami beépül a biztosítás összegébe.

Mennyibe kerül?

Az Union biztosítónál többféle csomag választható. Arany, Platina, Gyémánt és VIP elnevezésű csomag, ez utóbbi korlátlan szolgáltatási limitekkel. Az árak az életkortól és szolgáltatásoktól függően éves szinten 36.000 forinttól elérhetőek. Választható kiegészítő csomag is a Hospital Plusz néven, amely a kórházi extra költségek finanszírozására és bármely okú műtét térítésére szolgál. Az Uniqa biztosító biztosításunk havi átlagdíja - csomagtól függően  6-7 ezer Ft, ami a tartam alatt állandó, vagyis nem emelkedik az életkorral.


A Generali ártáblázatából jól látszik, hogy biztosítását 0,5-től 65 éves korig (nyugdíjkorhatár) kínálja. A sávosan emelkedő költségek a feltételezett kockázatokhoz mérten emelkednek. A díjak eltérnek szolgáltatási csomagonként is, ezeket az elérő szolgáltatásokat az alábbi táblázat tartalmazza a Generáli csomagjainak az esetében. A megfelelő biztosítás kiválasztásakor törekedjünk a számunkra szükséges szolgáltatások elérésére.

 


A felsorolt díjak elsősorban a magánellátások költségeivel összehasonlítva lehet érdekes. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy biztosítással nyugodtan elfelejthetjük a hálapénzt, legalábbis a biztosítók ezt ígérik. A magánellátások jellemző díjaival számolva megnézhetjük, hogy milyen esetben éri meg leginkább a biztosítóhoz fordulni az állami rendszer helyett (bár fizetni ekkor is kell mindkettőt).

 

A Generali Egészségprogram csomagok költségei (összevetve a magánellátás díjaival)
• 24 éves nő, Alap csomag, havi díj: 5.000 Ft
• Betegség-baleset nélkül a felmerülő átlagos költségek: Nőgyógyászati citológiai vizsgálat 15.000 Ft, nőgyógyászati alapvizsgálat 10.000 Ft, Bőrgyógyászati ellátás - melanóma szűrés 10.000 Ft, Fogkőlevétel 10.000 Ft, belgyógyászati vizsgálat 15.000 Ft - összesítve 60.000 Ft

• 33 éves férfi, Ideál szolgáltatás, havi díj 9 917 Ft

• Felmerülő általános költségek és egy agyrázkódás gyanús balesettel számolva: Általános szűrőprogram 30.000 Ft, Fogkőlevétel 10.000 Ft, urológiai vizsgálat 15.000 Ft, belgyógyászati vizsgálat 15.000 Ft, MRI vizsgálat 80.000 Ft - összesítve 150.000 Ft

• 40 éves nő, Extra csomag, havi díj: 17 417 Ft

• Egy hetes kórházban töltött betegség és egy alkalommal egynapos sebészet költségei, az általános szűrővizsgálatok (60.000 Ft) mellett: Kórházi fekvőbeteg ellátás VIP szinten 5 napra 150.000 Ft, egynapos sebészet díja 80.000 Ft - összesítve 290.000 Ft

 

A fenti számításokat a Generali végezte el saját költségbecslései alapján. Az viszont már a szolgáltatási táblázatból is jól látszik, hogy leginkább a szülés előtt álló nőknek éri meg a biztosítás, hiszen ekkor merülhetnek fel az életben a legnagyobb költségek. Felmérések is azt mutatják, hogy a szüléssel kapcsolatos ellátások során fizetik a legnagyobb összegeket hálapénzként, amit így teljesen meg is úszhat a kismama és a családja. A szűrővizsgálatok egyébként  a szerződéskötés után 3 hónappal vehetők igénybe. Akinek megér ennyit az egészsége és szívesen részt vesz hasonló szűrőprogramokban, azok ezzel nagyban kihasználatlan a biztosítási díj által kínált lehetőségeket, bár a legtöbb kis várakozással az állami szolgáltatónál is elérhető.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?